9 érdekes szokás, ami a görögök számára teljesen normális a külföldieknek viszont nagyon furcsa

Görögországról elsőre Zeusz, az Odüsszea és saláta jut az eszünkbe. Ennél azonban jóval több érdekes tényt rejt ezt az ország. Eme hely tökéletes lehetőséget nyújt arra, hogy kikapcsolódjunk és relaxáljunk. Egyetlen évben 300 napon keresztül süt a nap és 4 tengerben is úszhatunk. Ugyanakkor, mint bármely más országnak, Görögországnak is megvannak a maga sajátosságai, szokásai, hagyományai és törvényei. Mostani posztunkban néhány nagyon furcsa tényt hoztunk el.

1, Görögországban nincs nyilvántartási iroda

Görögországban kétféle módon lehet házasodni Dimarchioban (a városháza kerületi osztályán) és templomban. Ha a házaspár nem akar az esküvő után lagzit vagy ünnepséget tartani, akkor az egész ceremónia nem több 5 percnél.

Ha gyermeket szeretnének kereszteltetni, ahhoz előtte egyházi esküvőt kell a párnak tartani, mivel az egyházmegye nem ismeri el a házasságon kívül született gyermekek keresztelését.

Mellesleg a görögök nem sietik el sem a házasságkötést, sem a családalapítást. A fiatalok általában 30 éves koruk után nősülnek meg és kb. 35 éves korukban vállalnak gyermeket.

2, A feleségnek nehéz elvennie a férje vezetéknevét

A férj nevét az esküvő után szinte képtelenség felvenni, ugyanis törvény által lehetetlen. Egy kérvénnyel azonban lehet igényelni, hogy két vezetékneve leegyen a feleségnek. Ezt nem szokták azonban elutasítani, bár tény, hogy nagyon sok időt és pénzt vesz igénybe a procedúra. Így a jövőbeli gyerekek mind az apa, mind az anya nevét viselhetik.

Ugyanakkor 1983-ig viszont olyan törvény volt Görögországban, hogy a nőnek kötelezően fel kellett vennie a férje nevét. Majd jött Andréasz Papandréu Görögország miniszterelnöke, aki beleszeretett egy stewarderess-be és úgy döntött, hogy elválik feleségétől Margaret Papandreou-tól. Ekkor a felesége kijelentette, hogy nem lesz másik Mrs. Papandreou majd valamilyen úton-módon befolyásolta a törvényhozókat és megszületett a törvény, miszerint a feleség nem veheti fel a férj nevét.

3, Nagyon ritka a válás

A görögök elég sok minden alól kivételek, ilyen például a válás is. A házasság szent kötelékét nagyon tisztelik, ezért ebben az országban a válási arányok a legalacsonyabbak Európában. A váláshoz sok bürokratikus eljárást kell legyőzni és sok pénzt kell belefektetni. A görög törvények értelmében pedig azok a párok, akik kevesebb, mint hat hónapja házasodtak össze, nem válhatnak el.

4, A görögök szeretnek pusziszkodni

Görögországban az ismerősök, barátok, családtagok arcon puszilják egymást. Ezt mind a nők és mind a férfiak egyaránt csinálják. Furcsa lehet más nemzetiségű embereknek ez a szokás ugyanis a görögök, ha egynél többször látnak valakit, azt már cimborának tartják és ő is jogosult lesz a puszira. Ezzel próbálják kifejezni, hogy befogadtak a köreikbe.

5, Az országban valódi gyermekkultusz uralkodik

Létezik egy hagyomány miszerint ha egy csecsemő megszületik akkor utána 40 napig nem lehet meglátogatni, viszont ajándékot kell neki küldeni. Amikor egy szülő visszatér a munkahelyére, ajándékokat kap a többi kollégától, amit az újszülöttnek szántak. Ezen kívül a görögök egyáltalán nem zavartatják magukat, ha babakocsis kisbabát látnak, akkor odarohannak hozzá és belenéznek a kocsiba, gügyögnek neki, lelehelik, agyon puszilgatják és a többi. Ez a viselkedés nemcsak az idősebbekre, hanem a fiatalokra is egyaránt jellemző.

