Íme Jonathan, a világ legöregebb teknőse

A világ legöregebb teknősének életkora körülbelül 184 évre tehető. Az idős úr neve Jonathan, aki a Nagy-Britanniához tartozó Szent Ilona-szigeten él. Három társával együtt 1882-ben érkezett ide, de mára csak ő van életben. A szakemberek becslései alapján nagyjából ötven éves lehetett, amikor áttelepítették őt. A matuzsálem idős kora ellenére még rendkívül energikus, sőt, szerepelni is imád.

Jonathan eddigi élete során nyolc brit uralkodó váltotta egymást, illetve ötven miniszterelnököt neveztek ki a kormány élére. A teknős gazdája a brit szigetek kormánya, lakhelye pedig, a kormányzó rezidenciájának kertje. Csak az ő számára külön kialakítottak egy hatalmas részt is. Az idős úr nincs egyedül, ugyanis öt teknőssel osztja meg otthonát, amiből ketten hímek, hárman nőstények.

Napjainkban Jonathan a világ legidősebb ismert szárazföldi állata.

Mint már említettük Jonathan a Plantation House udvarán éli mindennapi életét. A Seychelle-szigeteki óriásteknősök (Dipsochelys hololissa) családjából származik. A faj képviselőinek súlya elérheti akár a háromszáz kilogrammot, hosszuk pedig a másfél métert és megélhetik a 250 évet is.

Az állatorvosok becslései szerint, Jonathan 1832-ben született, vagyis jelenleg 187-188 esztendős lehet.

Mivel fajtája átlagéletkora 150 évre tehető, a teknősmatuzsálem már harminc évvel túlélte társait. Ennek köszönhetően a Guiness Világrekordok könyvébe is bejegyezték, mint a világ legidősebb szárazföldi állatát.

Jonathan idős korára való tekintettel már sajnos megvakult a szürkehályog miatt, ízlelőérzéke sincs már, így gondozóinak ügyelni kell arra, hogy egyen, hiszen az ételt sem ismeri fel. Fizikai állapotát illetően viszont, még mindig erős, jó egészségi állapotnak örvend. Szeret napozni, azonban, ha hideg van elássa magát a levélhalmok alá és mozdulatlanul fekszik egész nap.

Hetente egyszer kedvenc élelmével lepik meg, amiben van sárgarépa, káposzta, uborka, alma és banán.

Jonathan szereti felkelteni az emberek figyelmét, imád a középpontban lenni. Nem fél az emberektől, engedi és szereti is, ha nyakát simogatják és rendkívül fotogén.

Társai, David, Emma és Fred, bár jóval fiatalabbak nála, vele élnek. A 80 éves David a második legidősebb teknős a szigeten, emellett pedig ő Jonathan legjobb barátja.

Jonathan a helyiek számára nem pusztán egy teknős, ő a “kitartás és a stabilitás” jelképe. Turisták százai, sőt, ezrei érkeznek minden évben a szigetre csak azért, hogy találkozhassanak az idős és kedves úrral.

betöltés...