18 titokzatos hely a Földön, amit még nem láttál

Az utazások során rengeteg szép, különleges helyet fellelhetünk, viszont vannak olyan titokzatos helyek a világban amiről kevesen tudnak. Turisztikai célból nem népszerűek, de gyönyörű helyek. Most bemutatok 18 titokzatos helyet a földön amit még nem láttál!

1. Rózsaszín tó Nyugat-Ausztráliában. (Hillier-tó)

A szigetet, ahol ez a gyönyörű tó található, 1802-ben fedezték fel. Nyugat-Ausztrália déli partjainál található a Recherche szigetvilág; ennek legnagyobb szigete a Middle Island, egy lakatlan rezervátum, melyet benőtt az eukaliptusz erdő. A szigetet először Matthew Flinders, egy brit felfedező, hajóskapitány fedezte fel. A Middle-szigeten található 600 méter hosszú tavat hófehér kikristályosodott só-perem övezi, partján pedig eukaliptusz fák sorakoznak. A színét, egy algafaj adja a duinella salina, piros pigmentekkel rendelkezik, így a tó vize rózsaszínné változik át.. A szokatlan természeti jelenség Ausztrália egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága.

2. Egy város, ahol a föld alatt élnek az emberek

Coober Pedy, egy sivatagos környezetben lévő, régi bányaváros Dél-Ausztráliában. A nevét a város 1920-ban kapta, az őslakosok kupa-pitinek „a fehér ember gödrei” nevezték. Coober Pedy a Csillagok háborúja Tatuin bolygójára hasonlít leginkább, ezért is olyan népszerű. Félsivatagos környéken, helyenként sziklás-dombos területen található . A felszínen túl magas az átlaghőmérséklet amit nehezen viselnek, ezért a lakosok úgy döntöttek, hogy inkább földalatti barlangokban alakítják ki a maguk kis közösségét. Nem csak barlang-lakások vannak, épültek már barlang-templomok, sőt még barlang-üzletek is, hotelek a turisták számára.

3. A sziget, ahol nem lakik senki, mégis található rajta egy ház

Az Elliðaey a Vestmannaeyjar szigetcsoport harmadik legnagyobb tagja, Izlandtól délre. A szigeten egy épület található ezért is olyan különleges. 1953-ban építtetettet házat egy vadász, aki a legenda szerint azért költözött a szigetre mert nem kedvelte az embereket és magányra vágyott. A férfi azóta meghalt, háza pedig üresen, egymagában áll az így már lakatlan szigeten. A gyönyörű szigeten, így már csak állatok élik mindennapjaikat.

4. Chand Baori-kút

Abhaneri egy kis falu Rajasthan Dausa kerületében, amely a világ legmélyebb mélyépületéről, Chand Baori kútról ismert. Chand Baori, elbűvölő élményt nyújt a turisták számára. India legrégebbi lépcsőháza, 3500 szűk lépcsőből áll és 13 emelet mélyen helyezkedik el. A szárazság idején, esővíz gyűjtésre használták. A 8. és 9. század építészeti stílusa alpján készítették el akkoriban.

5. A föld, ami senkinek sem kellett.

A Bi’r Tawīl egy négyszög alakú terület, amely Egyiptom és Szudán között található. A neve „magas vízkutat” jelent, és sivatagi éghajlattal rendelkezik. Bi’r Tawil érdekes helyek egyike a világon, mert egyik ország sem tart rá igényt. Egyiptom elismeri az eredeti határt, amely a Hala’ib-háromszög Egyiptomon belül, a Bir Tawil-területet Szudánon belül helyezi el, Szudán pedig az 1902-es határról szóló intézkedést ismeri el, amely pontosan az ellenkezőjével jár. Ennek eredményeként mindkét állam állítja hogy övé a Hala’ib háromszög, de egyik sem ismeri el magának Bir Tawil területét.

6. A legszűkebb utca a világon

Pár száz évvel ezelőtt készült el a világ legkeskenyebb utcája, egészen pontosan 1727-ben. A Spreuerhofstrasse szélessége mindössze 31 centiméter a legszűkebb pontban, és átlagosan 40 centiméter. Az utca csak 3,8 méter hosszú, de mivel az önkormányzati területen található, Reutlingen népe ragaszkodik ahhoz, hogy nyilvános utca legyen. Maga az utca még 2007-ben kapta meg a legszűkebb utca címet, amire a városban élők nagyon büszkék. Az utca klausztrofóbiásoknak pedig egyáltalán nem ajánlott.

7. A világ legbonyolultabb körforgalma

A ,,mágikus körforgalom” néven ismert körforgalom az angliai Swindon városában található és tulajdonképpen öt kisebb körforgalomból tevődik össze. Bár így külső szemmel eléggé káoszosnak tűnik, a helybeli lakosok látszólag megszokták, mert igazából semmivel sem több a balesetek száma, mint a város többi forgalmasabb részein. A friss jogsival rendelkezők számára, nem ajánlott a használata.

