9 élelmiszer, ami az éghajlatváltozás miatt eltűnhet a földről.

A globális felmelegedés egy olyan probléma, ami minden embert, állatot és növényt egyaránt érint. A hőmérséklet emelkedésnek és a szélsőséges időjárásnak köszönhetően az élelmiszerekhez fűződő iparágak nagy veszélybe kerülhetnek. A szakemberek és a gazdák is aggódnak, hiszen előrejelzések szerint jó néhány népszerű élelmiszer teljesen eltűnhet a bolygóról, például bizonyos gyümölcsök, a csokoládé, az éltető kávé és még sorolhatnánk. A mai cikkünkben kilenc élelmiszert gyűjtöttünk össze, amik bizony nagy veszélybe kerültek az éghajlatváltozás miatt.

Csokoládé

Sajnálatos módon megtörténhet, hogy a csokoládé teljesen el fog tűnni a földről. A kakaófáknak szüksége van a nagy esőzésekre, amiből az idő előrehaladtával egyre kevesebb lesz. A kevés csapadék viszont negatívan fogja érinteni a kakaótermelést, aminek köszönhetően évente egy millió tonnával kevesebb kakaó és csokoládé kerül forgalomba.

Tea

Nagy az esély arra, hogy más módszert kell keresni arra, ha teázni akarunk. A szakemberek szerint az éghajlatváltozás nagy mértékben befolyásolja a teafű előállítást. Ha nem tesznek gyorsan valamit, akkor ez az iparág nagyon hamar komoly problémákkal fog szembesülni.

Méz

Nem titok, hogy a méhek nagy veszélyben vannak, ami nemcsak az emberek keze munkájának, hanem a globális felmelegedésnek is köszönhető. Egy tanulmány keretein belül kiderült, hogy a levegőben növekvő CO2-szint csökkenti a pollenben lévő fehérjét, ami a méhek fő élelmiszerforrása. Ez a probléma az ő kipusztulásukhoz vezethet, hiszen nem kapnak elegendő táplálékot. Amennyiben ez megtörténik, a méz is velük együtt el fog tűnni a földről.

Rizs

Szakemberek szerint a rizs a növekvő szén-dioxid koncentráció miatt kevesebb tápanyagot fog tartalmazni a jövőben. Ez azt jelenti, hogy a rizsen élő embereknek olyan élelmiszert kell keresniük, ami helyettesíti a bennük lévő vitaminokat és ásványi anyagokat, amivel ellenállóbbá válnak a betegségekkel és egyéb problémákkal szemben.

Gyümölcsök

Az alma, a cseresznye és az őszibarack a nyári szezon szimbóluma, ám nagy a valószínűsége, hogy olyan zöldségre kell őket cserélnünk, ami ellenáll a globális felmelegedés veszélyeinek. A szélsőséges időjárás negatívan hathat a gyümölcsfákra a nyári időszakban, aminek az lesz a következménye, hogy sokkal kevesebb és gyengébb minőségű gyümölcsöt tudnak majd a gazdák eladni.

Kávé

Az éghajlatváltozás a kávénak sem kedvez, amit a Starbucks és Lavazza is elismert. Az előrejelzések szerint a kávétermelésre alkalmas globális területek mintegy 50\% -a 2050-re veszélybe fog kerülni.

Búza

Úgy tűnik, hogy ezt a terményt az éghajlatváltozás már évekkel ezelőtt elkezdte negatívan befolyásolni. Ez azt jelenti, hogy a kenyér, az édes zsemlék és a különféle pékáruk is komoly veszélybe kerülhetnek. A “Kansas State University” által végzett tanulmány szerint a globális búzatermelés legalább 1/4-ét veszíthetjük el.

Földimogyoró

Egy átlagos amerikai állampolgár évente körülbelül 3 kiló mogyoróvajat fogyaszt el. A legnagyobb probléma az, hogy a földimogyoró-növények termesztése során körültekintően kell eljárni, amit elég összetettnek és bonyolultnak tartanak. A globális felmelegedésnek köszönhetően nagy valószínűséggel, ennek a termésnek is búcsút inthetünk.

Sör

A sör a legnépszerűbb szeszes ital Amerikában, de a szélsőséges időjárás és az aszály miatt az árpa valamint a komló termés 3-17\%-kal is visszaeshet. A kínálat és a termelés csökkenése jelentős áremelkedéshez vezethet, például Írországban akár 193\%-os emelésre is számíthatnak a fogyasztók. Ha nem találnak erre valamilyen alternatív megoldás, akkor komoly problémák alakulhatnak ki az ágazatban.

Gondoltad volna, hogy ekkora hatással lesz a világra a globális felmelegedés?

betöltés...