Egy tanulmány szerint a macskád a szülőjének hisz téged

A közhiedelemmel ellentétben a macskák is képesek kötődést kialakítani a gazdájukkal, éppen úgy, mint más állatok. Egy tanulmány szerint a macskáknak szociális-kognitív képességeik vannak, melyek hasonlóak a csecsemőkéhez. Ezért fordulhat elő, hogy a macskád úgy tekint rád, mintha az anyukája lennél.

Társas állatok

A legtöbb macskának vannak szociális igényei. Össze tudnak szokni, sőt össze tudnak barátkozni más állatokkal. A veszteség érzését is képesek átélni. A macskák az emberrel is megpróbálnak kötődést kialakítani. Egyes szakértők szerint a macskák azt hiszik, hogy mi magunk is macskák vagyunk. Nagyobbak, mint ők, de macskák. A családjuknak hisznek minket.

Ragaszkodnak hozzánk

A macska keresi a közelséget a gazdájával. Szeretne részt venni abban, amit a gazdi éppen csinál, képes a ragaszkodásra. Ha ez a ragaszkodás egyszer kialakul, idővel még szorosabbá válik. Ez a viselkedés a gazda felé a macska felnőttkorában is megmarad, azaz a macska úgy fog rád tekinteni, mint az elsődleges gondozójára.

Stresszesek lehetnek a gazdájuk nélkül

Egy kísérlet szerint, ha egy szobában vagy a macskáddal, majd 2 percre magára hagyod, stresszt és bizonytalanságot kezd érezni. A bizonytalan macska sokszor elbújik vagy rohangál. A stressz szintjük mérhetően csökken, mikor a gazdi megérkezik és újra velük van.

A gazda számukra a biztonság

A macskák képesek megkülönböztetni az emberekkel kapcsolatban a biztonság és a bizonytalanság érzését. Egy tanulmány szerint a macskák jelentős része hirtelen magabiztosabbá válik, mikor a gazdájával van. A legtöbb macska számára a gazda jelenti a legfőbb biztonságot, akárcsak a szülő a gyerek számára.

Valójában nagyon is törődnek a gazdájukkal

Talán nem mindig nyilvánvaló, de a macskák törődnek a gazdájukkal. Különböző módokon fejezik ki a szeretetüket. Például dorombolnak, rád kacsintanak, hozzád dörgölik a fejüket, mutatják a pocakjukat vagy megmosdatnak. Amikor a macska a gazdáját mosdatja, akkor rendkívül nyugodt állapotban van, és ki akarja mutatni a gazda felé a bizalmát, a szeretetét, mintha csak az anyukájával tenné ezt.

betöltés...