10 háztartási cikk, amit nők találtak fel

Rengeteg olyan találmány van, amiről azt gondolnánk férfiak találtak fel. Sokszor azonosítjuk be a férfias találmányokat férfi feltalálóval, amit most meg is cáfolunk. Ezek a zsenik, nők voltak, háztartás és gyerek mellett egy olyan korban alkottak korszakalkotó találmányokat, amikor még a “helyük a konyhában” volt. De nézzük is melyek ezek, amiket ma is mindennap használunk, mégsem tudjuk kitől származnak.

  1. Lupe Hernández – Kézfertőtlenítő

1966-ban egy amerikai kisvárosban, Bakersfield-ben egy ápolónő dolgozta ki a ma is ismert kézfertőtlenítőt. Ekkor még nem volt mindenki számára hozzáférhető cikk a szappan. Később szabadalmaztatta a kézfertőtlenítőjét, ami 66\% alkoholt tartalmazott, amely jócskán elpusztította a baktériumokat és vírusokat a kézfejen.

2. Amanda Jones – Konzervdoboz

1872-ben kidolgozta Amanda Jones a konzerv vákuum eljárást, amit azóta is Jones-folyamatnak neveznek. Hatalmas lépés volt az élelmiszertárolás területén, ugyanis az ételeket légmentesen lezárták egy tartályban. Később, 1880-ban Chicagoban megalapított egy női társaságot, ami támogatta a nők jogait és választójogát.

3. Rachel Fuller Brown – Gombaellenes antibiotikum

A hölgy egy amerikai vegyész volt, aki szintén egy másik hölggyel, Elizabeth Lee Hazen mikrobiológussal fejlesztette ki a gombaellenes antibiotikumot, amelyeket ma is meg lehet találni a gyógyszertárak polcain.

4. Firenze Lawrence – A helyzetjelző lámpa

A színésznő és feltaláló Firenze Lawrence nevéhez köthetjük a helyzetjelző és féklámpát. A hölgy sokat gondolkozott azon, hogy lehetne tudatni a többi autóssal (akkor még nagyon nem autóztak), hogy ki merre akar menni, vagy épp fékez. Annak ellenére, hogy találmánya megelőzte korát, mégsem szabadalmaztatták akkor találmányát.

5. Bette Nesmith Graham – Hibajavító

A hölgy gépíró volt, akinek köszönhetjük a folyékony hibajavítót. Rájött, hogy a művészek sosem javítják ki a hibákat, csak elfedik, így kapott ötletet a hibajavító elkészítéséhez. A fia kémiatanárával tökéletesítette ötletét, amit később, 1956-ban szabadalmaztattak is.

6. Marie Van Brittan Brown – biztonsági kamera

1966-ban kidolgozta az otthoni biztonsági rendszer elvét. A rendszer egy kültéri kamerából állt és egy monitorból, amire jeleket küldött a kamera. Így láthattuk ki áll az ajtó előtt, és egy távirányítóval, ha akartuk beengedtük, ha akartuk nem. Marie a találmányáért számos díjat kapott, amit később a vállalkozások is átvettek.

7. Ruíz Robles Ángela Robles – E-book

Egy spanyol tanár, író és feltaláló volt, aki jóval korábban feltalálta az E-book-ot. 1949-ben szabadalmaztatta a találmányát, aminek a célja a diákjai megsegítése volt. Egy enciklopédiát alkotott meg, aminek tekercsek voltak, lámpák, különböző fülek, ami által interaktívvá vált. Valamint súlyra is sokkal könnyebb volt, mint egy könyv.

8. Margaret Knight – Papírzacskó készítés

Az amerikai feltaláló nevéhez fűződik a lapos papírzacskó találmánya. Mivel kétféle zacskót gyártottak és költséges volt, a hölgy 1 éven át dolgozott az elméleten és a gépen, hogy minél költséghatékonyabbá tudja tenni a termelést a gyárban, ahol dolgozott.

9. Mary Phelps Jacob – A modern melltartó

A legelső melltartó, amit ma is nők milliói hordanak az ő nevéhez fűződik. Egyik este, amikor készült volna egy rendezvényre, elővette a nem éppen kényelmes fűzőjét, ami sehogy sem passzolt a ruhájához, felhívatta a szobalányát, kért tőle zsebkendőt, szalagot, tűt és cérnát, majd ekkor megszületett az első melltartó.

10. Margaret Wilcox – Az első autófűtés

Amerikai gépészmérnök volt, aki feltalálta az első fűtést. 1893-ban szabadalmaztatta az ötletét, mely szerint az autó motorja vizet melegít fel, ami ezt átirányította az autó légterébe, ahol meleg levegő áramlott be.

11. Alice H. Parker – Radiátor

Az afroamerikai hölgy 1919-ben létrehozott kazánt, ami központi fűtést biztosít a házak és az egész épület számára. Áttörő találmány volt, mivel sokkal biztonságosabb volt, mint az addig használt kályha.

betöltés...