21 élelmiszer, amit egyáltalán nem a hűtőszekrényben kellene tárolni

Vannak emberek, akiknek mondhatsz bármit, ők akkor is úgy csinálják a dolgokat, ahogy gondolják, hogy jó. Persze az nem biztos, hogy jó, de őket egyáltalán nem érdekli. Ilyen, mikor olyan élelmiszereket tartanak a hűtőben, amit nem kellene, gondolunk itt gyümölcsökre, zöldségekre, szószokra vagy épp a tojásra. Ha az adott termék leírása nem tünteti fel, hogy már pedig felbontás után hűtőben kell tárolni, akkor azt nem kötelező oda berakni, mert csak foglalja a helyet. Mai cikkünkben elhoztunk néhány terméket, amiről a legtöbb ember azt hiszi a hűtőben kell tartani, pedig nem.

Zöldségek

1, A fokhagyma és a hagyma a légáramlás hiánya miatt elkezdenek rohadni, sőt a felesleges nedvességet is magukba szívják.

2, A hűtőszekrényben tárolt sárgarépa és répa elkezdenek kiszáradni, majd rothadni.

3, A hűtőszekrényben tárolt paradicsom elveszíti az ízét és vizes lesz.

4, A padlizsán rendkívül szeszélyes zöldség. A túl hideg közegben vizessé válik, sőt elveszítik jótékony tulajdonságukat, a túl meleg közegben pedig kiszáradnak.

5, A cukkini és a tök a hűtőben felpuhul és penész jelenik meg rajtuk.

6, A kertészek tudják, hogy az uborka szereti a meleget, ezért betakarításuk után is úgy kell őket tárolni. Alacsony hőmérsékleten az uborka lággyá és szárazzá válik, sötét pontok és foltok jelennek meg a felületén, ami már a rothadás jele.

Mi a teendő: A zöldségek szeretik a száraz, sötét helyeket, jó légáramlással. Egy fából készült doboz optimális közeg számukra. A paradicsomnak és a paprikának az a legjobb, ha külön-külön vannak tárolva, mivel etilént bocsátanak ki ez pedig felgyorsítja az érlelést. A hagymát és a fokhagymát hálós zsákban vagy harisnyában kellene tárolni.

Gyümölcsök

7, A banán 15–20 ° C fokon érlelődik, szóval ha még zöld állapotban vetted meg, akkor mindenképpen tartsd szobahőmérsékleten és semmi esetre se tedd hűtőbe.

8, Ha az őszibarack, a sárgabarack, a kivi, a mangó, a datolya és a gránátalma felülete még kemény, akkor ne tedd őket a hűtőbe, mert meggátolod az érési folyamatokat. Ha mégis így teszel, nagyobb eséllyel rohad el, mintha kint hagynád.

9, A citrusfélék is jobban érzik magukat szobahőmérsékleten. A hideg közeg csak károsítja őket, ugyanis a nedvesség hatására elkezdenek rohadni. A citrom és a lime ugyan jól elnyeli a kellemetlen szagokat, de a rohadás miatt csak rövid ideig lehet őket hűtőben tárolni.

Mi a teendő: A legtöbb gyümölcsöt lehetőleg tartsd szobahőmérsékleten. A legjobb, ha papírzacskóba teszed őket, mert így könnyebben érnek, és nem rohadnak el olyan hamar. Ha megérett, akkor lehetőleg olyan helyre tedd, ahol jár a levegő. A legtöbb gyümölcs etilént bocsát ki, ezért érdemes őket külön tartani.

Desszertek

10, A hideg és a túl meleg közeg egyaránt rossz a csokoládé számára. Alacsony hőmérsékleten a csokin fehér foltok jelennek meg, ami annak a jele, hogy a cukor feloldódott benne és kikristályosodott. Mivel a csoki jól elnyeli a szagokat, ezért előfordulhat, hogy savanyúkáposzta íze lesz.

