Nyilvánosságra hozták, kik vesztették életüket Kobe Bryanten és a lányán kívül a tragikus helikopter-balesetben

A tragikus baleset áldozatai között van a kosaras lánya, a 13 éves Gianna Bryant egyik csapattársa és egy másik tinilány is.

Vasárnap helikopter-balesetben életét vesztette Kobe Bryant kétszeres olimpiai bajnok kosárlabdázó, visszavonult amerikai profi kosárlabdázó, a sportág legendás alakja. A The New York Times, amerikai napilap értesülései szerint a helikopteren volt Bryant 13 éves lánya, Gianna is, aki apja nyomdokaiba lépve szintén kosárlabdázott.

A tragédia idején kilencen tartózkodtak a helikopteren. Az áldozatok nevét most nyilvánosságra hozták.

Kobe Bryanten és lányán kívül a helikopteren utazott még a lány 13 éves csapattársa Alyssa Altobelli és édesanyja, Keri Altobelli, illetve apja John Altobelli is, aki az Orange Coast gimnázium baseballcsapatának vezetőedzője volt. A gépen volt még Christina Mauser is, aki annak a női csapatnak volt az asszisztense, amelyben Gigi is játszott és egy Sarah Chester nevű nő és tinédzser lánya, Payton, valamint a helikopter pilótája, Ara Zobayan.

A szerencsétlenség a Los Angeles belvárosától mindössze 45 kilométernyire, északnyugatra fekvő kaliforniai Calabasas légterében történt. A tragédia okát és annak körülményeit az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA) vizsgálja. Az FAA egyelőre csak annyit közölt, hogy a lezuhant helikopter Sikorsky S76-os típusú volt. A baleset idején a környező hegyeket sűrű köd borította.

Az Egyesült Államokat és a világot is megrázta a tragédia, sportolók, közéleti személyiségek nyilatkoztak a történtekről.

Donald Trump, amerikai elnök közösségi oldalán két bejegyzést is szentelt a balesetnek. Első bejegyzésében “szörnyűséges hírnek” minősítette, később pedig azt írta: “Jóllehet, minden idők tényleg egyik legnagyobb kosarasa volt, de épp csak élni kezdett”.

Barack Obama, az Egyesült Államok korábbi elnöke a kosárlabdázás “legendájának” nevezte Kobe Bryant, Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója pedig közleményben kihangsúlyozta, hogy Bryant “történelmet csinált”, és “kikövezte az utat a játékosok új nemzedéke előtt”.

Emellett együttérzését és Bryant iránti tiszteletét fejezte ki Adam Silver, Magic Johnson – a Lakers korábbi játékosai – a Kosárlabda-játékosok Országos Szövetsége, Jesse Jackson tiszteletes, polgárjogi harcos, valamint az Országos Jégkorong Liga is.

Kobe Bryant rajongói vasárnap este a Los Angeles-i Staples csarnoknál gyülekeztek. Virágot, koszorút vittek az épülethez és gyertyagyújtással emlékeztek a legendás játékosra.

A vasárnap esti mérkőzések előtt gyászszünettel emlékeztek meg az NBA bajnokáról, valamint egy meccsen játék közben is lerótták tiszteletüket előtte. A San Antonio Spurs–Toronto Raptors összecsapáson pedig mindkét csapat lepörgette az órát az első támadóidőnél. Ez pontosan 24 másodpercet jelent, ami azért fontos, hiszen a 24-es volt Kobe Bryant mezszáma a Los Angeles Lakersnél.

A játékosok első támadóidejüket nem játszották ki, hanem meredten bámultak maguk elé a pályán. A csapatok edzői, a szurkolók és a csarnokban mindenki Kobe Bryant nevét skandálta és állva tapsolt.

betöltés...