Miért jelentenek olyan sokat a munkahelyen kötött barátságok

A dolgozó emberek többsége szerint a munkahelyi barátságok nagyon fontosak ahhoz, hogy jól érezzék magukat munka közben. Az ilyen barátságoknak nagyon sok előnyük van munkahelyen belül és kívül is. Ha az előző munkahelyeidet nem is szeretted igazán, az ottani barátaid biztos, hogy hiányoznak.
Összegyűjtöttük az okokat, hogy miért játszanak olyan fontos szerepet az életben a munkahelyen kötött barátságok.

Boldogabbá tesznek és motiválnak is

A munkahelyi barátok növelik a boldogságérzetet. Hogy napközben ők vesznek körül, az nemcsak az általános egészségi állapotot javítja, de a stresszt is csökkenti. Ha amerikai közgazdászok beáraznák a munkahelyi barátságokat boldogságérzet tekintetében, látni egy barátot nap mint nap a munkahelyen szerintük annyit ér, mint 100.000 dollárt keresni évente.

Ha pozitív, barátságos környezetben dolgozunk, jól kijövünk azokkal, akik körülvesznek minket, akkor jobban tudunk koncentrálni, motiváltabbak leszünk és nagyobb hévvel vetjük bele magunkat a munkába. Arra törekszünk, hogy jól végezzük a dolgunkat, hiszen a barátainkkal közös célért tevékenykedünk.

Segíthetnek a teljesítmény növelésében is

Egy tanulmány fényt derített rá, hogy azok, akiknek a munkahelyükön van barátjuk, 43\%-kal nagyobb eséllyel kapnak a munkájukért valamilyen jutalmat. A munkatársakkal való szoros kötelék jótékony hatással van a produktivitásra, hiszen a környezetükben hatékonyabban tudsz dolgozni.

Útmutatást adnak

A kollégáktól mindig kaphatunk segítséget, de a legjobb és legőszintébb tanács biztosan a barátainktól érkezik. Velük elég szoros a kapcsolat ahhoz, hogy építő kritikával illessenek, és ezt tőlük el is fogadjuk. Ha tapasztaltabbak nálunk, segíteni fognak, hogy fejlődjünk, hogy javítsunk a teljesítményünkön.

Ismerik a valódi énünket

Ha teljes munkaidőben dolgozunk együtt, az időnk jelentős részét velük töltjük. Látnak minket a legjobb és a legrosszabb napjainkon is. Tudják, mikor vagyunk boldogok és azt is, mikor vagyunk tele stresszel. Még a legbensőbb titkainkat is megosztjuk velük, hiszen ők vannak mellettünk, mikor megtörténnek velünk a dolgok.

Megértjük egymást

Tudjuk, hogy a munkájukban milyen nehézségekkel küzdenek, és ők is tudják, hogy mi mivel vagyunk bajban. Előfordulhat, hogy éppen ugyanolyan harcokat vívunk. Nap mint nap együtt dolgozunk ugyanazokkal az emberekkel, ugyanazzal a rutinnal. Senki sem fogja tudni jobban megérteni a küzdelmeinket, mint ők.

Nélkülözhetetlenek a sikeres karrierhez

A munkahelyen a barátok javítják a hangulatot, érzelmi és pszichés támogatást nyújtanak, hogy könnyebben menjen a munka. Kellemesebben érezzük magunkat tőlük és lendületesebben végezzük a dolgunkat, így nagyobb esélyünk van arra, hogy sikeressé váljunk.

betöltés...