10 meglepő dolog a repülésről és a stewardessek munkájáról, amit eddig nem tudtál

Az egyik legösszetettebb és legizgalmasabb szakma a Földön stewardessnek lenni. Nap, mint nap elegáns egyenruhában állnak helyt egy-egy utazás során. Ők azok, akik soha nem eshetnek pánikba, hiszen azzal felzaklatnák a többi utast valamint képesnek kell lenniük a legbonyolultabbnak tűnő feladatokat is megoldani, illetve olyan titkokat megtartani, amit senkinek sem árulhatnak el. Az az ember, aki ezt a hivatást választja hihetetlenül nagy bátorságról tesz tanúbizonyságot, hiszen akadnak veszélyes és súlyos helyzetek egy repülőút során, amit nekik kell koordinálniuk.

Erre a munkára nem minden ember alkalmas, egy különleges rostán kell végigmenniük, hogy kiderüljön lehet-e belőlük légiutas-kísérő vagy sem. Annak ellenére, hogy rendszeresen mosolyognak és mindenkivel kedvesek, néha magabiztosan kell viselkedniük, hogy a lehetőségeikhez mérten egy lehetséges krízist el tudjanak hárítani. Most összegyűjtöttünk néhány érdekes tényt a repülésről és a stewardessek életéről, munkájáról.

1) Régen csak férfi légiutas-kísérők voltak.

Kezdetben csak férfiak lehettek légiutas-kísérők, mígnem egy bátor asszony, akit Ellen Churchnek hívtak meg nem változtatta ezt a hagyományt. A nővérként dolgozó asszony 1930-ban megtanulta, hogyan kell repülőgépet vezetni, ám a Boeing Air Transit nevű légitársaság nem engedte meg neki, hogy pilóta legyen, helyette felajánlották, hogy legyen légiutas-kísérő, ezzel is megnyugtatva az utasokat, mondván ha egy fiatal nő fel mer szállni a repülőre, akkor nincs ok a félelemre.

2) Nem pincérnők, hanem a kapitány asszisztensei.

Többen is azt hiszik, hogy a stewardesseknek az a fő feladata, hogy kiszolgálja az utasokat, például italt vigyen nekik, vagy étellel kínálják őket. Valójában elsődleges feladatuk, hogy a pilóta fülei és szemei legyenek, illetve nekik kell minden vészhelyzetet megoldani. Ha valami nem rendeltetésszerűen működik, azt azonnal jelzik a kapitánynak. Ezen kívül többször kell kommunikálniuk a pilótákkal, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a pilótafülkében is minden a legnagyobb rendben van.

3) A stewardesseknek csak a levegőben eltöltött időt fizetik ki.

Nem egy olyan légitársaság van, akik csak a levegőben eltöltött időt hajlandóak kifizetni a légiutas-kísérőknek. Ez azt jelenti, ha a repülőgép késik, akkor a várakozási időért nem jár juttatás.

4) A felszállás és a leszállás nem a legjobb alkalom az alvásra.

Sokan próbálnak egyből elaludni, amint felszálltak a repülőre és elfoglalták a helyüket, ám ezt a légiutas-kísérők egyáltalán nem javasolják, ugyanis a felszállásnál illetve a leszállásnál a légnyomáskülönbség miatt sok embernek vérezhet az orra. Amint a gép eléri a kívánt magasságot, bátran álomra lehet hajtani a fejünket.

5) Az alvás a legjobb módszer, hogy kényelmessé tegyük a repülőutat.

A felszállás utáni alvás kiváló módszer azok számára, akik félnek a repüléstől. Egyes stewardessek kisebb trükköket alkalmaznak, hogy az emberek mihamarabb lehunyják a szemüket. Például korán tálalják a vacsorát. Így az elfogyasztott étel után nyugodtabban és könnyebben alszanak el, ezáltal a légiutas-kísérők is pihenhetnek egy keveset.

6) Csirke vagy hal?

