7 láthatatlan trükk, amivel a munkáltatók tesztelnek állásinterjú során

A mai világban a munkára jelentkező önéletrajzának áttekintése és a velük való szokásos interjú beszélgetés nem elegendő ahhoz, hogy megtalálják a munkáltatók a tökéletes alkalmazottat. Ahhoz, hogy megtalálják az interjúztatóknak több trükköt is be kell vetniük. Ebből többnyire a munkára jelentkezők semmit sem vesznek észre, ám vannak olyan módszerek, amik kicsit abszurdnak és furcsának tűnhetnek. Mai cikkünkben 7 láthatatlan trükköt hoztunk el, amit a munkáltatók alkalmaznak állásinterjú során.

1, Kávé kínálás

Az utóbbi időben egyre népszerűbb a kávé kínálós trükk, amikor is az interjúztató felkínál egy csésze teát, kávét az alanynak. A beszélgetés után a munkáltató figyelmesen figyeli, mit fog az alany csinálni a pohárral: megkérdezi hová tegye, egyszerűen otthagyja a poharat az asztalon, vagy elviszi a mosogatóhoz elmosni.

Ezt a módszert, egy “Xero” nevű ausztrál cég hozta létre. Elmondásuk szerint ez a kis trükk nagyon sokat árulhat el egy ember jelleméről és viselkedéséről. Olykor sokkal többet, mint amit az interjúztatás során ki lehet szűrni. E azt is képes megmutatni, hogy az adott alany milyen gyorsan tud beilleszkedni a cégbe és a csapatba. A legjobb döntés ebben az esetben, ha interjú után a konyhába megy az illető, és elmossa a csészét.

2, Szándékosa váratás

Ez a helyzet nehezebb, mint a kávés trükk. Ha az interjú 9 órára volt megbeszélve, de az alany korábban érkezik és a munkáltató még mindig el van foglalva, akkor felkérhetik 10 perc várakozásra. Ha még mindig nem érzik úgy, hogy eljött az idő, akkor újabb 10 percet kérnek tőle, majd újabb 15-öt. Ez a trükk megmutatja, hogy az alany mennyire stabil érzelmileg egy stresszes helyzetben, illetve, hogy mennyire szeretné megszerezni ezt a pozíciót.

3, Az interjúztató hirtelen kiabálni kezd

A hang felemelése, a kiabálás és a sértő szavak használata szintén egy módja annak, hogy felmérjék az adott illető, mennyire tudja kezelni a stresszes helyzeteket. Ezáltal az alany strapabíróságát is figyelik. A szakértők azt tanácsolják, hogy maradj nyugodt és válaszolj ezekre a kérdésekre a lehető legkönnyebben.

4, Az interjúztató megkérhet, hogy ugorj ki az ablakon

Ez szintén egy nagyon kellemetlen dolog, amivel az alany találkozhat. A munkáltató ezzel a módszerrel akarja felmérni azt, hogy mennyire tud az illető komfortzónán kívüli gondolkodást alkalmazni.

A következő módon lehet jól kijönni ebből a helyzetből: Állj fel az ablakpárkányra, és ugorj vissza abba a szobába, ahol az interjúztatás zajlik. Ezután mond azt, hogy “Senki sem mondta, hogy hova kell leugranom.” A másik lehetőség pedig az, hogy felteszed neki a kérdést, hogy “Hogyan fog a vállalat az én ugrásomból profitálni?”

5, A munkáltató hirtelen furcsán kezd el viselkedni

A másik trükk, mikor a munkáltató hirtelen furcsán kezd el viselkedni, például figyelmen kívül hagyja az alanyt, számítógépével babrál, telefonhívásra válaszol, vagy a beszélgetés kellős közepén elhagyja a szobát.

Ez a trükk megmutathatja, hogy fogja a jelölt újra felhívni magára az interjúztató figyelmét, milyen módon tud kijönni ebből a helyzetből. Az egyik leghatékonyabb lehetőség az, ha megkérdezi a munkáltatót, hogy átrakják-e egy másik alkalomra a beszélgetést.

6, A jelöltet bemutatják az egész csapatnak.

Lehetséges, hogy a főnök lehetőséget kínál az alanynak arra, hogy az interjú után kommunikáljon potenciális kollégáival. Ez nem holmi udvarias gesztus, hanem egy teszt. Ezzel a munkáltató megtudja, hogy a munkavállalói szimpatikusnak tartják-e az alanyt vagy sem.

7, A főnök ledobja tollát a földre

Egy másik teszt, ami segíthet a munkáltatónak az érzékeny és jóindulatú jelöltek felkutatásában. Ehhez egy tollat ejt a földre és figyeli, miként reagál rá az alany. Ha a jelölt ösztönösen lehajol és felveszi a tollat, valószínű, hogy fel fogják őket venni a munkára. Ha a az alany otthagyja, akkor valószínű nem fogják alkalmazni.

Találkoztál már valaha ezekkel a tesztekkel interjúk során?

betöltés...