Íme 5 előnye és 5 hátránya a 40 éves kor utáni szülésnek.

Ma már egyre gyakoribb, hogy a nők csak 30-35 éves koruk után vállalnak gyermeket. Ennek azonban több oka is lehet, például, hogy biztonságos anyagi hátteret szeretnének biztosítani a születendő gyermeknek, hogy ezzel is csökkentsék az anyagi problémák miatt kialakult stresszt. A másik oka lehet a bizonytalan jövő, illetve, hogy a mostani huszonévesek egyáltalán nem a családalapításon gondolkodnak. Persze van kivétel, akik már 18-19 évesen családot alapítanak ez azonban olykor nagy felelőtlenség lehet. A nők egy bizonyos korig szeretnek bulizni, a barátokkal lenni, tapasztalatot gyűjteni és így tovább. Egy gyermek születése azonban nem teszi számukra lehetővé, hogy ezeket megtegyék, ezért egy bizonyos idő elteltével vágyakozni kezdenek ez után. Ez ismételten problémákhoz vezethet. Sokan állítják, hogy a 40 éves kor után történő családalapítás nagyon veszélyes, hiszen egy nő szervezete már nem olyan, mint 20-25 évesen. Nos, ez igaz, azonban mindennek megvan a maga előnye és hátránya. Mai cikkünkben ezeket mutatjuk be nektek.

Előnyök:

1, Nagy esély van rá, hogy tovább élnek.

Akik “későn” szülnek gyermeket, nagy esélyük van arra, hogy sokáig éljenek. Egy tanulmány kimutatta, hogy a 29 év alatti nők nem élik meg a 95 éves kort, míg egy 40 év után szülő hölgy nagy eséllyel igen. Ennek egyik oka a genetika lehet. Ha egy nő reproduktív rendszere az idő előrehaladtával is jól működik, akkor az öregedési folyamatok is változnak.

2, Nem csökken a kognitív képesség.

A 35 éves koruk után szülő nők jobb memóriával rendelkeznek. Ez azért fordulhat elő, mert az ösztrogén és a progeszteron hormonok befolyásolják az agy működését és az agyszövet fejlődését.

3, Bölcsebbek és tapasztaltabbak ebben a korban.

A 40 év feletti nők türelmesebbek gyermekeik felé, sőt nagyobb figyelmet fordítanak nevelésükre és gondozásukra, mint fiatalabb társaik. Vannak nők, akik nem véletlenül húzzák el a terhességet, ugyanis érzelmileg valamint pszichológiailag is stabilabbak. Ő már készen állnak a terhesség és a gyermek születésével kapcsolatos változásokra.

4, Pénzügyileg is stabilabbak.

A legtöbb nőnek 40 évesen már van karrierje és ilyenkor már nem próbálkoznak azzal, hogy különböző területeket, munkahelyeket váltogassanak, azért hogy jobb jövedelemhez jussanak. Azoknak a nőknek, akiknek ennyi idősen már van gyermekük a karrierépítés helyett jobban összpontosítanak inkább a gyermekükre. Ennyi idősen már nyilván rendelkeznek saját ingatlannal, megtakarítással, melyek segítenek abban, hogy a gyermek érkezése után kevesebb stressz érje őket.

5, Már kiélték magukat.

A nők 40 éves korukra már rengeteg tapasztalatot gyűjtenek össze, mely elegendő ahhoz, hogy belevágjanak a családalapításba. Egy ennyi idős nő, már teljesen kiélte magát, nem vágyik további bulizásokra, éjszakázásokra, csak a gyermekei megszületésére. Ilyenkorra már felfedezte az egész világot, és kiszélesítette a látókörét, így magabiztosabban állhat bele az anyaságba.

Tény, hogy az ilyen szüléseknek vannak előnyei, ám nagyon sok veszélyt és hátrányt is hordozhat magában.

Hátrányok, veszélyek:

1, Kevesebb eséllyel esik teherbe.

Az idő múlásával a nőknek kevesebb esélyük van teherbe esni, mint fiatalabb társaiknak. 32 éves koruk után kezd el csökkenni náluk a termékenység, ugyanis a petesejtek száma megcsappan. Az is előfordulhat, hogy a petefészek rosszul ágyazza be a petesejteket, így megeshet, hogy veszélyeztetett terhessé válnak. Viszont nem kell megijedni ugyanis lehetőség van arra, hogy előre megtermékenyített petesejteket fagyasszanak le, melyeket a későbbiek folyamán is be lehet ültetni.

2, Nagyobb a vetélés kockázata.

A vetélés kockázata az életkor előrehaladtával nő és 45 éves kor után akár az 50\% -ot is elérhet, bár nem csak ez az egyedüli, ami befolyásolni tudja a terhességet, hanem azok a változások is, amik ez idő alatt végbemennek a szervezetben és a testen. Például csökken a hormonok száma, illetve a méhfunkció.

3, Nagyobb eséllyel alakul ki csontritkulás.

A kései szülés növeli a csontritkulás kialakulásának valószínűségét. Egy vizsgálat szerint a 35 éves koruk után szülő nőknek kétszer akkora eséllyel alakulhat ki ez a probléma. Pontosan ennek elkerülésére különös figyelmet kell fordítani a csontok egészségére.

4, Nagyobb sz esély a koraszülésre.

Minél idősebb valaki, annál nagyobb a valószínűsége a koraszülésnek. Egy tanulmány keretein belül kiderítették, hogy több negatív tényezőtől függetlenül, a kor nagy mértékben befolyásolhatja a koraszülés esélyét.

5, Terhességi cukorbetegség kialakulása.

Igaz, hogy a cukorbetegség ezen formája csak átmeneti, ami a legtöbb esetben az inzulin elégtelen mennyisége miatt van. Ám a 40 év feletti terhes nők esetében ennek a terhességi komplikációnak a kialakulása 74\% -kal több lehet. Pontosan ebből kifolyólag fontos, hogy a terhességi cukorbetegség vizsgálatát mihamarabb elvégezzük.

A terhesség egyébként bármilyen korban járhat kockázatokkal, és sok minden függhet az anyától valamint az egészségi állapotától. Ha úgy döntesz, hogy 40 éves korod után szeretnél anya lenni, akkor megvan az esély rá, hogy kiegyensúlyozott terhességed és egészséges babád legyen! Fontos azonban figyelni az egészségi állapotra, és sűrűn konzultálni a kezelőorvossal.

Te mit gondolsz hány éves korban érdemes gyermeket vállalni?

betöltés...