10+1 tárgy, amit nem ajánlott felvenni a földről

Sokak életében volt olyan pillanat, amikor az utcán sétálva, vagy épp az erdőben túrázva megpillantott a földön egy tárgyat.
A legtöbbünknek persze egyből az jut az eszébe, hogy ez a sors keze és így most egy kis váratlan meglepetés boldog tulajdonosai lehetünk és azonnal felkapjuk a lábaink előtt heverő égi ajándékot.

Ám ugyanúgy, ahogy a padlóra leesett ételt, úgy a földön talált ereklyéket sem feltétlenül ajánlatos egyből felkapnunk, nem árt előtte egy kicsit mérlegelnünk.

Olyan dolgokat mutatunk be cikkünkben, aminek megtalálását követően jobb, ha inkább továbbállunk és nem vesszük azt magunkhoz.

1. Kések, vagy egyéb fegyverhez hasonló tárgyak

Egyértelműnek tűnhet, hogy ilyen tárgyakat nem veszünk fel a földről, ám sokakban él gyűjtőszellem az antik, vagy vadász kések és egyéb fegyverek iránt. A legtöbbször azonban ezeket a dolgokat nem elveszítik tulajdonosaik, hanem szándékosan eldobják, mivel valamilyen bűncselekmény elkövetésére használták azokat.
Jobb kimaradni a az ilyen dolgokból és inkább jelenteni a rendőrségen az esetet.

2. Tárcák

Jóindulatú emberi cselekedetnek is tűnhet az, hogy a földön talált pénztárcát felkapod és megpróbálod visszaszolgáltatni azt tulajdonosának, vagy bevinni a rendőrségre.
Ám az utóbbi időben ezt a trükköt előszeretettel alkalmazzak olyan utcai csalók, akik miután a csali pénztárcához hozzáértél azonnal előbukkannak a semmiből, lopással vádolnak és aztán pénzt követelnek tőled annak érdekében, hogy ‘annyiban’ hagyják az ügyet.
Ha ilyennel találkozol hívj inkább rendőrt!

3. Adó-vevők, walkie-talkie-k

Nemrég keringett a neten egy történet, melyben egy felhasználó arról számolt be, hogy egy bekapcsolt walkie-talkie-ra lelt, majd abba beleszólva elárulta hollétét. A segítő szándékú akció ellenére lopással és bűnsegédlettel vádolták, mivel az eszköz egy bűnöző csoporthoz tartozott, amelyet a rendőrség épp megfigyelt. A tanulság több, mint egyszerű: sose vegyél fel a földről semmit sem, ami nem a tiéd.

4. Sorsjegyek

Csábító a gondolat, hogy az éppen a lábaid előtt heverő sorjegy talán nyerő szelvény lehet.

A dolog azonban nem ennyire egyszerű, hiszen egy újabb csalási forma épül erre a jelenségre.
A dolog lényege, hogy az aszfalton talált nyerő szelvényt a kiszemelt felveszi, mikor pár fiatalember csapódik mellé és azt mondja, a szelvény most pottyant ki valamelyikük zsebéből. Ezek után egy ködös sztori kíséretében felajánlják a célszemélynek, hogy felezzék meg a nyereményt. Az átvert fél kifizeti a nyeremény felét, majd mikor beváltani készül a szelvényt, arról kiderül, hogy a hozzá tartozó nyereményt már valaki felvette.

5. Karkötők, kézzel készült ékszerek

Kifejezetten a turistalátványosságok környékén alkalmazzák ezt a trükköt. Az földön heverő karkötőket ugyanis utcai árusok próbálják lépten-nyomon turistákra rásózni, ám ha nem megy elég jól a biznisz, értékesítési módot váltanak.
A földre ejtik azokat és amikor felveszed eljátsszák, hogy meg akartad őket lopni, ezzel kikényszerítve, hogy megvásárold tőlük árujukat.

6. Tűk/fecskendők

Nem feltétlenül tovább-használati célokkal nyúlunk ezen dolgokhoz, van úgy, hogy az ember csak megtisztítaná lakóhelye környezetét és ilyen hulladékkal találkozik.
Vigyázni kell azonban ezekkel a dolgokkal, ugyanis egy rossz mozdulat során a tű megszúrhat bennünket, és nem tudhatjuk, hogy előtte nem egy HIV fertőzött használta-e azt.

7. Fülhallgatók

Napjainkban egy komoly füles ára több tízezer forint. Egy ilyen tárgyat találva azonban ne repessünk egyből a gyönyörtől, hiszen a használat mások után nem túl higiénikus.
A gumigyűrűkön megragadt baktériumok millióinak tudata tartson vissza minket attól, hogy magunkhoz vegyük azt.

8. SIM kártyák

Szintén nem érdemes lehajolni a talajon észlelt SIM-kártyáért sem.
Köztudott, hogy a bűnözők gyakran cserélgetik ezen eszközeiket, hogy kevésbé lenyomozhatóak legyenek hívásaik.
Az ilyen dolgokból, pont úgy, mint a fegyvereknél, érdemes kimaradni.

9. Réginek tűnő fémtárgyak olyan helyen, ahol korábban háborús övezet vol

Amikor ásás közben egy ismeretlen formájú és eredetű fémtárgyra bukkanunk muszáj azt a tényt is számításba vennünk, hogy akár évek óta a talaj alatt nyugvó robbanószerre lelhettünk, pláne ha lakhelyünk közelében az elmúlt évtizedekben háború dúlt.

10. Érmék/ antik tárgyak

Egyes országokban -mint például Olaszország- törvény tiltja a régi érmék és tárgyak keresését. A hatóságok ezzel a lépéssel próbálják megszüntetni a “fekete ásatásokat”. Minden országban más és más törvény vonatkozik ezen tárgyak keresésére és birtoklására, de nagy általánosságban elmondható, hogy tilos a 100 éves vagy régebbi tárgyak után engedély nélkül kutatni.

+1 dolog:
Madárfiókák



Bár ők nem tárgyak, hanem élőlények, mégis ajánlott őket ott hagyni, ahol szembetalálkoztunk velük. Hogy miért?
Az apró fiókák szülei általában pontosan tudják, hogy hova pottyant csemetéjük és valószínűleg csak arra várnak, hogy arrébb állj a területről, hogy picinyüket visszaszállítsák a fészekbe. Ezeket a csöppségeket nem ajánlatos otthonunkba vinni és ott ápolni őket, hiszen az ennyi idős fiókák kizárólag szájból-szájba történő etetéssel élik túl a napot.

betöltés...