14 tény a világunkról, amit kevesen ismernek

Sok mindent megtanítottak nekünk az iskolában, viszont még mindig akadnak olyan témák és információk melyekről nem tudunk. Viszont az egész élet egy tanulás, és mindenki ismeri azt a mondást, hogy “A jó pap is holtig tanul.” Ez tökéletesen igaz az életre, és azért vannak ezek és az ehhez hasonló cikkek, hogy olyan ismeretekre tegyünk szert, amit még egyáltalán nem tudtunk a világról. Gondoltad volna, hogy egyetlen teáskanál mézhez 12 méh munkájára van szükség, vagy, hogy a színtiszta arany ehető? Ha nem ne aggódj, mi sem tudtuk, de most ehhez hasonló érdekesség birtokába fogsz jutni.

1, A szelfik több emberrel végeznek, mint a cápák.

2015 szeptemberében egy 66 éves turista leesett a lépcsőn, miközben megpróbált szelfit csinálni magáról a Taj Mahal közelében. Sajnálatos módon belehalt a sérüléseibe. Évente a szelfizés 12, míg a cápatámadás 8 emberáldozatot követel.

2, Ma a repülőgépek lassabban repülnek, mint régen.

Ma egy közvetlen járat New Yorkból Houstonba 4 órát vesz igénybe. 1973-ban ugyanez a járat alig 3 óra alatt teljesítette a távot. Ez annak tudható be, hogy az üzemanyagárak jelentősen megemelkedtek az évek alatt. A légitársaságok évente több milliót takaríthatnak meg, ha lassabban közlekednek.

3, Az otthoni tisztítás ugyanolyan káros az egészségre, mint egy doboz cigaretta.

A háztartási mosószerekben található vegyi anyagok belégzése akár 43\%-kal növeli az asztma kialakulásának kockázatát. A vegyi anyagok irritálják a légutak nyálkahártyáját, és működésük hosszú távú változásaihoz vezethetnek.

4, Olyan sokféle alma létezik, hogy több, mint 20 évbe telne az összeset megkóstolni.

A világon több mint 7500 ismert almafajta található, 20 év pedig csak 7300 napból áll. Tehát több mint 20 évbe telne, mire megkóstolnád az összes almafajtát.

5, A borospohár ma már hétszer nagyobb, mint régen.

A 18. század elején egy borospohár csak 66 ml italt volt képes befogadni. Manapság viszont már vannak olyan poharak, melyekbe fél liter is lazán elfér. Az elmúlt 300 évben ezeknek a mérete a hétszeresére nőtt, és a legjelentősebb változások az elmúlt 20 évben történtek, mikor a borfogyasztás is növekedni kezdett.

6, Egyetlen ceruzával 56 km-es vonal húzható.

Egyetlen ceruzával kb. 56 km-es vonal húzható, ami 45 000 szónak felel meg.

7, 2500 évvel ezelőtt Kínában az emberek késeket használtak pénzként.

Kínában Kr. E. 600 és 200 között a Zhou-dinasztia uralma alatt az emberek bronzból készült késeket használtak pénzként. Természetesen ez a szokás azóta megváltozott.

8, Az ókori egyiptomiak 5000 évvel ezelőtt bowlingoztak.

5000 évvel ezelőtt a bowling nagyon népszerű volt az egyiptomiak körében. Hatalmas csarnokokban játszottak, ahol egyszerre ekét ember mérte össze erejét. Mindegyik játékos egy négy méter hosszú sáv végén állt és egy nagy labdával kellett a bábukat ledönteni.

9, Csak öt országot nem gyarmatosított Európa.

1960-ig gyakorlatilag a bolygó minden országát gyarmatosították. Viszont csak öt ország volt képes teljes mértékben elkerülni az európai uralmat: Dél- és Észak-Korea, Japán, Thaiföld és Libéria.

10, A nyulak megérzik a ragadozók ürülékében társaik szagát.

Az európai nyulak nagyon népszerű zsákmányok a ragadozók körében, így nem meglepő, hogy sokan megpróbáltak valamiféle túlélési ösztönt kialakítani. A tudósok tanulmányai bebizonyították, hogy a nyulak érzékelik a vadászgörény székletében társaik szagát. Ez lehetőséget ad nekik, hogy elkerüljék azokat a helyeket, ahol a ragadozók élnek.

11, Az egy év alatt eladott Nutella mennyisége elegendő lenne, több mint 1000 focipálya lefedéséhez.

A Nutellát 1940-ben állították elő, ami a gyerekek és a felnőttek nagy kedvencévé nőtte ki magát. Évente annyi Nutella kerül eladásra, amennyi beterítene 1000 focipályát.

12, Egy teáskanál méz elkészítéséhez 12 méhre van szükség.

A méhek átlagosan 4-5 hónapig élnek és egyetlen méhecske csupán 1/12 teáskanál mézet tud kitermelni. Tehát egy teáskanálnyi mézhez, amit reggel a teádba teszel 12 méh munkájára van szükség.

13, A flamingók forró vizet isznak.

Ezek a madarak szinte forrásban lévő vizet isznak. A flamingóknak gyakorlatilag az egyetlen ivóvízforrás a forró víz, ugyanis abban van a legkevesebb sókoncentrátum.

14, Az arany ehető.

New York-ban lehet olyan hamburgert kapni, mely 600 dollárba kerül és van benne homár, meg szarvasgomba, no meg egy kis arany.

A 24 karátos arany ehető sőt egészséges is. A szín tiszta arany úgy halad át a beleken, hogy ne szívódik fel.

Ti tudtatok ezekről?

betöltés...