25 dolog, amit nem tudtál a világ egyik leghíresebb tudósáról, Nikola Tesla-ról

A Tesla név ma már senkinek sem ismeretlen, sokan mégis Elon Musk-al azonosítják be, pedig fontos megemlíteni a világ egyik leghíresebb tudósa és feltalálója volt Nikola Tesla, aki megelőzte korát, és munkássága pedig gyökereiben változtatta meg a világot.

1.Nikola Tesla horvátországi születésű, de szerb nemzetiségű feltaláló. Gyerekkorában hatalmas tragédia érte, ugyanis meghalt testvére, máig tisztázatlan körülmények között. Ekkor Teslában szokatlan, furcsa tulajdonságok kezdtek kifejlődni, ami leginkább a zsenikre jellemző.

2. Már gyerekkorában elég hamar megmutatkoztak különleges képességei, ugyanis 4 nyelven beszélt. 5 éves korában pedig épített egy működő vízkereket.

3. 17 éves korában ágynak döntötte a kolera, és 9 hónapot ott is töltött, és sokszor került életveszélybe miatta.

4. Alapvetően az édesapja azt szerette volna, hogy pap legyen, de míg az ágyhoz volt kötve, megígérte neki, hogy mérnöki iskolába küldi, csak gyógyuljon meg.

5. Az egyetem első évét ösztöndíjjal végezte, egyetlen óráról sem hiányzott, minden vizsgáját kitűnőre tette le, és dupla annyi tárgyat tanult, mint a többiek.

6. A második év vége felé azonban Tesla elvesztette az ösztöndíjat, mivel ekkora kialakult nála a szerencsejáték utáni függőség. Végül sikerült neki vele felhagynia, és rendezte adósságait is.

7. Nem végezte el az egyetemet, és ezt akkora kudarcként élte meg, hogy mindennemű kapcsolatot megszakított családjával, akik később azt feltételezték, hogy meghalt.

8. Nem tudta elviselni a nőkön a gyöngy fülbevalókat, míg érdekes módon a kristályékszerek lenyűgözték. Talán pont ezért, egész életét magányosan élte le, nem volt semmilyen jellegű kapcsolata.

9. Minden étkezést úgy kezdett, hogy megbecsülte a tányéron lévő étel térfogatát, ha ebben valaki megzavarta, utána képes volt ezért órákig dünnyögni. Ezért inkább mindig egyedül evett.

10.Nagyon szeretett olvasni, főleg édesapja könyveit, éjszaka. Miután a szülei rajtakapták, megtiltották neki, mert, hogy elromlik a szeme. Tesla ezután betömte a kulcslyukat és így nem szűrődött ki a gyertya fénye.

11.Az igazán furcsa jelenségek Tesla életében talán a legfontosabbak a találmányaival kapcsolatban: néha, hirtelen, vakító fény kíséretében tárgyak, vagy helyszínek jelentek meg előtte, amelyekről legtöbbször nem tudta eldönteni, hogy valódiak, vagy sem. Ez a képesség a későbbiekben lehetővé tette számára, hogy szeme előtt képzelje találmányait, a legapróbb részletekig.

12. Tesla 1882-ben Edisonnál kezdett el dolgozni, de 1884-ben be is fejezte a munkát. Amíg ott dolgozott, felkérték, hogy egy nagy bónuszért cserébe fejlessze ki a generátort. Tesla ezt megtette, Edison pedig ellopta az ötletét, amiért cserébe még pénzt sem kapott. Ezt követően az USA-ba emigrált. Itt 1891-ben állampolgárságot kapott.

13. Érdekessé, hogy Tesla egyik barátjával, Szigeti Antallal, 1881-ben a Városligetben sétált, amikor épp a Faust-ból idézett, majd bevillant neki valami, és egyből lerajzolta egy bot segítségével a porba, ami nem volt más, mint a váltóáramú dinamó és motor vázlata.

14. Teslának fotografikus memóriája volt.

15. Amikor elindult New York-ba a zsebében össz-vissz 4 cent volt.

16. Többször kapott idegösszeroppanást, amit újabb furcsa tünetek követtek: érzékszervei még kifinomultabbak lettek, így akár több szobán keresztül meghallotta az óra ketyegését, vagy egy légy zümmögését.

17. Tesla soha nem kapott Nobel-díjat.

18. Nagyon pontos és fix napirendje volt. Mindennap 8:10-kor reggelizett ugyanabban az étteremben, ugyanannál az asztalnál, és mindig ugyanaz a pincér szolgálhatta ki. Amikor pedig vacsorát rendelt, szintén csak ezzel a pincérrel volt hajlandó beszélni. Általában hajnali 3-ig dolgozott mindennap.

19. Tesla csaknem 300 szabadalommal rendelkezik világszerte, bár sok találmányát nem szabadalmaztatta. Találmányai között szerepel : távirányító, rádió, a váltóáramú motor, lézer.

20. Minden este 100-szor ökölbe szorította a lábujjait, mert szerinte ez stimulálta az agysejtjeit.

21. Nem volt szüksége sok alvásra, napi 2 órát aludt, a rekord pedig 84 órán át volt ébren.

22. Tesla csak olyan szobákban volt hajlandó megszállni, amelyeknek a szobaszáma osztható volt hárommal.

23. Nagyon jó stílusérzékkel volt megáldva, rendkívül ápolt volt, de ez valószínűleg annak volt betudható, hogy kényszeresen takarított és fertőtlenített mindent, ami hozzáért.

24. Úgy gondolta, ha mindennap iszik whiskey-t, akkor akár 150 évig is elélhet.

25. A rádió feltalálása kapcsán fogant meg benne az ötlet: mi lenne, ha egy készülékkel képesek lennének egyszerre információt cserélni a felek. Jól tudjuk ma már, hogy ez volt mindennek az alapja.

betöltés...