8 hatékony gyakorlat, melytől olyan testtartásod lesz, mint egy balerinának

A jó testtartás nemcsak azért fontos, mert szebben néz ki az ember, hanem azért is, mert egészségügyi előnyei vannak. A jó testtartás megfelelő helyzetben tartja az izmokat, csontokat és ízületeket, valamint segít megszabadítani a gerincet a stressztől. A rossz testtartás egyébként fejfájáshoz és nyakproblémákhoz vezethet. A helytelen testtartás nem feltétlenül azért alakul ki, mert rossz szokásaid vannak, hanem mert az izmok túl feszesek. Ha tudod, hogyan kell ellazítani az izmokat, lehetővé teszed a helyes testtartás kialakítását is. Ma olyan gyakorlatokat hoztunk el, melyekkel mindez kivitelezhető.

1, Sarok támasz

A sarokban elvégezhető álló fekvőtámasz elősegíti a lapockák melletti izom nyújtását és a mellkas tágítását. Ez egy olyan gyakorlat, amit bármikor, bárhol el lehet végezni.

Hogyan csináld:

Állj a szoba sarkával szembe. Lépj előre az egyik lábaddal és hajlítsd be a térded, a hátsó viszont maradjon nyújtva. Tedd a kezed a falra, a könyökeid pedig legyenek a vállaid alatt. A szoba sarka felé kezdj el dőlni, de csak a felsőtesteddel és érezd, ahogy a hátsó izmaid feszülnek, a tüdőd pedig tágul. Tartsd ezt a pózt 20 másodpercig, majd térj vissza a kiinduló helyzetbe. A gyakorlatot háromszor ismételd meg.

2, Lábemelés oldalra

A oldalirányba való lábemelésnek fontos szerepe van az alsó testrészeket érintő edzésprogramban, viszont egy valami még fontosabb – a helyes testtartás. A gyakorlat során egyenes háttal kell állni, felemelt fejjel egyenes vállal. Ez erősebbé teszi a hátizmokat, ami jól jön, mikor olyan mozdulatokat végzel, ahol meg kell feszíteni a hátat.

Hogyan csináld a gyakorlatot:

Állj egyenesen, miközben a kezed a csípődre teszed. A testsúlyod told át a jobb oldaladra, de figyelj, hogy mindeközben a hátad egyenes maradjon és emeld oldalra a lábad. Ismételd meg 3X10-szer a bal lábbal, majd 10-szer a jobbal is. A stabilitás megtartása érdekében használj széket vagy falat.

3, Kölyökkutya póz

A kölyökkutya póz egy másik kiváló gyakorlat, mellyel a vállak megfelelően tudnak pihenni.

Hogyan csináld:

Kezd úgy, hogy ráülsz a sarkadra és a magasba emeled a kezed, majd lassan előrehajolsz egészen a földig. A karjaid legyenek a földön, és lassan told előre a lábaid segítségével a tested, hogy a képen látható pózba kerülj. Ügyelj arra, hogy semmilyen terhelés ne érje a nyakad. Tartsd egy percig majd lassan térj vissza a kiindulási helyzetbe. Ismételd meg a gyakorlatot háromszor.

4, Macska-tehén póz

A macska-tehén póz masszírozza a gerinced, enyhíti a nyak, a törzs és a vállak izmainak feszültségét.

Hogyan csináld:

Először is ereszkedj le négykézláb. Majd egy mozdulattal engedd le a hasad úgy, hogy a hátad homorú legyen. Tartsd néhány másodpercig, majd told fel a hátad, hogy domború formája legyen. Csináld egy percen át.

5, Lefelé néző kutya póz

A lefelé néző kutya egy másik póz, mely a váll- és a hát felső izmait erősíti.

Hogyan csináld:

Kezdd úgy, hogy leereszkedsz négykézláb, majd szép lassan kitolod a hátsód a képen látható módon. Figyelj arra, hogy a karok szorosan a fülek mellett helyezkedjenek el. Tartsd a pózt egy percig, majd hajlítsd be a térdeid és térj vissza négykézláb pózba. A gyakorlatot háromszor ismételd meg.

6, Kobra póz

A kobra póz enyhén nyújtja a vállakat és a mellkast, illetve erősíti a hátát.

Hogyan csináld:

Feküdj hasra és tedd a tested mellé a két karod, hogy a könyökeid majdnem fokos szöget zárjanak be. Lassan told el a földtől a felső tested és érezd, hogy a hátizmaid feszülnek. Tartsd a pózt 20 másodpercig, és lassan térj vissza a kiinduló helyzetbe. Ismételd meg a gyakorlatot háromszor.

7, Íj póz

Az íj póz megnyújtja és ellazítja a vállakat és a mellkast, miközben erősíti a hát minden izmát. Ez az egyik leghatékonyabb jógapóz mind közül.

Hogyan csináld:

Feküdj hasra és a térdeidet hajlítsd be. A kezeiddel kapaszkodj a bokáidba és emeld fel annyira a mellkasod illetve a térdeid, hogy ne érjék a padlót (lásd kép). Tartsd a pózt 30 másodpercig, majd lassan térj vissza a kiinduló helyzetbe. Ismételd meg a gyakorlatot háromszor.

8, Fa póz

A fa póz megnyújtja és ellazítja a vállakat.

Hogyan csináld:

Állj egyenesen és enyhén told át a testsúlyod a jobb oldalra. Emeld fel a bal térded, majd a bokádat fogd meg, és tedd a jobb belső combodra. nagy kihívást jelent majdnem az ágyékhoz tenni, ezért teheted lejjebb, mondjuk a térd magasságába is. A kezeidet tedd össze és helyezd a mellkasod elé. A mellkasodtól emeld az ég felé a karjaidat és tárd ki, tartsd néhány másodpercig a pózt, majd csukd össze a karod és engedd vissza a mellkasodhoz.

Te melyik gyakorlatot próbálnád ki először?

betöltés...