21 tény, amely megmutatja, hogy világunk hatalmas meglepetéseket képes okozni

Világunk folyamatosan képes meglepetést szerezni nekünk, annak ellenére, hogy életünk során elolvasunk több tucat könyvet vagy végig nézünk több száz órányi dokumentumfilmet. Számos érdekességet tartogat számunkra élőhelyünk. Te például tudtad azt, hogy tizenkét méh egész életen át tartó munkája szükséges egy teáskanálnyi mézhez? Cikkünk elolvasása után biztosan eszedbe fog majd jutni, ha a reggeli teádat készíted majd.

A most következő 21 tény inkább őrült fikciónak tűnik majd, mint valóságnak, pedig nagyon is az.

Több ember veszti életét szelfizés miatt, mint cápatámadás következtében

2015 szeptemberében egy 66 éves turista vesztette életét, mert leesett egy lépcsőn a Taj Mahalon szelfizés közben. 2015-ben ez volt a tizenkettedik hasonló eset, míg ugyanebben az évben a cápák nyolc ember halálát okozták.

A Tirannoszauruszok időben közelebb éltek az emberekhez, mint a Sztegoszauruszokhoz

A sztegoszauruszok körülbelül 155-145 millió évvel ezelőtt éltek a Földön. A tirannoszauruszok csak 83 millió évvel később jelentek meg, míg az emberek és a tirannoszauruszok között “csupán” 66 millió év különbség volt.

A repülőgépek lassabban repülnek, mint fél évszázaddal ezelőtt

Napjainkban egy közvetlen járat New Yorkból Houstonba négy óra alatt jut el. 1973-ban ugyanezt a távot három órán belül is megtehették az emberek. Ennek oka, hogy az üzemanyag árak jelentősen emelkedtek azóta, valamint, hogy a légitársaságok ráeszméltek arra, hogy több millió dollárt takaríthatnak meg évről-évre, ha lelassítanak és mindössze a repüléshez feltétlenül szükséges sebességgel repülnek.

Otthonunk takarítása legalább annyira káros, mintha elszívnánk egy doboz cigarettát

A tisztítószerekben található vegyi anyagok belégzése akár 43\%-kal is növelheti az asztma kockázatát. Ezek az anyagok irritálják a légzőrendszer nyálkahártyáját és hosszú távon komoly problémákat is okozhatnak.

Legalább húsz évbe telne, míg minden almatípust végig kóstolnánk, ugyanis annyira sok fajtája létezik a világon.

A Földön több, mint 7500 különböző almafajta található. Húsz év 7300 napból áll, így ennyi sem lenne elég ahhoz, hogy végig kóstoljuk sz összes almafajtát.

A borospoharak hétszer nagyobbak lettek, mint voltak

A XVIII. század elején egy borospohár 66 ml-es volt. Napjainkban azonban az sem ritka, hogy fél literesek, tehát az elmúlt háromszáz év alatt méretük a hétszeresére növekedett.A komoly változás az elmúlt húsz évben következett be, ugyanis a borfogyasztás népszerűsége megnőtt.

Steve Jobs azért adta az Apple nevet a cégnek, hogy az Atari előtt legyen a telefonkönyvben

Az Apple márkanév születésének legvalószínűbb története az, hogy Steve Jobs és Steve Wozniak egy autóban ültek, amikor Jobsnak eszébe jutott az Apple Computer név. Jobs egy interjúban azt nyilatkozta, hogy régen az Atari-nél dolgozott és csak is az Apple név tette lehetővé számukra, hogy pontosan előttük legyenek a telefonkönyvben.

A becenevükön hívott tehenek évente 258 literrel több tejet adnak, mint azok, amiket egyáltalán nem becéznek.

A szakemberek szerint a nevükön szólított tehenek nyugodtabbak, a stresszhormonok csökkenése pedig elősegíti a tejtermelést.

Egy ceruzával körülbelül 56 km hosszú vonalat húzhatunk

Egy átlagos méretű ceruzával nagyjából egy 56 kilométer hosszú vonalat húzhatunk vagy körülbelül 45 ezer szót írhatunk le.

