9 kevésbé ismert tény, ami a te életedet is megmentheti egyszer.

Nagyon sok sérülést és halálesetet el lehetne kerülni, ha az emberek tudnák, hogy kritikus és veszélyes helyzetekben, hogyan reagáljanak és mit csináljanak. Néha egy egyszerű tény ismerete is növeli a túlélés esélyét, vagy segíthet más emberek életét megmenteni. A Reddit nevű oldalon az egyik felhasználó azt a kérdést tette fel, hogy milyen kevésbé ismert módszerekkel lehet életeket menteni, vagy elkerülni a tragikus eseteket? Erre a kérdésre nagyon sok válasz érkezett, például, hogy medvetámadás esetén mit kell tenni, vagy, hogy melyik irányba kell úszni ahhoz, hogy kiérj a partra… és a többi. A mai cikkünkben ezeket gyűjtöttük össze és bemutatjuk nektek, hogy a veszélyes szituációk esetén mi a teendő. Ezek a tippek akár az életedet is megmenthetik egyszer.

1, Agresszív medvével való találkozás.

A legjobb lenne elkerülni az ilyen helyzeteket, de ha mégis egy ilyen szituációba csöppennénk, akkor semmi esetre se fussunk el a medve elől, mert ők sokkal gyorsabbak és esélyünk sem lenne vele szemben. Viszont sokkal nehezebb számukra bizonyos mozgásokat követni, például egy fa körül keringeni. Mivel az állat nem tud elkapni, így előbb vagy utóbb fel fogja adni és odább áll.

Amire érdemes odafigyelni:

Ne ess pánikba bármennyire is nehéz.

Ha bámul, állj meg, mert így nem fogja előre tudni a lépéseidet.

Ha lassan közelít, akkor lassan lépkedj hátra.

A medvék egyébként csak nagyon ritkán támadnak emberre, ha rájön, hogy te az vagy akkor valószínű el fog kerülni.

2, Nem szabad a part felé úszni.

Semmi esély sincs arra, hogy kiérj a partra, mert előfordulhat, hogy túl erős az áramlat. Ilyenkor felfelé, vagy lefelé el kell kezdeni úszni és előbb-utóbb az ki fog nyomni téged a partra.

3, Szívrohamra, aszpirint kell bevenni.

Sokan nem is gondolnák, hogy egy aszpirin simán képes javítani a komoly problémákon. Nem kell mást tenni, csak le kell feküdni, valamit a fej alá kell tenni és bevenni a gyógyszert. Ha gyorsan kell cselekedni, akkor célszerű elrágni a gyógyszert, hogy előbb hasson.

4, Eszméletét vesztő személy felébresztése.

Ha észreveszed az utcán, hogy valaki elájult, úgy tudod a leggyorsabban felébreszteni, ha hanyatt fekteted és a lábait felemeled, majd a mellkasához nyomod. Ezzel a módszerrel az agy sokkal gyorsabban jut vérhez, így az eszméletét vesztő ember felébred. Jó tanács előtte mindenképp nézd meg, hogy a lábai és a bordái nem szenvedtek-e sérülést. Ha igen, akkor ezt nem lehet alkalmazni, különben súlyosabb problémákat okozol vele.

5, Mérgeskígyó támadás esetén ne szívd ki a mérget.

A sztereotípiákkal ellentétben nem szabad a kígyómérget kiszívni az áldozatból, mert az nyálkahártyával keveredve is kihathat a szervezetre. Ehelyett le kell fektetni az illetőt és antihisztamint kell neki adni, valamint sokat kell itatni, míg a szakemberek ki nem érkeznek. Nem szabad mozgatni az illetőt, mert akkor a méreg szétterjed a testben.

6, Újraélesztés után kórházba kell vinni a sérültet.

Ha egy embert vízbe fulladás miatt újra kell éleszteni, akkor utána egyből be kell őt vinni a kórházba, mert, ha maradt még a tüdejében víz, akkor az néhány napon belül komoly problémákat okozhat.

7, Hogyan lehet kitörni az autó üvegét baleset esetén.

Ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy a menekülés csak az ablakon át lehetséges, akkor jobb, ha megjegyzed, hogy sosem az ablak közepét, hanem annak széleit kell kiütni. A fejtámla tökéletes eszköz erre a célra.

8, Tűz keletkezhet egy üveg víz miatt.

Furcsán hangzik, de ha közvetlen napfény éri, akkor valóban tüzet okozhat. Ez amiatt lehetséges, mert az üveg egyfajta lencse lesz, ami összegyűjti a nap sugarait és az általa keletkezett hőtől kigyullad. Jobb, ha az ilyen tárgyakat az ablaktól távol tartod, sőt az autóba sem célszerű hagyni.

9, A strandon célszerűbb messzebb lenni a víztől.

A partra sodort hulladék a szökőár egyik jele is lehet. Ilyen esetben figyelmeztetni kell mindenkit a közelgő veszélyre és fedezékbe húzódni. 2004-ben az Indiai-óceán partján a szökőár előestéjén nagyon sok halat, kagylót mosott partra a víz, amit az emberek elkezdtek összegyűjteni. Ám két ember, Tilly Smith angol tanárnő és John Chroston biológia tanár tudták ez mit jelent és gyorsan szóltak az embereknek, hogy menjenek távol a parttól. Nekik hála rengeteg embert sikerült aznap megmenteni.

Tudtál ezekről?

betöltés...