7 pszichológiai dolog, ami emberek millióira gyakorol hatást

Az emberi agy hihetetlen dolgokra képes. Olykor azonban, rendkívül furcsán viselkedik. Ennek tudható be, ha logikátlanul cselekszünk, ostobaságot csinálunk, sőt, emlékeink is megváltoznak.

A tudósok megállás nélkül kutatják ezt a csodálatos szervet és igyekeznek mindent kideríteni róla, de még is rengeteg dolog van, amit nem tudunk biztosan. Cikkünkben hét pszichológiai hatást mutatunk, amikkel kezelni és irányítani tudjuk bizonyos tetteinket.

Kívülállók befolyása az emberi viselkedésre

Egy úgynevezett Zayons-effektus, vagyis közönség-effektus munkálkodik bennünk. Otthon lehetünk akár egy szakadt pólóban vagy nadrágban, de elhagyva az lakást már mindenki igazi hölgyként és úriemberként viselkedik. Az ember viselkedése nemcsak attól függ, hogy kivel beszélünk, hanem attól is hányan látják és hallják ezt.

Időnként fel kell tennünk magunkban a kérdést, hogy más kedvéért csinálom azt a valamit vagy azért, mert akarom?

Különböző környezetben az emberek másként viselkednek.

Ebben az esetben a Hawthorne-hatás lép működésbe. Az újdonság ereje mindenkire hatással van, az eltérő körülmények pedig, eltérő eredményeket mutatnak. Például, ha egy szupermarketben megkóstoltatnak velünk valamit, az új termékről azt gondoljuk, hogy nagyon finom. Aztán, amikor hazaérünk és újra megkóstoljuk, már úgy érezzük, nincs benne semmi extra.

A hatás elkerülése érdekében próbáljunk kritikusan és tiszta fejjel gondolkodni.

Az emberek jobban emlékeznek a befejezetlen eseményekre.

A Zeigarnik-hatás érvényesül. Az emberek többsége jobban emlékszik egy olyan eseményre, ami befejezetlen maradt. Például egy pincér addig emlékszik a rendelésre, amíg az asztal mellett áll és átmegy egy másik asztalhoz. Annak érdekében, hogy ne keveredjünk bele emlékeinkbe, előbb fejezzük be azt a folyamatot, amit elkezdtünk.

Drága áruk demonstrációs fogyasztása

A Veblen-effektus működik. Ez azt jelenti, hogy gazdaságilag ésszerűtlen a kereslet a magas árú termékek iránt. Ez a hatás leginkább azoknak fiatalok körében fordul elő, akiknek a társadalmi helyzet rendkívül fontos. Az akciós vagy raktáron lévő árukat hibásnak tekintik.

Mindez elkerülhető, ha egy-egy vásárlás során valóban belegondolunk abba, hogy tulajdonképpen miért is fizetünk, a minőségért vagy a presztízsért?

Azok az emberek, akik hibákat követnek el, vonzóbbak lesznek számunkra.

Azok az emberek, akik néha napján hibáznak vagy nevetségesnek tűnnek, számunkra mégis sokkal vonzóbbak. A tökéletesség távolságot teremt és bosszúságot okoz.

Soha ne félj ügyetlennek lenni vagy valamilyen butaságot csinálni. Ezek ugyanis, csak vonzóbbá tesznek, ezáltal könnyebben is ismerkedsz.

Túlbecsüljük mások ránk fordított figyelmét.

Ez az úgynevezett reflektorfényhatás. Ez az az érzés, amikor azt gondoljuk, mindenki minket figyel, bámul és nem utolsó sorban gúnyolódik rajtunk. Ez azonban, egyáltalán nem így van, ugyanis sokkal kevesebben fordítják felénk figyelmüket, mint azt alapvetően hisszük. Az emberek nem feltétlenül szúrják ki hibáinkat, sőt, nagy valószínűséggel a legkevésbé sem érdekli őket.

Minél több ember van körülöttünk, annál kisebb az esélye annak, hogyha életveszélybe kerülünk, valaki segíteni fog rajtunk.

Ez a Szemtanú-hatás. Ha segítségre lenne szükségünk, de nagyon sok ember van körülöttünk, sokkal kisebb valószínűséggel kapjuk meg azt. Ugyanis, minél több ember tartózkodik egy adott területen belül, annál többen hiszik azt, hogy majd valaki segít.

Ha nyilvános helyen rosszul érezzük magunkat, akkor ne a tömeggel akarjunk kapcsolatba lépni, hanem egy adott személlyel. Így nagyobb az esélye annak, hogy meghallgatnak és segítenek rajtunk.

betöltés...