12 meglepő otthoni dolog, a világ különböző országaiból, ami nekünk magyaroknak furcsa

Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki járt már külföldön. Az ember ilyenkor mindig megcsodálja a nevezetességeket, a látnivalókat, az adott város és ország különlegességeit. Amikor tüzetesebben megnézzük a részleteket, akár a helyszínen, akár otthon a kanapén ücsörögve a fotókat nézegetve, láthatjuk, hogy bizony a világ tartogat pár furcsaságot, ami sokszor elég szokatlan lehet számunkra. Most összegyűjtöttünk Nektek pár meghökkentő dolgot, ami sokszor elég megmosolyogtató, de van miértje.

1.

Teljesen természetes ma már, ha tejet akarunk venni, elmegyünk a boltba, és lekapunk egyet a polcról. Azonban a 20. század elején ez nem volt ilyen egyszerű. Futárok járták a házakat, és vitték a tejet. Ezért a házak falában egy ilyen kis ajtó került kialakításra, ahova a tejet be tudták rakni. Sok helyen még ma is felfedezhető ez a rés.

2.

A mikró egy nagyszerű találmány, ami megkönnyíti a hétköznapjainkat. A találékonyság már régebben sem szabott határt, így a radiátorokban alakítottak ki egy ilyen kis rekeszt, ahol melegítették az ételeket. Természetesen nem tudott úgy melegíteni, mint a mai verzió.

3.

Hűtő az ablak alatt. Elég szokatlan helyen van, mégis rendkívül népszerű volt a Szovjetúnióban, a ’60-as évekeben. A tervezők úgy alakították ki a falakat, hogy létrehoztak egy kis polcos, zárható részt, ahova a hideg időszakban be lehetett pakolni.

4.

Ha jártál már Firenzében biztos felűnt már, ha még nem, akkor fel fog, hogy a házak falán van egy kis ajtó. Ezek a kis ajtók összeköttetésben voltak a ház borospincéjével, így a tulajdonosok tudták árulni saját boraikat a járókelőknek.

5.

Stockholm utcáit járva láthatjuk a főnixmadarat a falakon. Ennek egész egyszerű oka van. A 18.században rengetegszer tűz pusztított a városban, de mindig sikerült újjá építeni, ezért lett ennek a szimbolúma a főnixmadár, ami a hamvaiból is képes újjászületni.

6.

Furcsa lehet látni az ívelt kulcslyukakat Németországban. Régen sem vetették meg a németek az italt, így igazából ennek praktikus okai vannak. Ha kicsit ittasan tértek haza a kocsmából, akkor is be tudjanak jutni a házba.

7.

Több filmben láthattuk, hogy a Vadnyugaton egy kocsma nem létezhetett csapóajtó nélkül. Nemcsak megkönnyítette a ki-be jutást, hanem a kintről szemlélődő számára nyilvánvalóvá vált, hogy nyitva van vagy éppen nincsen.

7.

Az első szemétledobó még 1938-ban került kialakításra, Vlagyivosztokban. Elsőre talán praktikusnak tűnhet, de eléggé megnehezítette a tulajdonosok dolgát a panelházakban. Elég nehéz volt tisztítani, főleg ha eldugult, mivel minden lakáshoz tartozott egy külön. Ez ma már eléggé kivitelezhetetlen lenne, főleg a szelektív szemétgyűjtésnél.

8.

Nem szokás ebben a két országban ablakpárkányt hagyni, sőt olyannyira nem ismerik, hogy mi az, hogy még szavuk sincsen rá. Vékonyak a falak, így nem is szükséges.

9.

A fürdőszoba és a konyha közötti ablak kialakítása szintén egy Hruscsov nevéhez fűződő elgondolás. Leginkább fényforrás miatt használták, valamint térnövelésre.

10.

Az angolok féltek a ma már hagyományosnak tartott kapcsolóktól, így ők a “húzkodós” változatra szavaznak. Szerintük ez jobb a pára miatt és biztonságosabb.

11.

Úgy gondolták Amerikában, hogy így nem tudnak bejutni a boszorkányok az ablakon. De ennek van egy ésszerűbb magyarázata is: azért helyezték el így az ablakokat a tetőn, hogy a padlástér fényellátása is meg legyen oldva.

12.

Ha élőben nem is, de biztos filmekben már láthattad, hogy a tengerentúlon így néz ki egy wc-deszka. Az Egyesült Államokban ugyanis törvény szabályozza, hogy a nyilvános vécéülőkéknek ilyen alakúnak kell lenniük annak érdekében,hogy minél hatékonyabban higiénikussá tudjuk “varázsolni”. Ha jobban belegondolunk, tényleg egyszerűbb,mint a wc-papír fecnikkel szórakozni.

betöltés...