2500 évvel ezelőtt Kínában a kések voltak a fizetőeszközök

A Csou-dinasztia idején érmék helyett az emberek bronzkésekkel fizettek az árukért.

A síkképernyős és nagy felbontású tévéknek hála napjainkban már a kutyák is ugyanúgy tudják nézni a tévét, mint az emberek.

A folyamatosan villogó felvételek nem vonzzák a kutyák figyelmét, ráadásul a televíziók rendszerint nem is az ő szemmagasságukban helyezkedik el, ezért inkább figyelmen kívül hagyják azokat.

Az ókori egyiptomiak már 5000 évvel ezelőtt is bowlingoztak.

Az egyiptomiak hatalmas termekben játszották, ahol minden pályán 1-1 ember küzdött meg egymással. Két gurításból kellett ledönteni a bábukat, az első gurítást egy nagy golyóval, a másodikat pedig egy kisebbel végezték.

Mindössze öt olyan modern ország létezik a Földön, amit Európa soha nem gyarmatosított.

Az európaiak a 16. század eleje és 1960 között csaknem minden a bolygó minden szegletét gyarmatosították, öt ország kivételével: Dél- és Észak-Korea, Japán, Thaiföld és Libéria.

A nyulak felismerik a ragadozók székletében az elhunyt rokonuk szagát.

A vadon élő nyulaknak rendkívül kifinomult a szaglása. Kutatások szerint a nyulak képesek felismerni az elhunyt rokonaik szagát a ragadozók ürülékében. Ez segít nekik abban, hogy elkerüljék a ragadozó állatok territóriumát.

Az egy év alatt eladott Nutellákból körülbelül 1000 focipályát lehetne “megkenni”.

Az első Nutellát 1940-ben készítették, népszerűsége pedig azóta sem hagyott alább.

Egy teáskanálnyi méz tizenkét méh egész életen át tartó munkájának az eredménye.

Egy átlagos méh körülbelül 4-5 hónapot él. Ez idő alatt nagyjából 1/12 teáskanál mézet termel, tehát egy teljes teáskanálnyi mézhez pedig körülbelül 12 méh egész életén át tartó munkája szükséges.

Az emberek többsége képes hallás alapján megkülönböztetni a hideg és meleg vizet.

Az emberek 96\%-a képes arra, hogy pusztán hang alapján megállapítsa, hogy hideg vagy meleg víz folyik a csapból. Erre a következtetésre egy hangérzékkel foglalkozó cég, a Condiment Junkie jutott.

0,2 mg arany van benned

Egy 70 kg tömegű személy teste körülbelül 0,2 mg aranyat tartalmaz. Ha mindezt ki tudnánk nyerni a testünkből és kockát készítenénk belőle, akkor egy akkora kockát kapnánk, aminek minden oldala 0,22 mm.

Az arany egyébként ehető

New Yorkban például ehetünk arany felhasználásával készült hamburgert 666 dollárért, azaz 200 ezer forintért.

Egy 24 karátos vagy tiszta arany elfogyasztásától semmi bajunk nem esik. Az arany egyszerűen áthalad az emésztőrendszeren, méghozzá anélkül, hogy felszívódna.

A flamingók forró vizet isznak

A flamingók gond nélkül képesek meginni a forráspont közeli vizet is. Ezzel azzal magyarázható, hogy a legtöbb flamingó olyan helyen él, ahol a tengerek és tavak magas sókoncentrációja miatt az egyetlen édesvíz forrást számukra a forró gejzírek jelentik.

A rossz vezetés örökletes lehet

Egy tanulmány kimutatta, hogy a rossz autóvezetési képesség bizony örökölhető. 29 embert vizsgáltak meg: 22 személyben nem volt megtalálható ez a “rossz vezetésért felelős gén”, a maradék hétben azonban igen. Azok, akiknek a szervezetében megtalálható volt ez a gén, átlagosan 20\%-kal rosszabb eredményt értek el a szimulációs tesztben, mint a csoport többi tagja.

betöltés...