Íme 10 rovar, amit semmiképp sem szabad elpusztítani

A National Geographic szerint egy katicabogár élete során 5000 kártevőt képes elpusztítani, így egyetlen faj képes szinte minden kártevőt megenni, ami az embereknek nagyon hasznos, mivel sokaknak van veteményes kertje és ott bizony bőven lehet találni olyan rovarokat, melyek tönkreteszik a termést, virágot. A cikkünkben olyan fajokat hoztunk el, amik első ránézésre bizony ijesztőnek tűnhetnek, de nagyon hasznosak, így célszerű nem megölni őket.

1, Pók

Sokan félnek a pókoktól, de nem szabad elfelejteni, hogy ők az ökoszisztéma fontos részét képezik, ugyanis hálóikkal képesek megfogni a kártevő és a betegségeket hordozó rovarokat. Így hasznosak az emberiség számára.

2, Bencepoloska (Büdös bogár)

Annak ellenére, hogy saját maguk védelme érdekében kellemetlen szagot bocsátanak ki, nagyon hasznos bogarak, ugyanis hernyókkal, más bogarakkal és levéltetvekkel táplálkoznak ami jó hír, főleg ha sok növényed illetve veteményeskerted van.

3, Imádkozó sáska

Az imádkozó sáskák nagy segítséget nyújthatnak a kertben található kártevők ellen. Egyetlen sáska több tucat rovart is megehet, ez pedig megóvja a növényeket a sérülésektől. Ezek a rovarok annyira hasznosak, hogy egyesek szándékosan vásárolnak imádkozó sáskákat, hogy megszabaduljanak a kertjükben lévő kártevőktől.

4, Katicabogár

Ennek a bogárnak nincs ellensége és rendkívül hasznos is. A katicabogár elpusztítja a kerti kártevőket, például levéltetveket, atkákat, gyümölcslegyeket… Egy bogár több, mint 50 levéltet eszik meg egy nap.

5, Méh

A méhek szintén nagyon fontosak az ökoszisztéma számára. Folyamatosan begyűjtik a nektárt, beporozzák a virágokat és a növényeket. Egy méh akár 100 virágot is megjárhat egy út során, arról nem beszélve, hogy milyen finom mézet készítenek a begyűjtött nektárból. Persze ez nem azt jelenti, hogy a környék összes méhét be kell gyűjteni, hanem azokra kell vigyázni, akik életben vannak. Ha kipusztulnak a méhek, akkor az emberiség csúnyán megjárhatja.

6, Zöldfátyolka

A zöldfátyolka egy apró, de nagyon értékes kis élőlény. Ezek a fátyolkák akár 200 levéltetvet is el tudnak egy nap alatt fogyasztani, de emellett megeszik az atkákat, szárnyas rovarokat… stb. Vannak olyan cégek, akik ezek petéit adják el, hogy már a kertben keljenek ki.

7, Fülbemászó

A fülbemászók félelmetesnek tűnnek, ám nagyon hasznos állatok. Viszonylag ártalmatlanok és ameddig nem érsz hozzájuk, nem fognak “támadni”. Ezek elhunyt rovarokkal, lebomló növényekkel táplálkoznak, és ezen beavatkozásuk jótékony hatással van az ökoszisztémára.

8, Levéltetvek

A levéltetvek voltaképpen nagyon apró legyek. Annak ellenére, hogy nagyon sok rovar és bogár elpusztítja őket, ők is hasznos részei az ökoszisztémának. Ha van kerted, akkor tekintsd ezt a rovart környezetbarát és hatékony módszernek a káros növények ellen.

9, Braconidae

Ha paradicsom nő a kertedben, akkor nem szabad elpusztítani ezeket a rovarokat, mivel elpusztítja a paradicsomod közelében élő összes kártevőt. Ha sok és egészséges paradicsomokat szeretnél, nagyon vigyázz rájuk.

10, Kaszáspók

Annak ellenére, mennyire félelmetesnek néz ki nagyon sok hasznos dolgot csinálnak. A kaszáspók kártevőkkel táplálkozik, és mind szobanövényről, mind kertből eltünteti azokat.

Te melyiktől irtózol a legjobban?

betöltés...