11 egyszerű szemgyakorlat az éles látás visszanyeréséhez

betöltés...

Nap mint nap rengeteget olvasunk, szemeink gyakorlatilag folyamatos használatban vannak. Ezért nem csoda, ha elfáradnak. Sok probléma egyértelműen a szemek túlerőltetéséből ered. Ilyen például a szemszárazság, a homályos látás vagy a szemek vörössége. Időnként a szemnek is szüksége van pihenésre és szemgyakorlatokra.
A következőkben olyan gyakorlatokat ismerhetsz meg, melyek nem vesznek igénybe sok időt, mégis karbantarthatod velük a szemed.

1. Nyitás-csukás

Pislogj gyorsan és lassan 2 percig. Ez javítja a keringést.

2. Pöttyök az ablakon

Rajzolj egy pöttyöt az ablakra. Válassz ki egy tárgyat a távolban az ablakon kívül. Nézd néhány másodpercig ezt a távoli tárgyat, majd helyezd át a tekinteted a pöttyre az ablakon. 5-ször ismételd.

3. Nagy szemek

Ülj egyenesen. Csukd be szorosan a szemed 5 másodpercre, majd nyisd nagyra. 8-10-szer ismételd. Ez a gyakorlat erősíti a szemhéj izmait, javítja a vérkeringést, segít ellazítani a szem izmait.

4. Meleg tenyerek

Csukd be a szemed néhány percre és gondolj valami jóra, hogy ellazulhass. Dörzsöld össze a tenyereid, hogy felmelegedjenek, majd tedd őket a szemeidre. Egy perc után nyisd ki a szemeidet.

5. Masszázs

Az ujjaiddal finoman nyomd a szemhéjadat. 1-2 másodperc után vedd el az ujjaidat a szemedről. 3-szor ismételd. Ezzel a masszázzsal javíthatod a szemfolyadék keringését.

6. Váltózuhany

Naponta kétszer öblítsd ki a szemeidet. Reggel meleg vízzel csináld, majd válts hidegre. Este pedig pont fordítva, kezdd hideggel és válts melegre.

7. Szemek a körmön

Nyújtsd ki magad előtt a kezedet, a hüvelykujjad mutasson felfelé, és nézd egyenesen a körmödet rajta. Lassan közelítsd az ujjad az orrodhoz, majd újra tedd távolabb. 10-szer ismételd.

8. Szembekötősdi

Szorosan tartsd csukva a szemeidet 5 másodpercig, majd hirtelen nyisd ki. 10-szer ismételd.

9. Körzés

Lassan forgasd a szemed körbe, 4-szer az óramutató járásával megegyező, 4-szer azzal ellentétes irányba.

10. Flörtölés

Lassan mozgasd a szemed balról jobbra, majd jobbról balra. 6-szor ismételd.

11. Végtelen jel

A végtelen jel formáját írd le a szemeiddel. Kezdd a közepén. 3-szor ismételd.

betöltés...