8 súlyos betegség, amit bőrünk előre jelez

Nem szeretnénk általánosítani, de sajnos kis hazánkra még mindig az a jellemző, hogy a legtöbben csak akkor mennek el orvoshoz, mikor a baj már igazán nagy.
Köztudott, hogy rengeteg egészségügyi probléma megelőzhető lenne, ha testünk intő jeleire odafigyelnénk és komolyan vennénk azokat.

Azon felül, hogy egyes szerveink nem megfelelően működnek, vannak más ‘jelzőberendezések’ is, úgy, mint a testünket fedő bőrréteg.

Kevesen tudják, hogy a bőrszínen kívül (sápadtság, sárgaság), a bőr állapota is tökéletes képet képes festeni egészségügyi állapotunkról, így nem árt tüzetesebben szemügyre venni és megvizsgálni magunkat.

Az alábbi cikkben 8 olyan, bőrrel kapcsolatos elváltozást, szokatlan dolgot mutatunk be, melyek mind arra próbálják felhívni a figyelmedet, hogy valami bizony nincs rendben!

1. Sötét foltok

A normál bőrszínnél szemmel láthatóan sötétebb, hirtelen kialakult foltok a mellékvese elégtelenségének, vagyis az úgynevezett Addison-kórnak a tünetei lehetnek.

Az ilyen betegségben szenvedő emberek fájdalmat érezhetnek az izmokban és az izületekben, és elveszítik étvágyukat. Jellemzően alacsony vérnyomás, alacsony vércukorszint alakul ki.
Ha ilyen tüneteket észlel, azonnal forduljon orvoshoz.

2. Fehér foltok

A betegséget, ahol a bőr pigmentációt veszít, vitiligo-nak hívják. Olyan sejtek alakulnak ki (melanociták), amelyek nem képesek melanint előállítani, így a bőr fehérre változik, mivel ezek a sejtek képtelenek festékanyagot (pigmentet) képezni.

A Vitiligo a mellékvese elégtelenségének következménye.
Jobb, ha ellátogat egy endokrinológushoz és egy bőrgyógyászhoz.

3. Kiütések

Bármilyen hirtelen megjelenő kiütés a bőrön azt mutatja, hogy valami ellen tiltakozik a tested. Ezt legtöbbször allergiás reakció váltja ki. Mivel rengeteg dologra lehetünk érzékenyek -élelmiszer, vegyszerek, tisztálkodószerek összetevői-, így célszerű minél előbb résztvenned egy allergiavizsgálaton, ahol kiderítik, mi is a probléma okozója.

Minnél előbb tanácsos orvoshoz fordulni, mivel az allergiás reakciók nagyon súlyos következményekkel is járhatnak, mint például Stevens-Johnson szindróma vagy Lyell-szindróma.

4. Ödémák

Ha napi szinten szenved az ödémától (végtagduzzadás, olykor arcon is jelentkezik), érdemes egy endokrinológust felkeresnie, mivel ez a pajzsmirigy alulműködését (hypothyreosis) jelző, egyik legnyilvánvalóbb tünet.

Ez az állapot akkor fordulhat elő, ha a pajzsmirigy nem képes elegendő mennyiségű hormonot termelni. A következő tünetek kísérhetik ezt a betegséget: száraz bőr, arc- és végtagi ödémák, hajhullás, törékeny körmök és súlygyarapodás.

5. Hirtelen megjelenő, nagy mennyiségű anyajegy

Számos oka van annak, hogy anyajegyek jelennek meg bőrünkön. A dolog legtöbbször örökletes, azonban meggyarapodásuknak egyéb okai is lehetnek, ilyen a túlzott ultraibolya expozíció vagy a hormonhiány.

Amennyiben számuk gyorsan növekszik, fájdalmasak, vagy színükben és méretükben szokatlanok, indokolt orvoshoz fordulni.

6. Mitesszerek, pattanások, eltömődött pórusok

A bőrhibákat és a bőr egyenetlenségét rengeteg dolog okozhatja: túl sok bőrolaj, amely eltömíti az arcpórusokat, hormonhiány, emésztési probléma, szájüregi gyulladások és fogászati problémák is állhatnak a dolog mögött.

A megfelelő tisztítás, ápolás ellenére is tisztátalan arcbőr mindig egy következmény, mindig jelezni próbál valamit. Nem árt egy bőrgyógyásznál elkezdeni utánajárni a dolgoknak.

7. Fokozott bőrhámlás

A bőr kopásának okai lehetnek: vitaminhiány, hormonális problémák, allergiás reakció, seborrhoeás dermatitisz, pikkelysömör.

Bőrünk egyszeri lehámlásától még nem kell tartanunk, de ha folytonosan hámlik egy bizonyos bőrfelületünk, nem árt megnézetni azt valakivel.
Azon felül, hogy kopás közben kellemetlenül viszket a felület, előfordulhat, hogy a ‘betegséget továbbvisszük’, megfertőzünk vele más területeket is, így nem árt minél előbb kezelni, vagy megfelelő készítményekkel kordában tartani a bőrhámlást.

8. Túlzott izzadás

Ha jól szellőztetett helyiségben van, optimális hőmérséklet mellett, nem ideges és nem végez semmilyen fizikailag megerőltető tevékenységet, akkor nincs oka a szervezetnek a fokozott izzadásra.

A túlzott izzadás oka lehet a Basedow-Graves kór, amely egy pajzsmirigyet érintő autoimmun betegség.
Tünetei: végtagremegés, alvászavar, libidócsökkenés, pajzsmirigy-megnagyobbodás, testhőmérséklet növekedése.
Ha valami hasonló történik Önnel, forduljon orvoshoz a lehető leghamarabb.

Reméljük cikkünk felhívta figyelmét arra, hogy milyen fontos a legapróbb elváltozásokat is figyelembe, valamint komolyan venni és a jövőben fokozottabban odafigyel egészségére!

betöltés...