10 tulajdonság, ami rejtett mentális betegség jele lehet

Mit rejt az emberi temperamentum? Mi az, amit leszűrhetünk a cselekedeteinkből? Milyen mentális gondokra derülhet fény csupán apróságokból? Két kiváló amerikai pszichoterapeuta Aaron Beck és Arthur Freeman írt egy könyvet melynek lényege a kognitív terápia a személyiség zavaraira. Ebből summázunk nektek 10 dolgot, amikre érdemes odafigyelnetek.

1. Antiszociális

Itt most nem azokról van szó, akik többet szeretnének pihenni és kevesebbet dolgozni. Szerintem ezzel a világon mindenki így van. A gond akkor kezdődik, ha ez a dolog túl messzire megy már.  Vannak, akik hónapokon keresztül vannak kamu-betegszabadságon. Folyton késnek…és semmihez nincs kedvük. Ez egy antiszociális személyiségzavar.

Ismerünk valakit hasonló tünetekkel?

Gyakori hazugságok, amikre semmi szükség nem lenne.
Mások rovására élni.
Gyakori elbocsátások, tervek nélküli munkahely-váltások, motivációhiány.
Pénz pazarlása.

Az időgazdálkodás segíti az antiszocializmus elleni küzdelmet. Próbáljunk terv szerint élni. Ezt papírra is leírhatjuk. Tartsunk ütemtervet. Mindenre kell időt hagyni.

2. Félénkség

Egy félénk ember az idő múlásával teljesen elidegenedhet a külvilágtól. Képtelen lesz kapcsolatokat kialakítani. Kényelmetlennek érzik az erősebb érzelmeket. Rendszerint távmunkában dolgoznak és olyan tevékenységeket csinálnak, amik nem kapcsolódnak a kommunikációhoz.

Ennek tünetei a következők lehetnek:

Közömbösség a kritika és a dicséret ellen.
Közeli barátok hiánya, vagy csak egy barát megléte.
Irreális vágyak, álmok.
Túlzott érzékenység, amit lehetetlen normálisan kifejezni másoknak.

Ez ellen a leghatékonyabb terápia a csoportos beszélgetések, tevékenységek. Idegen nyelv tanulása, jóga, pilates stb.

Próbáljuk ki a “nem szeretem az embereket” mondat helyett a “nem tetszik ez dolog” kifejezés. Kössünk hozzá egy tulajdonságot. Karakterjellem, ruházat, megjelenés, szokás vagy valami ilyesmi. Ez a megközelítés segít a rosszon kívül meglátni valami jót is másokban.

3. Lázadozás

Vannak, akik nem akarják betartani a társadalom szabályait. Mindig halogatnak mindent. Ez passzív-agresszív személyiségzavarhoz vezethet, amely gyakran krónikus depresszióval jár. Egy kis halogatás az iskolában, egyetemen, munkahelyen természetes jelenség. Nem jelent semmit. Ha viszont a következők közül jellemző egy vagy több az illetőre, akkor ott már gondok lehetnek.

Ingerlékenység azokra a kérésekre, amelyek nem feltétlenül jók, de természetes dolgok. Pl. Mosogatás, takarítás.
Nagyon lassú munkafolyamat és rossz minőség.
Sértés számára a másoktól származó hasznos tanács a gyorsabb és jobb munkavégzés érdekében.
Megalapozatlan rossz kritika a felettesekkel szemben.

A gond itt az, hogy az illető úgy véli, hogy minden rendben és ő semmiben nem hibás. Társas foglalkozások segíthetnek ezen is.

4. Indulatosság

Azok az emberek, akik nem próbálják meg megfékezni a haragot kockáztatnak egy bizonyos határon átnyúló személyiségzavart. Ennek legfőbb jellemzője a hirtelen radikális véleménymegváltoztatás. Ma úgy gondolja, hogy utálja a rántottát, holnap reggel pedig kész extázissal süti magának. Ez önmagában csak impulzivitás és nem veszélyeztet semmit, de érdemes megfontolni, hogy lehet-e valami mögötte.

Gyakori gondatlan pénzkiadás.
Bizarr barátságok és romantika.
Hangulatváltozások és ok nélküli krónikus unalom érzése.

Dühkezelő tanfolyam vannak, melyek kiválóak megelőzés céljából.

5. Elkerülés

Hajlamosak struccként viselkedni. Homokba dugják a fejüket és próbálják elkerülni a problémákat. Nem venni róluk tudomást. Ezt elkerülő személyiségzavarnak nevezik. Komolyabb esetekben pánikrohamokhoz, depresszióhoz és alvászavarokhoz vezethet.

Az önkritika kis adagokban hasznos mert fejlődésre ösztönöz. Nagy mennyiségben veszélyes lehet a mentális állapotra.