A törvény szerint minden állampolgárnak jár a szülési szabadság, mely egy 10 hónapos fizetett szabadság. Ezután saját költségen további 4 hónapot lehet még otthon a szülő gyermekével.Ha azonban 14 hónap után nem megy vissza dolgozni, akkor nagy valószínűséggel új munka után kell néznie.

6, A “Meal” egy bank

Azok az emberek, akik Görögországba érkeznek kapásból több “Meal” nevű épülettel találhatják magukat szembe, aminek voltaképpen semmi köze az ételekhez, étkezéshez. Ez a szó ugyanis görögül azt jelenti “Bank”. A bankok nagyon hatékonyan dolgoznak, ugyanis hétfőtől-csütörtökig 08:00-14:00-ig, pénteken 13:30-ig van nyitva hétvégén viszont egyáltalán nincs.

Görögországban azonban nincsenek éjjel-nappali boltok, mert mindegyik 19:00-ig bezár. Ezenkívül júliustól-augusztusig a kiskereskedelmi egységek egy része bezár és mindenki megkezdi a szabadságolásokat.

7, A lakosok mindig tartanak sziesztát

A görögök általában korán kezdik a napjukat: reggel 6-7-kor kelnek, viszont ebédidőben szundítanak egyet. A szieszta a helyi lakosok érdekeit képviseli, ugyanis itt az átlagos várható élettartam 80 év. Szieszta idején a városok és falvak teljesen kiürülnek, csak a turisták járják az utcákat. Szieszta idején tilos zajongani ez két periódusban zajlik. Az első a nyári szezonban április 1-től-szeptember 30-ig 15:00 és 17:30 valamint 23:00 és 7:00 között. A második pedig a téli időszak október 1-től- március 31-ig 15:30 és 17:30 valamint 22:00 és 7:30 között.

Ezek meglehetősen szigorú szabályok, és ha valaki ezt nem tartja be, azt pénzbírsággal büntetik.

8, A görög salátába valójában nagy feta sajt darabok vannak

Világszerte népszerűek a görög saláták és a legnevezetesebb a choriatics. Ez a legegyszerűbb és a legolcsóbb gyorsétel, mely uborkából, paradicsomból, hagymából, olajbogyóból, olívaolajból, oregánóból és feta sajtból áll. Bár a görögök nem kis kockákra vágják a fetát hanem nagy darabokra. Időnként ezt édes paprikával és kapribogyóval is felturbózzák.

9, Itt egy teljesen más a gyorsétterem

A street foodok nagyon népszerűek Görögországban, de ezek egyáltalán nem olyanok, mint a megszokott Mekis hamburgerek. A legismertebb étel a gyros és a szuvkláki.

A Gyros kissé hasonlít a shawarmához: a csirke- vagy sertéshúst függőleges rúdra helyezik, majd szépen elkezdik pirítani a hűst és apró darabokat vágnak le az oldalról. Ezt felmelegített pitaba teszik és különböző zöldségeket adnak hozzá, például salátát, lilahagymát, paradicsomot. Kötelező mellé a zazki mártás és a hasábburgonya.

A szuvláki csirke-, sertés- vagy bárányhúsból készül, melyeket kenyérbe csomagolnak.

Általánosságban elmondható, hogy a görögök nagyon kedvelik az úgynevezett tavernákat, ez az életük szerves része. Esténként szinte minden kocsma tele van. Számukra az a tudat, hogy családjukkal vagy barátaikkal egy vendéglátó intézménybe mennek, sokkal szórakoztatóbb, mint otthon ülni. Arról nem is beszélve, hogy vacsora után nem is kell elmosogatni.

Érdekesnek találod őket?

betöltés...