9 szemmel látható változás a testünkön, ami veszélyes betegség jele lehet

Sokkal több időt kéne fordítanunk arra, hogy odafigyeljünk a testünkben előforduló változásokra. Legyen az bármilyen jelentéktelen is. “Jóvanazúgy”, mondja a legtöbb ember, ha valamit észrevesz magán. Néha a legapróbb, veszélytelennek tűnő változások mögött komoly betegségek rejtőznek.

Mutatunk nektek egy összeállítást abból, hogy mire figyeljetek oda.

Fekete hónalj

A test hajlataiban a bőr színe megváltozhat. Ez leggyakrabban a hónalj, az ágyék, a nyak és az ujjaknál vehető észre. Nem csak sötétebb, hanem durvább lesz a bőr felülete. Viszkethet is. Ez a 2. típusú cukorbetegség egyik nyilvánvaló tünete. Érdemes odafigyelni még arra, ha indokolatlanul vagyunk szomjasak, vagy ha sebeink lassabban gyógyulnak. Ezek a jelek is mind a cukorbetegség jelenlétére utalnak.

Torokfájás

A torokfájást általában a megfázás jeleként vesszük. Ilyen esetekben a pajzsmirigy megduzzad és a légcsőhőz nyomódik. Ettől csípő, fullasztó érzésünk van. A hangunk is eltorzul ilyenkor.

Ezt az állapotot rendszerint láz, gyengeség és végtagremegés kíséri. Ez legtöbbször egy hét alatt lezajlik, viszont ha már egy hónapig is eltart, akkor a probléma mélyebb, mint gondoltuk volna.

Száraz, cserepes ajkak

Az ajkak szárazzá válhatnak, de nem csak a hidegtől és a széltől. Amikor a test nem rendelkezik elegendő vízzel, akkor a legkevésbé fontosabb részektől vonja el azt. Ilyenek például az ajkaink.

Ez a kóros állapot anyagcserezavarra utalhat. Ha túl kevés folyadékot iszunk, akkor elveszti azt a képességét, hogy megfelelően értékelje a szomjúság érzését. Ha a száraz ajkak mellé csökkent étvágy, fáradtság és fejfájás is társul akkor vélhetőleg kevés vizet iszunk.

Ágyék fájdalom

Ha ott “lenn” érzünk fájdalmat,  nem feltétlenül valami nemi betegségnek kell a háttérben lennie. Egy betegség akár évekig is “alakulhat” a szervezetünkbe, és egy idő után specifikus jelekkel fedi fel magát. Fájdalom az ágyékban, borda alatt, ízületekben, hányás.

A pyelonefritisz egyéb tünetei még a vizelési fájdalom, gyakori mosdóba járás, hátfájás, láz. Ha már valaki szenvedett ilyen betegségben, akkor a gyógyulás utáni első évben három havonta kell vizsgáltatni a visszaesés megelőzése érdekében.

Forró ízületek

A reumatikus betegségeket jelzi. Ilyenek például a köszvény vagy az ízületi gyulladás. Bőrpír is társulhat a dologhoz. A tünetek rendszerint szimmetrikusan jelennek meg, mindkét lábon vagy mindkét kézen.

Ezek eléggé komoly változások az ízületekben és fontos, hogy minél előbb lássa egy szakember.

A nyelv megduzzadása

Allergia jele lehet. Különösen akkor jellemző ha új edényt vagy terméket próbálunk ki. Nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha a daganat a torokba kerül légzési gondokat okozhat. Ha a nyelv duzzanata mellé kiütés, hosszan tartó köhögés vagy szédülés is társul, akkor azonnal keressen segítséget.

Magas vérnyomás

Fülzúgás, fejfájás, szemrángás a hipertónia jellegzetes tünete. Könnyen összetéveszthetőek a fáradtsággal vagy az front okozta problémákkal. Emiatt az emberek nem fordítanak kellő figyelmet rájuk. Általában akkor diagnosztizálják, amikor már a betegség teljesen nyilvánvaló. Figyeljünk a vérnyomásunkra. Vegyünk otthoni vérnyomásmérőt és rendszeresen ellenőrizzük.

Hideg végtagok

A hideg kezek és lábak egyszerre több betegséget is jelezhetnek. Az egyik a cukorbetegség. Ilyenkor a végtagok törékenyebbek és hajlamosabbak a trombózisra. Egy másik lehetőség az anaemia. Az alacsony hemoglobin hozzájárul az oxigénszállítás romlásához és ez lelassítja az anyagcserét, következésképpen a termoregulációt. Az orvos meglátogatása mindig jó ötlet.

Csökkenő magasság

Az öregedés folyamatában ez természetes. Viszont fiatalkorban érdemes odafigyelni rá. Túlsúly esetén a gravitációs erő hat a csigolyákra és csökkenti azokat. Átlagban mondhatjuk, hogy +10 kg az -1 cm magassággal jár.

Egy másik ok lehet a hátsó izomtónus hiánya. A gerinc nincs megtámasztva jól, és nem nyúlik. Érdemes néha ráedzeni ezekre az izmokra.

Az ujjak mérete

Az ujjaink méretéből is lehet következtetni pár dologra. Ha a gyűrűs ujj hosszabb, mint a mutatóujj akkor hajlamosabbak vagyunk a porckopásra. Különösen a nők esetében. Ennek oka az ösztrogén koncentrációjának csökkenése. A rövid mutatóujj a prosztatarák fokozott kockázatát jelzi.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

betöltés...