Ez a 7 tény bemutatja, milyen az arab feleségek valódi élete.

Az emberek rengeteg sztereotípiát állítottak fel az arab országokkal szemben, melynek fele nem is igaz. Általában hiányos információk kerülnek nyilvánosságra, amit a legtöbben természetesen el is hisznek. Igen tény, hogy ezekben az országokban a szülők döntik el, hogy kihez menjen férjhez a lány, viszont kevesen tudják, hogy ebbe a leendő arának is van beleszólása. Sokan gondolják, hogy teljesen ki vannak a nők szolgáltatva a férfiak akaratainak, ám az iszlám törvények nemcsak a gyengébbik nemre vonatkoznak, hanem az erősebbikre is, és ha azokat megszegik, akkor számolniuk kell a következményekkel. A mai cikkünkben úgy döntöttünk, hogy elhozunk nektek néhány tényt az arab világból, amikről eddig még nem hallottatok.

Elrendezett házasság

Az arab országokban a házasságkötések fele még mindig a szülők akarata szerint történik. Sokan hiszik, hogy nem kérdezik meg, hogy a lány mit akar, csak hozzáadják az elsőhöz, aki szerelem nélkül megkéri a kezét. Valójában neki is van joga elutasítani a kérőjét. Viszont ha a lány beleegyezik, akkor házassági szerződést kell írni az ország törvényeinek megfelelően.

Kevés olyan frigy jön létre, ahol a nő más nemzetiségű férfihez mehet hozzá. A férfiak esetében ez máshogy működik. Ők mind keresztény, mint zsidó származású nőket is elvehetnek, viszont, ha elválnak, akkor a nő nem kap állampolgárságot az adott országban, sőt a gyerekek is apjukkal maradnak.

A legtöbb arab országban mind a nőknek, mind a férfiaknak be kell töltenie a 18. életévét, hogy házasságot köthessenek. Szaúd-Arábiában és Jemenben például a legtöbb lány már 18 éves koráig férjezett asszony, szóval ott támogatják a korai házasodást.

Esküvői szertartások

Minden országban máshogy ünneplik a házasságkötést, vannak olyanok, ahol a menyasszony és a vőlegény két külön helyen ünnepel.

A férfi esküvő: rendszerint nagyon egyszerű, mert a meghívott emberek csak teáznak, kávéznak és körülbelül 4 órán beszélgetnek egymással.

A női esküvő: férfiak nem vehetnek részt a rendezvényen. A menyasszony és a meghívott vendégek drágábbnál-drágább ruhákban és ékszerekben jelennek meg a partin. A személyzet is csak nőnemű lehet beleértve a DJ-t, énekest és a fotósokat. Ha meghívnak egy híres énekest, akkor ő nem a hölgyek előtt énekel, hanem egy külön szobában, amit a nagyteremben közvetítenek.

Ha egy férfi látogatást tesz, azt előzetesen be kell jelenteni, hogy a nők eltakarhassák magukat. Amennyiben a férj jön a testvéreivel és az apjával, akkor a menyasszonynak egy fehér abaya nevű ruhában kell lennie, mert a férjén kívül senki sem láthatja őt.

Tilos a szeszes ital fogyasztás az ilyen rendezvényeken!

Többnejűség

A sztereotípiákkal ellentétben nem minden arab származású férfi engedheti meg magának, hogy több neje legyen, ezért a legtöbben monogám életvitelt folytatnak. Általában a csak sheikeknek és a nagyon gazdag embereknek lehet több felesége. Az iszlám vallás szabályai viszont kimondják, hogy legfeljebb négy felesége lehet egy férfinak, viszont mindegyikkel egyenlőként kell bánni. Mindegyiknek házat kell venni, ugyanolyan ajándékokkal kell ellátni, ugyanannyi figyelmet kell nekik szentelni.

Mindig az első házasság a legfontosabb és az első feleség számít a vezetőnek. Ha a férfi talál egy újabb feleséget a többi nejének el kell őt fogadnia. A béke fenntartása érdekében minden feleséget más-más házba kell költöztetni.