A legtöbb ember a járatokon inkább a csirkehúst választja, ezáltal a szárnyas ételek gyorsabban elfogynak és az utolsó utasoknak már csak a hal marad. A stewardessek egy olyan trükköt alkalmaznak, amivel elhitetik az emberekkel, hogy a szakácsuk egy különleges hal ételt készített. Az emberek érdeklődését ez felkelti, így ugyanolyan népszerűvé válnak mint a csirkéből készült ételek.

7) Miért kell követni a stewardessek utasításait?

Ha a légiutas-kísérő arra kéri az utasokat, hogy állítsák az üléseket függőleges helyzetbe, azt habozás nélkül kell teljesíteni. Ez azért szükséges lépés, hogy az egymás mögött ülő emberek ne szenvedjenek sérülést, ha a pilótának kényszerleszállást kellene végrehajtania. Ha valaki nem tesz eleget a légiutas-kísérő kérésének, az komoly szankciókat vonhat maga után.

8) Hol válasszunk ülőhelyet egy repülőgépen?

A gép hátsó részében található helyek a legbiztonságosabbak egy esetleges kisseb baleset során (Példáúl, ha a repülőgép túlfut a leszállópályán). Mivel néhány légiutas-kísérő és a legtöbb étel, ital, kiegészítő ami kiosztásra kerül repülés közben a repülő hátsó részén található, ezért a hátsó üléseken utazók előbb kaphatnak meg bármit illetve könnyebben igénybe tudják venni a légiutas-kísérők szolgáltatásait. Például ők az elsők akik párnát, vagy plédet kapnak.

9) Milyen jogkörökkel rendelkezik egy légiutas-kísérő?

Minden stewardess elsősegély-képzésben részesül az első repülése előtt. Azzal a helyzettel is képesek megbirkózni, ha egy nőnek beindul a szülése a repülőn. Mindazonáltal ezt a tudást csak akkor alkalmazhatják, ha nincs orvos a fedélzeten.

10) Hasznos tippek, amiket érdemes megjegyezned!

Soha ne járj mezítláb vagy zokniban a fedélzeten. A repülőgép padlószőnyegében sokkal több kórokozó és baktérium található, mint amit el tudsz képzelni.

A WC messze nem a legtisztább hely a gépen. Csak vészhelyzet esetén használd őket, miután elvégezted a dolgodat ne felejtsd el alaposan lefertőtleníteni a kezedet.

Nagyon vigyázz azokkal a kis asztalokkal, amik a repülőgépen vannak, ugyanis nem csak evésre használják őket, hanem például pelenkázásra is. Ha mindenképpen kell használnod, akkor azt is alaposan le kell fertőtleníteni, a légiutas-kísérőktől nyugodtan lehet kérni fertőtlenítő kendőt.

A stewardessek készen állnak arra, hogy segítsenek megoldani az utasok problémáját, bár tűvel és cérnával nem tudnak szolgálni. A legénység semmit sem varr utazás közben, mert úgy vélik, hogy ez rossz szerencsét hoz!

Ha a repülőn mindenképpen szénsavas üdítőitalt szeretnél inni, akkor ne lepődj meg, ha dobozosan fogod megkapni, ugyanis senki sem fogja neked kinyitni vagy pohárba tölteni. A magyarázat egészen egyszerű mivel ezek az italok nagyon szénsavasak a repülő pedig elég sokat mozog, rázkódik szinte kivétel nélkül minden ital fel van rázódva és a légiutas-kísérőknek rengeteg időbe telne óvatosan kinyitogatni az italos dobozokat. Magyarul rád hagyják a piszkos munkát, és ha nem vagy elég óvatos könnyen az öledben vagy a pólódon fog kikötni az üdítő nagy része.

Egy-egy utazás alkalmával a légiutas-kísérőknek nagyon kevés szabadidejük van. Ezért értékelni fogják, ha az utasok felállnak a helyükről és odasétálnak hozzájuk, ha egy pohár vízre van szükségük.

betöltés...