9 sztereotípia, amivel minden várandós nő találkozik élete során

Nagyon sok tanácsot kapnak a terhes nők rokonoktól, barátoktól, munkatársaktól, kollégáktól, de még idegenektől is. Mindenki elmondja a saját tapasztalatait a terhességgel valamint a szüléssel és a gyerekneveléssel kapcsolatban, ám minden ember más, így nem biztos, hogy ezek a tippek bejönnek a leendő kismamánál is. Ma úgy döntöttünk összegyűjtünk néhány sztereotípiát, amivel a legtöbb várandós nő találkozik.

“Nem lehet sokat enni terhesség alatt, mert akkor nagy és nehéz lesz a gyerek.”

Nem igaz, de a túlevés más miatt káros lehet. A túlevés fokozza a preeklampszia kialakulásának kockázatát, ami magas vérnyomást, folyadék visszatartást illetve fehérjeürítést foglal magába. Nem csak a gyermek, hanem a kismama egészsége szempontjából is fontos az egészséges táplálkozás.

Ha a magzat nagyon mozog, akkor probléma van.

Nem feltétlenül, viszont ha nem mozog, akkor hipoxia léphetett fel, más néven oxigénhiány. Az orvosok az egész terhesség alatt figyelik a magzat mozgását, amiből ki lehet szűrni a problémákat.

Gyomorégés jelentkezik, amikor nő a baba haja.

Tudományos szempontból a gyomorégésnek és a baba hajának növekedéséhez nincs köze egymáshoz. Mivel a baba folyamatosan növekszik ezért az édesanya szerveit összenyomja a sav irritálja a nyálkahártyát. Viszont egyes tanulmányok szerint a refluxos kismamák kopasz babákat hoznak világra.

Az emberek nem értik mit érez egy kismama.

A férfiak is hasonló hormonális változáson esnek át. Egy férfi tesztoszteron szintje csökken, a prolaktinszint pedig nő mikor felesége terhes. Előfordul, hogy a férfiak is hangulatváltozástól szenvednek, amit Kuvad-szindrómának vagy a partner tüneti terhességének hívnak. Szülés után rendbe jönnek.

Terhesség alatt nem szabad influenza elleni oltást beadatni.

Egyesek szerint az influenza elleni oltás összefüggésben van az autizmus kialakulásával. Valójában akkor van nagyobb veszélyben a magzat és a kismama, ha influenzás lesz. A második és harmadik trimeszterben ajánlott inaktív vírust tartalmazó oltást beadni a kismamának. Mivel a vakcinákat a Nemzetközi Klinikai Gyógyszerészek és Gyógyszerészek Szövetségének kell jóváhagynia. Számos tesztet elvégeztek, amivel a nő és a magzat biztonságát bizonyítják.

A szülés fájdalmas.

Mindenkinél más, szülés alatt endorfin szabadul fel, így csökken a fájdalom. Ezen kívül vannak különböző testtartások, légzési technikák, relaxációs technikák és a többi, amivel csökkenthető a fájdalom.

Ha a párod lát szülés közben a jövőben kevesebb lesz a fizikai együttlét.

Valójában jobban összehozza a partnereket. Ha csak amiatt menne be a férfi, hogy kötelességét teljesítse, de mindemellett még fél is, akkor jobb, ha nem megy be a szülőszobába. Azok az apák, akik bent voltak azt mondták, hogy semmi szörnyűt nem láttak. Támogatták párjukat, akkor amikor kellett!

Megereszkednek a nők idomai, amikor szoptatnak.

Sok nő azért nem szoptat, mert félnek attól, hogy kebleik megereszkednek és elveszítik szép alakjukat. A szoptatástól viszont nem változik meg annak alakja. Az egészségtelen étkezés a káros szenvedélyek valamint az életkor is nagyban befolyásolja ezeknek a drasztikus átalakulását. Amennyiben az asszony egészséges életmódot folytat az első és második terhesség alatt, nem lesz ilyen probléma.

A szülést, szülés utáni depresszió követi.

Természetesen ez nagyban függ az adott személytől és a környezetétől. Statisztikai adatok alapján a nők 14-23\%-a szenved terhesség alatti depressziótól, 25\%-a pedig szülés utánitól. Úgy lehet elkerülni, ha a nőt sokan segítik és hagyják sokat pihenni. Akkor sem jelentkezik, ha a nő előre felkészíti magát arra, hogy a gyermek bizony sírni fog.

betöltés...