11, Ha a mogyorókrémet beteszed a hűtőbe, csak azt fogod elérni, hogy nagyon nehezen tudod majd felkenni a kenyérre, bagelre, zsemlére, kalácsra. Ezen termék tárolása egyébként fel van tüntetve a címkén így nem igazán lehet mellé nyúlni.

12, Amennyiben a mézet alacsony hőmérsékleten tárolod, akkor kikristályosodik és megszilárdul. A méz abban az esetben nem fog megromlani, ha megfelelő közegben tárolod.

Mi a teendő: A mézet jól lezárt üvegben, sötét helyen kell tárolni, ahol szobahőmérséklet van. A csokoládét is nyugodtan tárolhatod a mézzel együtt, mert szeretnek egy közegben lenni.

Öntetek, szószok

13, A fűszeres szószokban olyan sok az ecet, hogy szobahőmérsékleten egyszerűen képtelen megromlani. Így nyugodtan tárolhatod a kamrában.

14, A ketchupot is ki lehet venni a hűtőből ugyanis csak a helyet foglalja. A benne található magas ecetsav és só megakadályozza, hogy megromoljon.

15, Vannak olyan szójaszószok, melyek eltarthatósági ideje 3 év. Ez azért van, mert olyan sok só van benne, ami megakadályozza a romlást.

Mi a teendő: Ha a termékek címkéjén nincs utalás arra, hogy azt kimondottan hűtőben kell tárolni, akkor nyugodtan tarthatsz mindent szobahőmérsékleten.

Lisztből készült termékek

16, Ha több napig akarod enni a kenyeret, akkor ne tedd hűtőbe, ugyanis az alacsony hőmérséklet megváltoztatja a szerkezetét. Mindemellett el is veszik az íze a magas páratartalom miatt, sőt a penész is gyorsabban jelenik meg rajta.

17, Az alacsony hőmérsékleten tartott zsemlék elveszítik ízüket.

Mi a teendő: Tekerd be a zsemlét egy papírzacskóba, és tartsd szobahőmérsékleten. A kenyeret lehetőleg üveg, vagy rozsdamentes acél tartóban tárold.

Dzsem, lekvár, savanyúság

18, A savanyú uborkát a tartósítószer védi attól, hogy megromoljon. Ez természetesen vonatkozik minden olyan élelmiszerre, amiben pácsó, só, ecet, és fűszerek vannak.

19, A lekvárt és a dzsemet steril edényben legfeljebb 2 évig tárolhatod a hűtőben. Bár a hűtő nem a legjobb hely neki, ugyanis a túl hideg közeg serkenti a penész kialakulását. Minden alkalommal mikor kinyitod a hűtőt a beáramló meleg levegő bekerül az edény és a fedél apró kis résein, amivel ideális helyet teremtesz a baktériumok elszaporodásának.

Mi a teendő: Ne tárolj nyitott tetejű élelmiszereket a hűtőszekrényben – csak és kizárólag zárható fedéllel ellátott üvegeket tegyél oda. A zárt dzsemek, lekvárok, hűvös, sötét szekrényben vagy az erkélyen legyenek inkább tárolva.

Egyéb termékek

20, Mielőtt szívrohamot kapnál gondolj csak bele, hogy a szupermarketekben, hogyan tárolják a tojásokat. A legtöbbet simán csak kiteszik a polcra, nem törődve azzal, milyen hőmérsékleten van. A tojásokat egyébként mind hűtőben, mind szobahőmérsékleten lehet tárolni. A lényeg voltaképpen a stabil tárolási hőmérséklet biztosítása, ha mindenképpen úgy döntesz hűtőben tartod, fontos, hogy ne az ajtóra, hanem a hűtő legbelsőbb részébe tedd őket. Így megvéded a szélsőséges hőmérsékletektől.

21, A vajban lévő magas zsírtartalom megakadályozza, hogy gyorsan megromoljon. A teljes biztonság érdekében célszerű zárt dobozban, hűvös helyen tárolni.

Hasznosnak tartottátok a cikket?

betöltés...