Íme 10 hasznos túlélő tipp, amit mindenképpen érdemes megjegyezni

Sosem lehet tudni, hogy mikor kerülünk olyan helyzetbe, hogy szükségünk lesz néhány túlélő taktikára. Pontosan ebből kifolyólag érdemes utánajárni, hogy bizonyos helyzetekből, hogyan lehet megmenekülni. Például mikor egy tornádóval találkozol, vagy ha lakástűz törne ki, esetleg lezuhansz egy repülőgéppel. Akármennyire is abszurdnak tűnik, bármikor megtörténhet a baj és fontos, hogy ilyenkor mindenki észnél legyen… bizony még Te is. Mostani posztunkban igyekeztünk olyan taktikákat összeszedni, amiket könnyen meg lehet jegyezni és hasznosnak bizonyulnak a szükség órájában.

1, Ha azt látod, hogy egy tornádó egy helyben áll, akkor nagy valószínűséggel feléd tart. Nem érdemes elszaladni előle, olyan helyre kell bújni, ami megvéd tőle, például egy árokba.

2, Amennyiben azon kapod magad, hogy infarktus gyanús tüneteid vannak, akkor a mentők értesítése után rágj szét egy aszpirin tablettát. Erre azért van szükség, mert a gyógyszer meggátolja a vérrögképződést illetve ha kisebb adagokban szeded, akkor segíthet az infarktus esetén is.

3, Ha zárt térben tartózkodsz és vagy te, vagy valamelyik ismerősöd keserű mandula szagot érez, úgy, hogy egyikőtök sem pirít mandulát, azonnal hagyjátok el a helyet, mert a hidrogén-cianidnak van ilyen szaga, aminek gőze nagyon mérgező.

4, Soha, semmilyen körülmények között ne engedj vizet a lángoló olajra, mert reakcióba lépnek és nagyon könnyen megsérülhetsz. Ha el akarod oltani a tüzet szórj rá szódabikarbónát, vagy egy másik edényt tegyél rá, amivel kizárod az oxigént.

5, A barna színű kókuszdiók olyan olajokat tartalmaznak, melyek kiszáradáshoz vezethetnek, ezért csak a zöld színű kókuszból szabad inni, mivel az 3-4 deciliter steril folyadékot tartalmaz. Ez már elegendő mennyiség ahhoz, hogy túléld.

6, Ha valamilyen oknál fogva egy lavina zúdulna a kocsidra, vagy olyan helyen ragadnál, ahol nagyon gyorsan meg lehet fagyni, akkor jó ha van nálad egy gyertya. Ez ugyanis képes addig melegen tartani, míg meg nem találnak. Átlagosan 36 óráig képes égni, szóval addig még van esély a túlélésre.

7, Ha eltévedsz egy havas helyen és nincs nálad innivaló, semmi esetre se egyél havat annak reményében, hogy az majd elegendő folyadékkal lát el. Ez nagy tévedés, mivel a hó átalakítása sokkal több energiát vesz igénybe, mint amennyi folyadékkal jár. Arról nem beszélve, hogy tele van olyan mikrobával, baktériummal, ami hasmenést is okozhat.

8, Ha egy repülőgépnek a vízen kellene landolnia, akkor semmi esetre se fújasd fel a mentőmellényed a repülőben, mert sokkal nehezebb lesz vele kijutni. A legjobb, ha kiúszol és azután fújod fel a mellényt.

9, Amennyiben nem tudod, hogy allergiás vagy-e valamire, jó ha van a pénztárcádban erős antihisztamin. Sosem lehet tudni, hogy mikor eszel vagy iszol olyat, ami allergiás reakciót vált ki belőled.

10, Ha tűz ütne ki a házadban semmi esetre se közlekedj úgy, ahogy megszoktad. Fontos, hogy lefeküdj és úgy kússz ki a kijáratig. Ez azért fontos, mert a füst felfelé száll, és a lakástűzben elhunyt emberek java része a füstmérgezés miatt veszítette életét.

Hasznosnak tartottad a cikket?

betöltés...