Miért a 3 gyerekes anyák a legstresszesebbek

Az anyaság megváltoztatja a nőket. Nemcsak azért, mert ezentúl élete minden egyes pillanatában valaki másra is kell gondolnia, hanem azért is, mert olyan dolgokat tesz, amiket korábban soha, és amiket soha nem is gondolt, hogy tenni fog. Ha kell, éjjel jelmezt varr, iskolai projektekhez készít tárgyakat, vagy éppen sütit süt a bálra. A feladatai pedig a gyerekek számával együtt gyarapodnak, de ha egyszer rájött a módszerre, már nincs, amit egy anya ne tudna megcsinálni.
A következőkben kiderül, hogy 3 gyerek anyjának lenni a legstresszesebb és miért.

Az anyaság stresszesebb, mint amilyennek látszik

2013-ban online felmérést végeztek 7164 anya részvételével az anyaság miatti stresszel és annak okaival kapcsolatban. Kiderült, hogy az 1-10-ig terjedő skálán az anyák átlagosan 8,5-esre teszik a stressz szintjüket, ennek pedig számtalan oka van.

Az anyák 75\%-a azt mondta, úgy érzi, hogy ránehezednek az előítéletek és a nyomás, hogy tökéletes anyának kell lennie. Meglepő módon ennek oka pedig éppen a többi anya. A problémák közé sorolták még, hogy nincs idejük mindent megcsinálni, ez az anyák 60\%-a számára jelent gondot, 90\% jelölte meg, hogy a vonzerő és a fittség megőrzésével vannak gondjai, arról pedig 46\%-uk számolt be, hogy partnerük részéről nehezedik rájuk stressz, mégpedig gyakran több, mint a gyerekek részéről.

Az anyák bevallották, hogy a 3. gyerek érkezése után a legnehezebb

Természetesen a gyerekek is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az anyák stresszesnek érzik magukat. Az eredmények szerint a stressz maximális szintjét 3 gyereknél érik el. Az anyák arról számoltak be, hogy 1-ről 2 gyerekre átállni nem nagy változás, de 2-ről 3-ra már óriási kihívást jelent. Ilyenkor a világ szinte a feje tetejére áll.

Ennek oka pedig nagyon egyszerű. Csak két kezed van, a pároddal csak ketten vagytok, akik egyszerre el tudják látni a gyerekeket, ezért egy harmadik extra feladatot jelent. Egy anyuka azt is megjegyezte, hogy még az utcán sem tudja mind a három gyerek kezét fogni, és úgy érzi, ilyenkor a dolgok teljesen kicsúsznak a kezéből, a stressz szintje az egekbe szökik és ott is marad.

Egy blogger, aki három gyermek anyukája, egy egész listát állított össze azokból a dolgokból, amiket három gyerekkel jóval nehezebb véghez vinni, mint kettővel. Említi például, hogy a középső gyerek húzza a rövidebbet, hiszen neki nincsenek olyan előjogai, mint a legidősebbnek, aki segíthet és mindent elsőként csinálhat, de nem is kap annyi figyelmet, mint a legkisebb. Arról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag nincs olyan játék vagy rajzfilm, amit mind a három élvezne.

De ha 3-nál több gyerek jön

Ezek alapján azt hihetnénk, háromnál több gyereket gyakorlatilag lehetetlen kezelni. Pedig nem így van. Az anyák szerint, mikor 4 vagy több gyerek van, a dolog már csak a túlélésről szól, és nem arról, hogy minden tökéletes legyen. Innentől kezdve már könnyebben veszik az akadályokat.

Négy gyereknél sok anya már fel sem veszi, hogy a gyerek zsírkrétát eszik, beleugrik minden pocsolyába vagy ebédre pizzát eszik. Már nem hat rájuk mások véleménye sem. És a dolgok ilyenkor kezdenek jobban és egyszerűbben működni.

betöltés...