9 dolog, amit addig nem tudunk értékelni, míg az élet meg nem foszt tőle

Az életünket, és a benne lévő dolgokat, sokszor magától értendőnek tekintjük, gondolunk itt arra, hogy szerető családban növünk fel, hogy van édesanyánk, édesapánk, van tető a fejünk felett, van mit ennünk, tiszta vizet ihatunk nap, mint nap és még sorolhatnánk. Vannak emberek a világon, akik sajnálatos módon nem engedhetik meg maguknak, ezeket, és keményen kell dolgozniuk azért, hogy a mindennapi megélhetést valahogy megoldják. Számtalan hely van, ahol nincs megfelelő minőségű víz, levegő…sőt áram sincs. Mai cikkünkben 9 olyan dolgot szedtünk össze, melyeket addig nem tudunk értékelni, míg el nem veszítjük.

1, Szerető család

Gyerekként egészen máshogy gondolkodunk, hiszen rossz érzés, mikor a szülők a rossz dolgok miatt megdorgálnak és folyton-folyvást az illemre és a jó modorra tanítanak. De hálásnak kell lennünk a szüleinknek a szeretetükért és a fáradhatatlan erőfeszítéseikért, mert arra törekednek, hogy jó embert faragjanak belőlünk.

Sajnos azonban a világon körülbelül 150 millió gyerek nem tapasztalhatja meg azt, milyen szülőkkel élni. Vannak gyerekek, akik születésüktől fogva árvák, és nem élhetik meg milyen egy szerető családban felnőni.

2, Kényelmes otthon

A mai modern világban megfeledkezünk arról, hogy milyen fontos, hogy van hol laknunk, hogy van tető a fejünk felett, kényelmes ágyban alhatunk, és élvezhetjük télen a meleget is.

Viszont nem mindenhol van ez így. A Yale egyetem tanulmánya szerint a világon, több mint 150 millió ember kénytelen az éjszakákat fedél nélkül, az utcán tölteni és 1,6 milliárd embernek nincs olyan otthona, ami a mindennapi élethez megfelelő lenne. Becslések szerint a jövőben súlyosbodni fog a hajléktalanság.

3, Tiszta ivóvíz és elektromos áram

El sem hisszük, hogy hány olyan település van, ahol nincs megfelelő ivóvíz és kilométereket kell gyalogolni ahhoz, hogy egy kevés vízhez jussanak az emberek. Ugyanez vonatkozik a villamos energiára és az internetre is. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy internete legyen, mert van ahol még a villamos energia is óriási luxusnak számít.

Becslések szerint 2025-re a világ népességének fele olyan területeken fog élni, ahol szennyezett a víz és minden hatodik ember villamos energia nélküli házban fog élni.

4, Forró folyóvíz

Annak ellenére, mert például nálad van meleg víz, nem jelenti azt, hogy mindenkinél van. Vannak olyan országok és települések, ahol nemhogy meleg víz, de még hideg víz sincs.

Több, mint 800 millió ember napi szinten fél órát utazik azért, hogy elfogadható minőségű vizet szerezzen, amit nemcsak főzésre, hanem tisztálkodásra is lehet használni. Rengetegen dolgoznak azért, hogy a víz nélküli településekre bevezessék a vizet.

5, Tiszta levegő

A WHO szerint a világ népességének 92\%-a , olyan helyeken él, ahol a levegő minősége kritikán aluli. Statisztikai adatok szerint minden nyolcadik elhalálozás a rossz minőségű levegő miatt következett be. Szóval, ha te a tiszta levegőjű települések 8\%-ba tartozol, akkor óriási mázlid van.

6, Jó oktatás

Az oktatás nagyon fontos, hogy az ember az élethez és az életben maradáshoz szükséges tudást elsajátítsa, ám nem mindenki engedheti meg magának, hogy iskolába járjon. A Humanium nevű nemzetközileg támogatott nem kormányzati civil szervezet szerint több, mint 72 millió gyermek nem jár iskolába, és 750 millió felnőtt írástudatlan.

7, Baráti társaság

Bármennyire is hihetetlennek hangzik, de egy tanulmány szerint az Egyesült Királyságban, minden tizedik ember tölti a szabadidejét egyedül, mert nincsenek barátai. A tanulmányból az is kiderül, hogy az emberek 19\% érezte úgy, hogy egyáltalán nem fontos mások számára. Japánban a férfiak 35,4\%-a állította azt, hogy nincs közeli barátja.

8, Ruházat és cipő

A jó ruhákhoz és cipőkhöz való hozzáférés sokunk számára nem tűnik akkora gondnak, ám a lakosság nagy része, még a legalapvetőbb dolgok megszerzéséért is keményen dolgozik. Ezeknek az embereknek az új ruhák és cipők vásárlása igazi luxusnak tűnik.

A Világbank adatai szerint mintegy 750 millió ember él szélsőséges körülmények között, nyomorban és szegénységben.

9, Egészséges élet és orvosi ellátás

A Világbank és a WHO közös jelentése szerint a világ népességének kb. fele nem kaphat alapvető egészségügyi ellátást. Azok, akik megengedhetik maguknak az egészségügyi ellátást nagyon szerencsésnek mondhatják magukat. Közel 100 millió ember óriási szegénységben él, és nem teheti meg, hogy orvosi ellátásra is költsön.

Ti mely dolgokért vagytok hálásak?

betöltés...