Válás

A régi hagyományok szerint, ha egy férj háromszor kimondja azt a szót, hogy “elválok”, akkor a válás megtörtént. Ekkor egy bizonyos ideig a feleség még a közös házban lakik, ez idő alatt pedig a férfi meggondolhatja magát. Úgy tudja újra feleségül venni a nőt, ha háromszor kimondja, hogy “visszafogadlak”. Ha ezt a procedúrát háromszor eljátssza a férj, negyedikre már nem veheti újra feleségül a nőt.

A feleség is kérheti a házasság felbontását, ha férje nem teszi őt boldoggá és nem gondoskodik róla kellőképpen. A bíróságok ilyen esetekben alaposan kivizsgálják az ügyet. Tudniillik az arab világban nem virágokkal kedveskednek a hölgyeknek, hanem ékszerekkel. Ha több felesége van, akkor mindegyiknek kell vennie ékszert és drága ruhákat, sőt egyenlő mennyiségű figyelmet kell nekik szentelni.

Egyéb esetekben nagyon nehezen tud elválni egy nő a férjértől, mert a bíróságok gyakran előítéletes döntéseket hoznak és a férj javára döntenek.

Női jogok

Ha hiszitek, ha nem a nőket nagyra becsülik egyes arab országokban. Az arab nők az elsők között voltak, akik szabad akaratukból házasodhattak. Az iszlám törvények szerint egy férfi és egy nő házasságát olyan szerződésnek tekintették, ami csak akkor tekinthető érvényesnek, ha azzal mindkét fél egyetért.

Az Egyesült Arab Emírségekben heti egyszer minden strand, aquapark és szépségszalon nyitva áll a női vendégek számára. Ezeken a napokon csak és kizárólag nők tehetik be a lábukat ezekre a helyekre. Viszont a muszlim származású nőknek a férjük engedélyére van szükség ahhoz, hogy valahova elmehessenek.

Öltözködés

A nőknek olyan ruhát kell viselniük, ami eltakarja a testüket. Ez alatt igazából bármit viselhetnek a miniszoknyától kezdve a sortig. Ha kilépnek a házból, akkor arcukat is el kell takarniuk, hiszen szépségüket csak és kizárólag a férjük nézheti. Ha női rendezvényeken vesznek részt, akkor nem kell efféle ruhadarabokat viselniük, hanem megmutathatják barátnőjüknek a legdrágább kelméiket, amiket a férjüktől kaptak.

Kuvait az egyetlen olyan arab ország, ahol a nők európai ruhákat viselhetnek, ám azoknak szerénynek kell lenniük. Jemenben és Szudánban viszont a nőknek sajnos tetőtől-talpig fekete ruhát kell viselniük.

Oktatás és munka

A nőknek nem tilos iskolába járni vagy valamilyen szakmát megszerezni. Több arab lány tanul külföldön, mint gondoljuk. Az Egyesült Arab Emírségekben a lányok 77\%-a jár főiskolára. Sajnálatos módon, azonban Jordániában a nők 14\%-a írástudatlan.

A háztartási munka a nők feladata, ám a gazdagabb országokban házvezetőnők vannak, akik elvégzik az efféle munkálatokat. A feleségek dolga ilyenkor a gyereknevelés.

Az Egyesült Arab Emírségekben a nők 2\%-a vezetői, 20\%-a adminisztratív, 35\%-a pedig egyéb szakterületen végezhető pozícióban van. Abu-Dzabiban a befektetők 43\%-a nőnemű.

Ezen felül az Egyesült Arab Emírségekben a nők bírói pozíciót is betölthetnek, sőt olyan szerveknél is dolgozhatnak, mint például a rendőrség. Tunéziában a parlament 26\%-át nők alkotják.

A többi országban az lehet a fő probléma, hogy a nők gyámja vagy férje nem engedi meg, hogy dolgozni menjenek.

Ti mit gondoltok erről?

betöltés...