9 tény az állatokról, amit senki nem tanított meg nekünk

A természet csodás és változatos. Pont ezért, hiába gondoljuk azt, hogy mindent tudunk rólunk, ez nem így van. Biológia órán megtanuljuk az állatok jellemzőit, de a viselkedésükről, különleges képességeikről mégis keveset tudunk. Valószínű, hogyha ezeket az érdekességeket is átadnák a tanárok, akkor mindenki csillogó szemmel ülne az órán és nem unatkozna.

1. A karvaly tüzet gyújtott, hogy a rágcsálókat kiűzze a föld alatti üregekből. Elsőre eléggé hihetetlennek tűnik, azonban ez a valóság. Ausztráliában az ornitológusok megfigyelték, hogy az égő botokat egy kupacra gyűjtik, ezáltal kikényszerítik a rágcsálót az üregből. Most már egyre biztosabb, hogy sokszor akár a madarak is felelősek lehetnek a bozóttüzekért.

2. A béka, ami teljesen megfagy. Az alaszkai béka akár 6-7 hónapot is el tud “tölteni” egy évben úgy, hogy megfagy. Amikor jön a fagy a béka testét jég fedi, ilyenkor leáll a tüdeje és a szíve, azonban a keringése változatlanul működik. Amikor melegszik az idő, a béka újra mozogni kezd.

3. A hal, amely tökéletes geometriai fészket tud létrehozni. Ezek a gyönyörű minták a Csendes-óceán alján találhatóak. Ez az életben maradásához fontos.

4. A zebrák csíkjai nem álcázásként szolgálnak. A kutatók legnagyobb megrökönyödésére ezek a csíkok nem azért vannak a zebrán, hogy elbújjanak, hanem teljesen más célt szolgálnak. A zebrák testén található csíkok nem vonzzák a rovarokat, mivel a fényhullámok visszatükröződnek a bőrükön.

5. Az alkohol segít a halaknak az életben maradáshoz. Amikor az aranyhal úgy érzi, hogy jön a fagy, teste elkezd etanolt termelni. A magas etanolkoncentráció megakadályozza, hogy a halak vékony sejtmembránjának felrobbanását, akkor is belefagy a tó jegébe.

6. Az óriáscápa,amely épp harapásra készül. Bár első látásra nagyon veszélyesnek tűnik ez a cápafaj, azonban planktonokkal táplálkoznak, így nem veszélyesek ránk nézve.

7. A komodói varánusz valójában gyenge. Maga a sárkánygyík kinézete eléggé ijesztő, mivel a legnagyobb gyík a Földön, azonban mégse kell a harapásától tartani. Egy macska erősebben tud harapni, mint ez a gyík, mégis vigyázni kell vele, mivel a nyála mérgező.

8. Ezt a vízi szörnyet Santa Catalina-sziget közelében fogták ki. A halat elnevezték a heringek királyának vagy szalaghalnak, amelynek hossza 5,5 méter hosszú volt.

9. A koala ujjlenyomata megegyezik az emberével. A kutatók, mikor vizsgálták az ujjlenyomatokat rendkívül megdöbbentek, mennyire hasonló, sőt elég nagy nehézséget okozott nekik megkülönböztetni.

betöltés...