Kitálalt a Zara ex-dolgozója! – Ezzel a 9 trükkel manipulálják a vásárlókat!

A spanyol ruházati márka kétség kívül nagyot ment az elmúlt években és mára már nem csak Magyarországon és Európában, hanem világszerte is az egyik legkedveltebb márkává vált.

De vajon miben rejlik a cég sikere? Hogyan tudták pár év alatt ennyire megszerettetni termékeiket a vásárlókkal?

A Louis Vuitton divatház igazgatója, Daniel Piette, nemrég ennyit nyilatkozott mikor a spanyol óriás felé terelődött a szó: ” A Zara talán a leginnovatívabb, de egyben a legkártékonyabb márka is a világon.” De vajon mire utalhatott ez a kijelentés?

A Vuitton-ház feje kétségkívül jobban belelát a dolgok működésébe, mint egy átlag halandó, azonban az laikusként is látszik, hogy a Zara vonala nem más, minthogy a luxusmárkák stílusát ‘lekoppintva’ elérhető árú ruhadarabokkal legyen jelen a piacon.

Azonban nem csupán annyi róható a márka számlájára, hogy olykor a luxusmárkák termékeihez megtévesztően hasonló dolgokat árulnak, egy volt dolgozó nemrégiben elárulta, hogy milyen szervezetten és precízen dolgozik a márka a vásárlók manipulálásán.

Alábbi cikkünkben az ex-dolgozó által felsorolt trükköket mutatjuk meg Nektek!

A Zara alkalmazottai nem vásárolnak a boltban, ahol dolgoznak

Ez nem feltétlen trükk, de a dolgozók kizárólag online vásárolnak, ugyanis a rengeteg próbálgatástól kinyúlott, izzadtsággal szennyezett ruhát nem viszik haza, inkább online végzik a ruhák beszerzését.

A sűrű termék-átrendezés gyakorlata

Az üzletekben a ruhákat gyakran mozgatják. Ennek célja az, hogy az üzletet kétszer egymás után meglátogatva, mindig teljesen új ruhákkal találkozzunk és így elhitessék velünk, hogy a kereslet óriási, a ruhák gyorsan fogynak. Egyfajta sürgető érzést kívánnak kiváltani a vásárlókból, félelmet, hogy nehogy lemaradjanak az áhított darabról, és azt leginkább azonnal megvásárolják.

A próbababa öltözete

A tévhittel ellentétben nem a legdrágább modelleket adják a próbababákra. Azokat a darabokat öltik a bábukra, amelyek -más országok eladásait tekintve- sikeresnek számítanak. Az üzlet fő célja ugyanis, hogy minél több ruhát értékesítsen, nem az, hogy a legdrágább kollekció gyorsan kifusson.

A címkézés tudománya

A Zara 4 kategóriában gyárt ruhákat: Basic, Woman, TRF és Studio. A Basic csoport nyilvánvalóan mindennapi, alapdarabokat foglalja magába. A Zara Woman exkluzív kivitelű és jobb minőségű modelleket tartalmaz. A TRF kategória fiatalos, többnyire sportos ruhákat ölel fel. A Zara Studio jelzésű ruhák a prémium darabok, amelyeket nem minden üzletben árusítanak.
Fontos tehát az áron kívül a címkézést is figyelembe venni, hiszen fontos minőségjelző-marker lehet vásárlásunk során.

Méretek hiánya

Ha megtetszik valami és nincs a méretedben, ne ess pánikba. Érdeklődj nyugodtan az eladónál a neked szükséges darab után.

A szituáció itt ugyanaz, mint a gyors átrendezésnél. Azt akarják éreztetni, hogy az amire vágysz, amit akarsz, az csak korlátozottan vagy egyáltalán nem elérhető. A legtöbb esetben csak kevés ruhadarab kerül kihelyezésre, a raktárakban azonban bőven lapul még minden méretből.

Teljes outfitek bemutatása

Gyakran komplett szettek, kombinációk vannak kiállítva az üzletekben. Ez a Zara módszere arra, hogy többet vásárolj, mint amennyit akarsz. Így nagy eséllyel nem csak egy darabot viszel haza, hanem hozzácsapsz egy kiegészítőt, netán egy cipőt is, ha már úgyis harmonizálnak egymással.

A Zara másolja a luxusmárkák modelljeit

Sok Zara termék egy híres márka darabjának a „félmásolata”. A ruhaóriás tervezői nyomon követik a híres divatházak aktuális munkáját, és egy gyors újra- vagy áttervezéssel a soron következő kollekciókban már elérhetővé is teszik a saját ‘koppintott’ verziójukat, természetesen gyengébb minőségben.

A kollekciók korai megjelentetése


A Zara őszi/téli, valamint tavasz/nyári kollekciói is viszonylag korán, az évszakok beköszönte előtt akár két-három hónappal is kikerülnek.

Nem érdemes azonban sietni, és azt gondolni, hogy amit most nem veszünk meg, az más sosem lehet a miénk!
A Zara online felületén évente kétszer van óriási leértékelés: a téli akciók az új év előtt kezdődnek és január végéig tartanak, a nyári kiárusítás pedig a nyár közepén kezdődik, és nyár végéig tart.
Sokkal jobb tehát türelmesen várni, amíg a termékek árai esnek, így kevesebb pénzt fogunk költeni ugyanazokra a dolgokra.

Neked mi a véleményed a márkáról?
Oszd meg velünk gondolatidat kommentben!

Amennyiben tetszett a cikk ne felejtsd el megosztani isimerőseiddel is azt!

betöltés...