6 ok, amiért a macska karmainak eltávolítása nemcsak önző, de brutális ötlet

Képzeld el, hogy egyik reggel arra ébredsz, hogy egyik testrészed hiányzik. Rettenetesen hangzik, igaz? Márpedig pontosan ez az, amit a karomeltávolításon átesett macskák átélnek. A macskatulajdonosok gyakran tévesen azt hiszik, a karmok eltávolítása egyszerű és fájdalommentes beavatkozás, nagyjából olyan, mint számunkra a manikűr. Pedig komoly egészségi problémákat okozhat, mint például a talppárnák sorvadását. Nem csoda, hogy egyes országokban kegyetlen jellege miatt be is tiltották ezt a procedúrát.

1. Alapvetően ez a macska ujjainak eltávolítását jelenti

A macska karmai nem hasonlítanak az ember körméhez, ezért a mi körömvágásunk és a macska karomeltávolítása között semmilyen hasonlóság nincs. A macska karmai az ujjaik utolsó csontjának részét képezik. Tehát, a karomeltávolítás során nemcsak magát a karmot távolítják el, de csontokat is amputálnak, beleértve az ínszalagokat is. Ha hasonló beavatkozást végeznének egy emberen, akkor eltávolítanánk minden ujjáról a legutolsó ujjpercet.

2. Fájdalmas a macska számára

Bár sok országban rutinbeavatkozásnak számít, a tanulmányok szerint a karomeltávolításon átesett macskák 20-50\%-ánál komplikáció lép fel utána. Ebbe beletartozik a vérzés, a fájdalom, a radiális idegkárosodás, valamint a fertőzések, fekélyek kialakulása. A macskánál krónikus ízületi fájdalom léphet fel, miután a karomeltávolítás hosszútávon az egyensúlyt és az izmokat is gyengíti.

3. Komoly viselkedési zavarokat okoz

A kaparás minden macskánál természetes szokás. Már 8 hetes koruktól kezdve gyakorolják és használják a territórium megjelölésére, a karom elhalt szarurétegének eltávolítására, az izmaik nyújtására. Mikor egy macskának eltávolítják a karmait, utána érzelmi stresszt fog átélni, hiszen többé nem fog tudni kaparni. Ez agresszívvá, valamint a harapásra hajlamosabbá teheti a macskát. Viselkedési zavarok léphetnek fel más macskákkal való kapcsolatában is.

4. Gyengébbek lesznek az izmai

A karmok eltávolítása megakadályozza a macskát az izmai nyújtásában. Ez pedig negatívan hat az izomerőre a vállaiban, a hátában, a lábaiban, még akár izomsorvadást is okozhat. A beavatkozás megváltoztatja a macska járását, kényelmetlenné teszi azt és rontja a testtartását is.

5. Rontja az egyensúlyérzékét

A karmok eltávolítása negatívan hat a macska egyensúlyérzékére. A macskák a karmaikra támaszkodva stabilizálják testhelyzetüket járás és ugrás közben, és így kontrollálják izmaikat is. Ha a karmokat eltávolítják, a macskának új módszert kell találnia arra, hogy kényelmetlenség nélkül tudjon mozogni. Ez növeli a sérülés veszélyét ugrások és esések során, és kellemetlenséget okoz az állatnak.

6. Védtelenné teszi a macskát

Az állatorvosok nem javasolják a gazdáknak, hogy a karomeltávolításon átesett macskájukat kiengedjék a szabadba. A karmaik nélkül ugyanis képtelenek magukat megvédeni bármilyen veszélytől, de gyorsan elmenekülni sem tudnak, hiszen nem tudnak mászni. A macska sebezhetővé válik és elveszti önvédelmi eszközét. A gazdának nagyon elővigyázatosnak kell lennie, nehogy a macskája kiszökjön, miután eltávolították a karmait.

betöltés...