10 étel, amiről jó, ha tudsz, hogy adhatod-e a kutyádnak avagy sem

A legtöbb kutya szereti azokat ez ételeket, amit mi eszünk. Ezzel nincs is semmi gond, sőt megértjük, hogy kutyatáp helyett inkább kóstolnák meg a pizzát. De azért csak óvatosan, mert bár hiába ízlik nekik és ennék meg, vannak olyan ételek, amik azért nem nekik valók. Ha nem szeretnénk, hogy valami baja legyen kedvencünknek, érdemes elolvasni az alábbi listát, mi az, amit nem ajánlott nekik adni.

1.Kókuszdió

A mérsékelt fogyasztása nem okoz különösebb gondot, azonban fontos odafigyelni arra, hogy mégis mennyit eszik meg belőle kutyusunk. Ugyanis tele van olyan olajokkal, amik hasmenést, különböző gyomorpanaszokat okozhatnak. Mivel magas a káliumtartalma, ezért nem ajánlott a kutyáknak adni, helyette viszont a szentjánoskenyér egy jó alternatíva. Természetesen édes ízű és biztonságosan adható a kutyának. Rendkívül sok vitamint tartalmaz: A, B és D-vitamint, kálciumot, magnéziumot, káliumot és vasat.

2. Főt csontok

Sokan úgy gondolják, hogy a kutyák szeretik a főtt csontokat, ami tényleg így van. De mellette nagyon veszélyesek is, mivel szilánkosra tud törni egy harapásnál, így megbökheti a száját, torkát, de kárt tehet akár a bélrendszerében is. Helyette adjunk neki nyers csontot, de figyeljük őket, és ha már kicsi, vegyük el, mert fulladást okozhat.

3. Diófélék

A makadámdió életveszélyes is lehet a kutya számára, így akár azt tiltólistára is tehetjük. A dióval is szintén óvatosan kell bánni, mert gyomor és bélrendszeri gondokat okozhat a kutyusnak. A földimogyoró és a kesudió viszont nem ártalmas a kutyának, de mivel magas a zsírtartalmuk (hasmenést és hányást okozhat), ezért ne adjuk nekik rendszeresen.

4. Avokádó

Az avokádót nagyon szereti az emberek többsége, azonban tartalmazza a persin nevű toxint, ami több állatnál akár halált is okozhat. Szakértők megállapították, hogy bár a kutyák szervezete jobban ellenáll, de azért jobb nem adni nekik, ne kockáztassunk. Helyette remek megoldás a banán, de ezt se adjuk rendszeresen, mivel magas a cukortartalma.

5. Nyers hús

A nyers hús nemcsak a kutyákra nézve lehet káros, de számunkra is. Mivel a nyers húsban rengeteg baktérium él, köztük lehet akár a szalmonella is, így jobb, ha megfőzzük nekik. Azonban arra figyeljünk, hogy előtte lehetőleg csontozzuk ki nekik.

6. Édesség

A cukorkák, méz a kutyákra nézve rendkívül veszélyesek, mivel xilitolt tartalmaz, ami alacsony vércukor szintet, rohamokat és májelégtelenséghez is vezethet. Helyette, ha szeretnénk mindenképp valamit adni, bizonyos típusú mogyoróvajat vegyünk, de nézzük meg az összetevőket, hogy nincs-e benne xilitol.

7.Tej és tejtermékek

Sok kutya mutat laktózintoleranciát, így csak úgy, mint az embereknél, hasi panaszokat okoz, görcsöket, hányást. Ezért a legjobb, ha elkerüljük ezeknek az adását, helyette zablisztből készítsünk nekik kását. Magas rosttartalmú, vitaminokat, tápanyagokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megőrzik a kutya egészségét.

8. Cseresznye

A kutyáknak tilos cseresznyét és meggyet fogyasztaniuk, mivel cianidot tartalmaz, ami rájuk nézve mérgező. Helyette inkább adjunk nekik kiwit,- de csak miután eltávolítottuk a bőrét,- mivel nagyon magas a C-vitamin tartalma.

9. Kukorica

Ne adjunk egy egész cső kukoricát a kutyának, mivel azt könnyen lenyelhetik, ami fulladást és bélelzáródást is okozhat. Helyette adjunk nekik egy kevéske(morzsolt), főtt kukoricát, kiegészítésként. De soha ne helyettesítsen egy egész étkezést.

10. Kenyér

A kenyér(nyers) tésztája puffadást okozhat nekik az élesztő miatt, ami gyengeséget, depressziót, bizonytalanság érzetet okozhat náluk. Kenyér adható nekik, sütve, addig, amíg nem mutat allergiát rá. Fontos, hogy magvas kenyeret soha ne adjunk nekik.

betöltés...