12 népszerű mítosz, amit az emberek mind a mai napig vakon elhisznek

Rengeteg mítosz, történet, információ van a világon, melyek közül vannak igaz és hamis tények. Nehéz megmondani, hogy pontosan melyeket lehet elhinni és melyeket nem, mert már ahány tény annyiféleképp hallottuk vissza. A tudósok, alapos kutatás, tanulmányozás után tudnák megmondani, hogy melyik történetnek lehet hinni. Gondolunk itt olyanra, hogy egy évben 8 pókot fogyasztunk el alvás közben, vagy, hogy a pandák csak és kizárólag bambusszal táplálkozhatnak. Ezek nem igaz információk, csak valaki így adta tovább az adatokat. Mai posztunkban ilyen és ehhez hasonló tényeket cáfolunk meg, amit az emberek még mindig naivan elhisznek.

“Tényleg meg lehet sütni valamit a szoláriumban?” – Természetesen nem, az ultraibolya sugarak csak napégést okoznak.

“A farkasokat rabul ejti a Hold, hogy azt üvöltik?” – A vonyítás egyfajta kommunikáció a ragadozók között. Azért vonyítanak mikor telihold van, mert akkor nincs szél, így egy ilyen éjszaka a hangok jobban hallhatók.

“A medencék rendelkeznek olyan speciális vegyi anyagokkal, mely kimutatja ha valaki belevizelt a vízbe?” – ez az egyik leggyakoribb tévhit. Az úszómesterek ezzel csak riogatják a gyerekeket, hogy elkerüljék, hogy belepisiljenek a vízbe. A valóság az, hogy szinte lehetetlen olyan anyagot beleengedni a vízbe, ami csak a vizeletre reagál.

“Ha ki akarok cseszni az exemmel, akkor jó ha cukrot öntök a tankjába?” – Nos, ki kell ábrándítanunk, ugyanis ez a módszer nem működik. A cukor nem oldódik fel a benzinben, csak enyhén károsítja a tartály szűrőjét. Ettől nagyobb bajt nem fogsz okozni.

“A fogkrémes tubusok végén lévő téglalapok azt jelzik, hogy a fogkrém mennyire természetes?” – Sokan azt gondolják, hogy ezek a színek azt jelzik, hogy egy fogkrém mennyire természetes. Az interneten elterjedt, hogy a zöld színű jelölések 100\%-ban természetesek, a kékek természetesek de van bennük gyógyszer, a pirosak természetesek egy kis kémiai anyaggal, a fekete pedig 100\%-ban kémiai anyag. A valóságban ezeknek semmi köze a fogkrém összetételéhez. Ezek csak megmutatják a gépeknek, hol kell levágni, és összehajtani a tubust, majd lezárni, hogy ne folyjon ki a paszta.

“Tényleg 8 pókot nyelünk le évente alvás közben?” – Mindenki megnyugtatására közöljük, hogy ez csak egy mítosz. A pókok számára mi emberek, nagy és szörnyű dolgok vagyunk. Amikor egy ember alszik, valószínű, hogy horkol, szuszog, beszél és a többi…mindez olyan rezgéseket hoz létre, ami elriasztja a pókokat.

“A radír kék oldala tényleg kitörli a tollat?” – A kék oldal a vastagabb, keményebb anyagból készült papírokból szedi ki a ceruzát, míg a piros a normál vastagságú, hagyományos papírból.

“A Naprendszer összes bolygója a Nap körül kering.” – Meglepő módon ez nem teljesen igaz. A Föld és az összes többi bolygó a Naprendszer tömegközéppontja körül kering, amit a tudósok a barycenternek hívnak. De maga a “barycenter” szinte mindig a Nap határain belülre esik.

“A pandák csak és kizárólag bambuszt fogyaszthatnak?” – Nos kutatások szerint a pandák bélflórája sokkal jobban meg tudja emészteni a húst, mint a bambuszt. A pandák nagyon régi leszármazottai még húst ettek ám annak okára nem sikerült rájönni, hogy az új generációs medvék miért álltak át a vegán étrendre. Hipotézisek szerint kevés lehetett az élőhelyükön a zsákmány és nagy valószínűséggel csak bambusz volt körülöttük így arra szoktak rá.”

“Mielőtt kihúzzuk a pendriveot a számítógépből mindenképpen végre kell hajtani a biztonságos eltávolítás műveletet?” – Valójában nem kell ezt a funkciót használni. Egy szimpla kihúzás nem befolyásolja negatívan a gépet. Akkor kell ezzel vigyázni, ha épp másolást hajtasz végre. Amennyiben másolás közben húzod ki az adatok elveszhetnek.

“A klasszikus zene hallgatás valóban javítja a gyerekek intelligenciáját?” – Akármennyire is jól hangzik, ez csak egy mítosz. Tudósok szerint, a méhben fejlődő gyermek agya nem reagál jobban Mozart, Bach vagy egyéb zeneszerző műveire, mint mondjuk Rammstein dalaira.

“Tényleg csak akkor ásítunk, ha unatkozunk?” – Ez is csupán csak egy mítosz. Tudósok bebizonyították, hogy az ásításnak nincs köze az unalomhoz. Kiderült, hogy az ásításnak az a feladata, hogy az agy hőmérsékletét normális szintre csökkentse. Az agy esetleges túlmelegedése megakadályozza, hogy normálisan működjön.

Hasznosnak tartottad a cikket?

betöltés...