10 pszichológiai trükk az állásinterjúkhoz, amely felkelti a munkáltató érdeklődését irántunk

Egy állásinterjú során fontos, hogy kellőképp be tudjuk mutatni magunkat és természetesen képességeinket. A munkáltató nemcsak hozzáértésünket, tapasztalatainkat, hanem beszédkészségünket, alkalmazkodó képességünket és még sok más egyéb dolgot is figyelembe vesz.

Képességeinken kívül azonban vannak olyan pszichológiai technikák is, amelyek segítségével gyorsabban és könnyebben megszerezhetjük álmaink munkáját.

Ne tedd az állásinterjú időpontját hétfőre vagy péntekre!

A pszichológusok és a tapasztalt munkáltatók szerint igenis van tökéletes időpont az állásinterjúra, amely kedden 10-15 óráig tart. Ezen a napon és ebben az időben van a legnagyobb esélyed arra, hogy jó benyomást kelts az interjún. Hogy miért van ez így? Nos, a válasz nagyon egyszerű. A hétfő mindenki számára nagyon nehéz nap, ez alól pedig a HR részleg sem kivétel. Péntek pedig a hét utolsó munkanapja, így akkor már mindenki gondolata a hétvége körül forog. Tehát, nagy előnyre tehetsz szert, ha a hét középső napjait választod, arra azonban így is figyelned kell, hogy ne kora reggel legyen az interjú.

Figyelj a lábaidra!

A ruhák színe is nagy hatással lehet a munkáltatóra. Egy kék vagy barna öltöny azt sugallja, hogy komoly jelölt vagy. Az egyetlen szín, amely automatikusan hátrányt jelent, az a narancs. Azonban nem a szín az egyetlen dolog, amit figyelembe kell vennünk.

Az olyan apró részletek, mint a harisnya viselése elengedhetetlen egy állásinterjún, ha a hölgy szoknyát visel. Valamint még egy dolog a magassarkú cipőkről. Pszichológiai szempontból ugyanis a magas emberek vezetőknek és szakembereknek tűnnek.

Ruházati trükk

Munka keresése közben, egy állásinterjún fontos, hogy valami vonzza a munkáltatót. Lehet ez az öltözködésünk, amely jó benyomást kelt, egy közös hobbi, zene vagy könyvek. Sok téma felmerülhet egy-egy ilyen beszélgetés alkalmával, amely tökéletes jelöltté tesz minket az adott állásra.

Vannak szavak, amelyeket soha nem szabad kimondani

Tanulmányok szerint az olyan szavak, mint a “tetszik” és a habozások jelentősen csökkentik a munkahelyi esélyeket.

A mosoly elveheti az esélyeidet

Az interjúztatók nem rajonganak a széles mosolyért. Úgy gondolják, hogy aki gyakran mosolyog, az komolytalan. Az értékesítés során lehet előny a mosoly, de más területeken jobban szeretik a komolya arcot.

Okos trükk az önéletrajzi kérdésekre

A munkáltatók rengeteg állásinterjút készítenek. A leendő alkalmazottak válaszolnak bizonyos kérdésekre, ezáltal az interjú simább, egyszerűbb és gyorsabb lehet. A “Hadd mondjak el valamit, ami nem szerepel az önéletrajzomban” mondatot viszont felejtsük el, ugyanis a munkáltatónak feláll a szőr a hátán ettől. Ezentúl bőven elég, ami az önéletrajzunkban szerepel, mert ha valaki valamire még kíváncsi, úgyis meg fogja kérdezni azt.

A speciális beszélgetési technika segíthet néhány kiváltság megszerzésében

Minden embernek tetszik, ha valaki rá és meghallgatja őt. Érdemes a reflektív hallgatás technikáját alkalmazni. Ez egy kommunikációs stratégia, amely három lépésből áll: ismételd meg, fogadd el és add hozzá. Nem lehet csak hallgatni és bólintani, hanem tudatnia kell azzal a személlyel, hogy megértetted a hallott információkat. Például:

Munkáltató: “Olyan embert keresünk, aki kész hétfőtől péntekig 8 órát az irodában eltölteni és szükség esetén hétvégénként. A túlórázásért külön fizetünk.”

Te: “Más szavakkal, rendszeres munkaidő lesz egy alkalommal túlórázással ( ismételd meg). Ez rendben van (egyetértés). Ugyanakkor optimalizálhatom a folyamatot oly módon, hogy senki ne dolgozzon hétvégén (add).”

Legyen kissé provokatív a fénykép az önéletrajzodban

Természetesen nem szabad túl messzire menni, de azok a nők, akiknek fényképe provokatívabb tizenkilencszer gyakrabban kapják meg a vágyott munkát. Ha a munkáltatónak választania kell egy begombolt ing és egy valamit mutató felső között, akkor nagy valószínűséggel az utóbbit választja majd. Ez pedig mindenféle szakmában működik.

Az arcnak van egy olyan része, amely vonzza a tekintetet

Egy beszélgetés során tudatosan mégis a “szem, orr és ajkak” háromszögére koncentrálunk. A nyugodt arc és egy kis smink nem veszik el teljesen a figyelmet, míg a homlok vagy a túl sok smink igen.

A várakozás is befolyásolhatja az interjút

Mivel fogalmunk sincs, hogy mikor tűnik majd fel a munkáltató, aki az interjút készíti, nem tanácsos kávét fogyasztani vagy telefonálni várakozás közben. Nem is gondolnánk, de ezek a cselekvések nagyban befolyásolhatják a végkimenetelt. Mindig jó, ha van egy szabad kezünk, hogy kezet foghassunk a hirtelen feltűnő, leendő főnökkel.

betöltés...