Szakértők szerint azok a gyerekek, akik rendszeresen végeznek házimunkát, sikeresebbek lesznek az életben

75 év – ennyi időt fog át a Harvard Egyetem kutatói által végzett tanulmány, melynek eredménye szerint a sikeresség és a boldogság két tényezőn múlik: a szereteten és a munkamorálon. A szeretet többé kevésbé egyértelmű, de az valószínűleg rád is újdonságként hat, hogy a házimunka ennyit számít a gyerek jövőbeni sikeressége szempontjából.
Tudd meg, miért érdemes már egészen kiskoruktól kezdve bevonni a házimunkába a gyerekeket.

Azok a gyerekek, akik úgy nőnek fel, hogy rendszeresen végeznek házimunkát, később szívesebben vállalnak részt különböző tevékenységekben

Kutatók szerint a házimunka nagy segítség ahhoz, hogy a gyerekben kialakuljon az, hogy szívesen segít, ahol arra szükség van.

Ez a hozzáállás előnyös lehet akár egy iskolai projektben, de később a munkahelyen is, ahol igazi csapatjátékosként tud majd együttműködni a kollégáival. Azok, akik megtanulják magukhoz ragadni a kezdeményezést gyerekkorukban, felnőttként könnyebben válhatnak vezetővé.

Kifejlődik benne az énhatékonyság

Mikor a gyerek látja, hogy a tettei egy bizonyos eredményhez vezetnek, és felismeri a kapcsolatot a tettek és a hatékonyság között, az egészen új lehetőségeket tár fel előtte a gondolkodás, tervezés, másolás, döntés, próbálkozás, kudarc és sikeresség terén. Több lehetőséget biztosít neki élettapasztalatok szerzéséhez. A házimunka pedig több kontrollt ad a kezébe az élet egyéb – nagyon fontos – területei felett is.

Sokkal ügyesebb és felelősségtudóbb lesz

A házimunka a mindennapos tevékenységek jelentős részét teszi ki, elkerülni lehetetlen. Megkímélni a gyereket tőle egy függő viselkedési minta kiépülését eredményezi, ami igen káros lesz a gyerek jellemére nézve. A több-kevesebb függetlenség ellentmondásos érzelmeket és stresszt okoz annak a gyereknek, aki hozzászokott, hogy az életének bizonyos része úgy működik, hogy neki sem részvétele, sem erőfeszítése nincs benne.

Rájönnek, hogyan kell elvégezni a feladatokat

A szakértők szerint a szülőknek nem az a feladata, hogy minden erőfeszítést belefektessenek abba, hogy a gyerek jó osztályzatokat hozzon vagy minél lenyűgözőbb legyen az önéletrajza. Ehelyett ki kell nála alakítani bizonyos szokásokat, képességeket és egy általános hozzáállást, ami nagyobb segítséget jelent majd neki az életben, mint a jó jegyek. Ebbe beletartozik az is, hogy képes legyen kialakítani a saját napirendjét, rangsorolni fontosság szerint a feladatait és nem elhanyagolni a teendőit.

Megértik, hogy a rendetlenség nem tűnik el magától

A szakértők szerint megkérni a gyereket, hogy segítsen a mosogatásban, vigye ki a szemetet vagy tegye be a ruhákat a gépbe, ráébreszti a valóságra, hogy az életben dolgoznia kell ahhoz, hogy az élet részévé válhasson.

Sokat tanul a munkamorálról

Ha szándékosan távol tartjuk a gyereket a házimunkától, nem hagyjuk, hogy bizonyos képességei kifejlődjenek, melyekre pedig nemcsak az iskolában vagy később a munkahelyen lesz szükség, hanem általában az életben. Ezt nevezzük munkamorálnak. Készítsetek táblázatot a feladatokról, mint a mosogatás, a növények öntözése, levinni a szemetet, felporszívózni, megetetni az állatokat. Ezek a tapasztalatok a jó teljesítmény pozitív érzésével ajándékozzák meg a gyereket.

betöltés...