Erős azonnali sértődés a kritikára vagy az elutasításra
Új kapcsolatok elkerülése.
A lehetséges nehézségek és azok kockázatainak eltúlzása.
Visszatartja magát az emberekkel való kommunikáció során.

Próbáljuk megcáfolni a hamis előrejelzéseket. Menjünk elébe a dolgoknak, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy a rossz dolgok akár el is kerülhetnek bennünket.

6. Bizalmatlanság

Jó ha az ember gyanakvó és egy picit paranoiás. Ez rendben van. Néhány embernél azonban ez meghaladja a határokat. Belenéz más telefonjába, kihallgat másokat… Ez paranoid személyiségzavar.

Partnerrel szembeni indokolatlan bizalmatlanság.
Rejtett jelentések keresése mások hétköznapi dolgaiban. Pl. a szomszéd biztos azért csapja be az ajtót, hogy minket idegesítsen vele.
Humorérzék hiánya.

A krónikus bizalmatlanság ellen érdemes megpróbálni azt, hogy vezetünk egy listát az ismerőseinkről és jelöljük a neve mellett, ha megcáfolja egy-egy félelmünket. Pl. egy céges bulin leszólít-e minket vagy sem. És ha legközelebb bizalmatlanok lennénk vele szemben, akkor elég csak megnézni a jelzéseket a neve mellett.

7. Őszinteség

A másokra hagyatkozás és a szerettektől való kóros függést addiktív személyiségzavarnak nevezik. Legtöbbször akkor jelentkezik, ha az illető képtelen döntést hozni egy számára tekintélyes személy jóváhagyása nélkül. Egyéb tünetei:

Megállapodás másokkal, még akkor is ha tévednek.
Félünk a magánytól.
Kellemetlen vagy megalázó cselekedet végrehajtása mások kedvéért.
Alaptalan rögeszmés gondolatok, miszerint minden ember “áruló”.

Próbáljunk elszakadni másoktól. A pozitív dolgok papírra vetése mindig is célszerű terápia lehet. Ezzel növelhetjük a bizalmat.

8. Képesség az érzelemre

A túlzott érzékenység a hisztronikus személyiségzavar tünete. Próbálja az érzelmeivel magára hívni a figyelmet. Nagyon érzelmes de felületes a vele folytatott társalgás.

Egy személy folyamatos támogatásának, jóváhagyásának, dicséretének keresése.
Képtelen egy ügyre hosszabb ideig összpontosítani.
Felületes, gyorsan váltakozó érzelmek.
Muszáj folyamatosan tennie valamit.

Ennek leküzdésének legjobb módja az úgynevezett “időmérő munka”. Be kell állítani egy időzítőt és amíg le nem ketyeg, addig csak azzal a feladattal kell foglalkozni. Több testmozgás. Folyamatosan újabb célokat kitűzni magunk elé. Pl. tökéletes rizottó elkészítése, fizetésemelés stb.

9. Perfekcionizmus

Obszesszív-kompulzív személyiségzavar. Szerintük a társadalom olyan tulajdonságokat értékel, mint a részletekre való figyelem, önfegyelem, érzelmi kontroll, megbízhatóság és a hangsúlyos udvariasság. Ezek képesek valódi katasztrófává alakulni. Érzelmi elzáródás, dogma és pszichológiai rugalmatlanság.

Hajlandóság önmagára pazarolni az időt, mert attól tart, hogy nem lesz tökéletes.
Nem dobja ki a számára felesleges dolgokat “Jó lesz még valamire” címmel.
Kóros félelem a hibáktól.
Mások munkáját is elvégzi, mert szerinte csak ő képes azt normálisan megcsinálni.

A pszichológusok mindennapi meditációt javasolnak. Masszázs, zenehallgatás. Meg kell győznie saját magát arról, hogy a termékenységnek nem lehet akadálya a pihenés.

10. Magas önértékelés.

Valamivel jobb, mint önmagunk hibáztatása. Ha érezni akarod, hogy intelligens, gyönyörű és tökéletes vagy az a nárcisztikus személyiségzavar jele.

Rejtett vagy nyilvánvaló harag bármilyen kritikáért.
Mások felhasználása saját céljaik elérésére.
Erős irigység és elképzelhetetlen gazdagságra való vágy.

A legfőbb probléma az elvárások és a valóság közti eltérés. Értéktelenség érése, gyakori hangulatváltozás és a félelem, hogy kellemetlen helyzetbe kerül. Nagyon nehéz leküzdeni. Az elérhető dolgokra kell koncentrálni. Luxusautó helyett cipő…  Tengerparti álomnyaralás helyett Balaton.

Mit gondoltok? Ismertek ilyen embert a környezetetekben? Írjátok meg kommentben.

betöltés...