A tudomány szerint a tengerparton minden jót tesz neked: a víz, a levegő, a homok, a hangok, de még a színek is

A strandon érzelmileg és fizikailag is feltöltődhetünk. Kimenni a vízhez a legjobb dolog, mikor feszültnek, stresszesnek, dühösnek érezzük magunkat. Amellett, hogy mentális egészségünknek nagyon jót tesz, kezelhetünk ezzel bőrbetegségeket és kalóriákat is égethetünk.
Elmagyarázzuk, miért annyira egészséges a tengerpartra járni.

Víz

A tenger vize nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz, melyek segíthetik az olyan bőrbetegségek gyógyulását, mint az ekcéma vagy a pikkelysömör. A víz használható az orrüreg öblítéséhez, arcüreggyulladás kezeléséhez és magas láz ellen is. Növeli a boldogságérzetet okozó hormonok mennyiségét, mint a dopamin és a szerotonin.
Úszni a tengerben olyan mozgásforma, ami jót tesz a mentális állapotnak, köszönhetően a természetközeliségnek.

Levegő

A tengerparti levegő méregteleníti a testet. Mikor a parton vagy, a tüdőd megtelik negatív ionokkal, melyek fokozzák az immunrendszer működését. Ezeknek a negatív ionoknak antidepresszáns hatásuk is van, enyhíthetik a szezonális depresszió tüneteit. A levegő hatására könnyebben ellazulsz, így a strandon töltött nap után az alvás is jobban fog menni.

Homok

A homok természetes bőrradír, ami ledörzsöli a lábunkról az elhalt hámsejteket. Javítja az egészségünket és lelassítja az öregedési folyamatokat, amint a homokon való járkálás közben magunkba szívjuk a Föld energiáit. Mikor a meleg homokra tesszük a lábunkat, gyorsan a relaxáció állapotába kerülünk.
A homokon való járás segít fittnek maradni, mivel több erőfeszítést igényel, mintha szilárd talajon járnánk. Ha homokon futsz, több kalóriát égetsz el, mint más felületen futva.

Hangok

A tenger hullámainak hangja a békesség és a kiegyensúlyozottság érzését kelti. Javítja az agy állapotát, segít meditatív állapotba kerülni. Az agyunk általánosságban véve is pozitívan reagál a vízre, beleértve annak hangját is. Az óceán hangjait hallgatva jobban elmélyülhetünk magunkban, jobban megismerhetjük saját magunkat és könnyebben gyógyulhat a lelkünk.

Színek

Egy a Michigani Állami Egyetemen végzett kutatás megállapította, hogy azok az emberek, akik otthonukból tengerre vagy óceánra látnak, kevésbé stresszesek. A kutatás szerint szoros kapcsolat van a víz és az ég kék színe, valamint az egészség között. A kék szín eleve nyugalommal tölt el és segíti a relaxálást. Egy tengerpart pedig tökéletes látkép azoknak, akik nyugalomra és csendre vágynak.

betöltés...