5 meglepő tény a mesékről, amit még a felnőttek sem tudtak

A Disney-mesék senki számára sem ismeretlenek. Ezeket a történeteket mindenki ismeri, mindenki tudja ki a jó és ki a rossz benne. Nagyon szeretjük máig nézni, és több kutatás is bebizonyította, hogy mennyire jótékony hatással vannak az emberre. Kisgyerekkorban meg pláne fontos a szókincs és az erkölcsi értékek fejlesztésében. De nem minden klasszikus történetnek az az az alapja, amit mi ismerünk, a legtöbbnek a története teljesen más.

1.Rapunzel

A történet szerint egy párnak nem lehetett gyermeke, majd egy csoda folytán az asszony teherbe esik. A szomszédban egy boszorkány lakik, akinek van egy hatalmas kertje és finom saláták vannak benne. Az asszony kérleli a férjét hozzon neki, mert nagyon kívánja így többszöri próbálkozás után a férfinak éjjel sikerül belopózni és letépni egyet, de lebukik a boszorkány előtt. Megfenyegeti a boszorkány, hogy megbünteti, aki ijedtében odaígéri a születendő gyermekét neki. Lányuk születik, akit a boszorkány el is hoz, majd egy toronyba zárja 12 évesen, ahol nincs ajtó. Amikor fel akar hozzá menni, csak szól Rapunzelnek, hogy engedje le gyönyörű, aranyszínű haját. A lány sokszor énekelt, amit egyszer csak meghallott a királyfi és elindult a hang felé. Pont akkor jött a boszorkány, és látta, hogy hogy jut fel hozzá, miután rájött, legközelebb ő is így felkiáltott és feljutott hozzá. A királyfi többször meglátogatja, majd megbeszélik, hogy együtt elszöknek és boldogan élnek. Az eredeti történet eddig nagyjából stimmel, azzal a különbséggel, hogy Rapunzel egy idő után észreveszi, hogy egyre kisebbek rá a ruhái, míg végül kiderül, hogy terhes. Miután a boszorkány megtudja, hogy terhes, levágja a haját, és a sivatagban hagyja. A lány azonban nem adja fel, ikreket szül és egyedül él addig, amíg újra nem találkozik a királyfival, akivel utána együtt éltek, boldogan.

2. Hófehérke és a hét törpe

Hófehérke története sem ismeretlen számunkra. Rengeteg változat létezik vele kapcsolatban, van ahol a törpék helyett rablók vannak. Azonban tudjuk, hogy a királynő üldözi Hófehérkét, mivel a tükör szerint nem ő legszebb a világon, hanem Hófehérke. Az eredeti történet szerint a királynő hajszát indított Hófehérke után és nemcsak a szívére, de a tüdejére és a májára is igényt tart. Amikor a vadász elviszi egy állatnak a belsőségeit, a királynő egyből meg is eszi azokat. A Disney-mese végén lezuhan egy kőszikláról, azonban az eredeti történet szerint Hófehérke esküvőjén arra kényszerítik, hogy izzó fémcipőben táncoljon, amitől meg is hal. Ha szigorúan vesszük, maga a happy end megmarad, csak kicsit másképp.

3. Csipkerózsika

Csipkerózsika az egyik legismertebb mese, ami a Grimm-testvérekhez tudható be. A mese végén a király igazi szerelmes csókjával sikerül felébreszteni a megmérgezett hercegnőt. Az eredeti verzió ennél sokkal keményebb: a királylány kómában fekszik, és a királyfiú csók helyett mást tesz vele, amitől teherbe esik. 9 hónap elteltével ikreket szül a komában, majd kis idő múlva felébred, mert az egyik csecsemő kiszívja a mérget az ujjából. Csipkerózsika a gyerekekkel később eljut a király udvarába, aki egyébként nős. Miután megneszeli a királynő a jöttét, elevenen akarja elégetni, de a király Csipkerózsika helyett végül a királynőt küldi máglyára. Természetesen ezután boldogan éltek, míg…

4. Hamupipőke

Hamupipőke története sem ismeretlen az emberek számára a gonosz mostohával és a mostohatestvérekkel, valamint az elhagyott cipővel és a tökhintóval. Azonban az eredeti mese cseppet sem ilyen kedves és szép történet. A Grimm-testvérek eredeti verziójában a gonosz mostohatestvér levágja a saját lábujját és a másikból is kimetsz egy darabot, hogy beleférjen a lába a cipőbe. A galambok persze figyelmeztetik a turpisságra a herceget, így rájön, hogy aki viseli a cipőt, az nem Hamupipőke. Az angol verzióban Hamupipőke hozzámegy a herceghez, a menyegzőre pedig megérkeznek a mostohatestvérek is, akiknek a galambok kivájják a szemüket. Az eredeti Grimm-mesében nincs tündér keresztanyja Hamupipőkének, nem varázsol neki se hintót, se ruhát. Az eredeti történet szerint mindennap kilátogat édesanyja sírjához, ahol ültet egy fát, és imádkozik alatta. Végül ott találja meg a fa alatt a báli ruhát.

5. Piroska és a farkas

Mindenki ismeri még gyerekkorából a történetet, ahol végül a vadász megmenti Piroskát a farkastól. Ez a mese nem a Grimm-testvérekhez fűződik, de elég régre nyúlik vissza a története. Eredetileg Charles Perrault francia meséjében Piroska egy jól megtermett lány, aki útbaigazítást kér a farkastól, aki megeszi. A történet lényegében ennyi, de több változata is létezett már akkortájt. A lényeg, hogy ne állj szóba idegennel, és járt utat járatlanért sose hagyj el. Vannak olyan verzió is, ahol farkasember ijesztgeti Piroskát, és van olyan is, ahol a nagymama húsával és vérével eteti meg a lányt a farkas.

betöltés...