Íme 7 ok, mely bemutatja miért nem tudunk fizikai érintés nélkül élni

A mai modern, elektronikai eszközökkel és közösségi oldalakkal tarkított világban már egyre kevesebbszer találkozunk szemtől-szemben a barátainkkal, ismerőseinkkel. Ennek következtében elfelejtünk a fizikai érintéssel beszélni egymással. Egyes kapcsolatok sokkal erősebbek lennének, ha használnának ilyen nonverbális kommunikációt, ugyanis számos pozitív előnye van, ami nélkülözhetetlen az élethez és az érzelmekhez. Kutatások szerint a fizikai kapcsolat kulcsfontosságú a jólétünk szempontjából, ezért elhoztunk néhány érvet, mely megmutatja miért kellene többet találkozni a családdal, barátokkal, ismerősökkel és más emberekkel.

1, Az érintés különleges kapcsolatot épít ki két fél között.

Az érintés is egyfajta kommunikáció, ami bele van kódolva az emberekbe, így bizonyos helyzetekben akarva-akaratlanul is használják. Amikor egy édesanya megfogja a terhes hasát a benne fejlődő kisbaba reagál rá egy rúgással.

Egy nemrégen végzett tanulmányból az derült ki, hogy az érintés sokkal egyértelműbb érzelmeket fejez ki, mint a verbális kommunikáció. Gyakorlatilag úgy születünk, hogy képesek vagyunk megérteni mások üzenetét, amit érintéssel juttatnak el hozzánk. Az ilyen üzenetekben sokkal több az érzelem, egyértelműen lehet érteni a hála, a büszkeség és a szeretet érzését.

2, Fontos egy egészséges kapcsolat kialakításához.

Egy kapcsolaton belül elengedhetetlen az érintés, ami az érzelmek kifejezését is tükrözi. Ez lehetővé teszi, hogy bensőségesebb kapcsolat alakuljon ki két fél között anélkül, hogy bármit is kellene mondaniuk. Tökéletesen kifejezhető a boldogság, a szomorúság és a biztonság érzete. Tudósok szerint ennek hála a kötelék olyan erőssé válhat, hogy egyetlen kézfogással, szinkronizálódhat a szívverés, az agyhullám, a légzés, sőt csökkenhet a fájdalomérzet is.

Az érintés olyan erős, hogy biológiai hatásokat válthat ki a partnerből. Például oxitocin szabadul fel az agyban, mely köztudott, hogy a szerelem hormonja. Ez boldoggá és elégedetté teheti az embert.

3, A csecsemők számára szó szerint élet-halál kérdés az érintés.

A kisbabákat negatívan érintheti, ha az édesanyja vagy az édesapja, nem öleli át, nem ringatja a karjában, nem ad neki puszit. Még abban az esetben is fennáll ez a probléma, ha amúgy a mindennapi szükségleteknek eleget tesz a szülő, gondolunk itt az etetésre, fürdetésre, pelenkacserére…stb. Az érintés hiánya olyan mentális problémákat idézhet elő, ami egész életükben elkíséri a csecsemőket.

Tudósok szerint az érintés a fizikai, érzelmi és mentális fejlődés szempontjából nagyon fontos. Egyesek úgy vélik, hogy az érintés iránti igény kapcsolatban áll a szeretet iránti igénnyel. Bizonyos elméletek szerint ezt az evolúció során fejlesztettük ki, mely segít hosszú ideig életben maradni.

4, Ez a kulcsa a mentális egészségnek.

Mivel társas lények vagyunk, ezért alapvető szükségleteink közé tartozik az érintés. A társadalmi interakcióink többségét (kultúrától függően) többféle érintés is kíséri, például kézfogás, ölelés, vagy üdvözlő puszi. Ez elősegíti a bizalom kialakulását a felek között.

Az érintés segíthet abban, hogy a személyes és fizikai határainkat megismerjük. Ha valaki túllépi ezt a határt, akkor alakul ki barátság, vagy szerelem.

5, Fizikai egészségünkre is hatással van.

Az érintéssel, tapintással történő gyógyítás régóta ismert például a kínai és az indiai kultúrákban. Egy tanulmány keretein belül kiderítették, hogy két rákos megbetegedéssel küzdő személy közötti érintéssel csökkenthet a fájdalomérzet. Ezenkívül az érintés redukálja a szorongást és a demenciát is.

6, Valóssá teszi a dolgokat.

Az érintés valamilyen oknál fogva sokkal valóságosabbá teszi a dolgokat, sőt ez közvetlen módja a környezetünk megértésének. Amikor megkérdőjelezzük a környezetünket vagy érzékeinket, akkor szükség van a fizikai érintésre ahhoz, hogy rájöjjünk ez tényleg a valóság. Ezt “Thomas Effectnek” hívják, ami Tamás apostol nevéhez fűződik. A férfi megérintette Jézus sebeit, hogy megbizonyosodjon arról, az az ember valóban Jézus.

Ilyenkor nemcsak felismerjük környezetünk valóságát, hanem önmagunkban és társadalmi kapcsolatainkban is jobban bízunk.

7, Az érintés egy olyan trükk, amit valaki meggyőzéséhez használunk.

Egy tanulmány kimutatta, hogy hajlamosabbak vagyunk segíteni egy olyan idegennek, aki érintéssel egészíti ki a kérését. Más kutatások szerint, a pincér jobb borravalót kap, ha megérinti a vendég vállát.

Ez amiatt van, mert az érintés növeli az őszinteség és a megbízhatóság érzését. Szóval, ha legközelebb segítségre van szükséged, nyugodtan használd az érintés erejét. Vannak olyan helyek, ahol kifejezetten szándékosan használják ezt a nonverbális kommunikációt.

Te mit gondolsz erről?

betöltés...