8. A ház, amin keresztül megy a metró

A több milliós kínai nagyvárosok lakosai többnyire toronyházakban élnek. Így tudják a legjobban kihasználni az építészek és a tervezők a városok lehetőségit. Ahogy mindenki tudja, Kínában több ezren élnek, így nehéz a tervezők számára. Kínában azonban nemcsak az épületek kerülnek a magasba, de az egyik dél kínai városban az egyik metróvonal is a felhőkarcolók között halad. A kínai Csungking város metróvonala nem egy szokványos módón halad, mint például nálunk. Útvonala egy 19 emeletes panelháznak, a legfelső szintjén megy keresztül, nem is gondolnánk, de speciális kialakítása miatt, a zaj állítólag, nem hangosabb, mint amit egy mosógép tud kiadni magából. Bár ezt a tényt nehéz elhinni.

9. A legmeredekebb utca a világon

Az új-zélandi Dunedinben található Baldwin Street a legmeredekebb utca a világon legalábbis a Guinness Rekordok Könyve szerint. A Baldwin Street alsó szakasza enyhén emelkedik, de utána követezik egy 19,29 fokos szakasz, és ennél meredekebb utca állítólag nincs a világon, bár tudnék egy két példát írni Magyarországról is, ami versenyezhetne a Baldwin Street emelkedőjével.

10. Lascaux-i barlang, Franciaország

A Lascaux-barlang Dordogne-ban, Franciaországterületén található. A darabszám és a műalkotások értéke szerint, egyike a legjelentősebb őskori festett barlangoknak. A festmények és karcolatok nagy része a magdaléni korszakból való, azaz 15-17 ezeréves. Egyike a Vézère-völgyi festett barlangoknak, amelyek a Világörökség részét képezik. Az egyik legszebb festett barlang, 1979-ben került fel az UNESCO Világörökségi Listájára. Bár sokáig bárki számára látogatható volt, 1963-ban lezárták, hogy segítsenek megőrizni a benne található pótolhatatlan történelmi kincseket. Azóta, ha valaki engedély nélkül próbál meg bejutni, büntető eljárást von maga után.

11. Egy sziget, ahova még a tudósok sem léphetnek be

Izlandtól délre található sziget, amit egy a tenger alatt 130 méter mélyen kezdődő vulkánkitörés hozott létre, 1963-ban. A sziget a skandináv mitológia egyik alakjáról, a tűzóriás Surturról kapta a nevét, amely Izlandon annyit jelent: Surtur szigete. Keletkezése után védetté nyilvánították, ugyanis azon kevés helyek egyike, ahol megfigyelhető, a különböző fajok benépesedése egy kopár területen. Mai napig kevesen látogathatják a szigetet, még tudósok sem léphetnek a partjaira csak kivételes esetben.

12. Egy hely, ahol földönkívüli kísérleteket hajtanak végre

Az 51-es körzet, egy amerikai katonai bázis beceneve, amely Nevadában található, az Amerikai Egyesült Államok nyugati részén. A terület a Groom Lake nevű kiszáradt tóban terül el, melynek déli részén egy nagy területű titkos katonai repülőtér van. A katonai bázis elsődleges célja a kísérleti repülőgépek és fegyverek tesztelése és fejlesztése. Többen azonban úgy vélik, hogy a területen földönkívüliekkel kapcsolatos kísérleteket végeznek.

13. Carnaci kősorok

A carnaci kősorokat i. e. 40. század körül emelték Észak-Franciaországban, Bretagne-ban, a mai Carnac közelében. Bretagne területén számos történelem előtti időkből származó menhir, kőkör és kősor maradt fenn. A kősorok csillagászati megfigyelések alapján emelt építményeknek tekinthetők. A carnaci kősorokhoz rengeteg legenda kapcsolódik, ezek közül a legnépszerűbbek: a kősorok egy gall temető sírkövei, a gazdag embereket temették a nagyobb, a szegényebbeket a kisebb kövek alá, amikor a 3. században Szent Kornél pápa római katonák elől menekült és nem talált hajót, visszafordult és a katonákat kővé változtatta, a kövek tövében kincseket ástak el, de amikor egy napon az egyiket feldöntötték, a kincsek elpárologtak, az egyik magas menhir egy kővé vált fiatalember, aki egy gazdag család egyetlen fia volt, de egész örökségét elherdálta, ezért az istenek kővé változtatták, a kövek hasadékaiban törpék élnek, akik olyan erősek, hogy képesek a sziklákat kimozdítani a helyükről.

14. Egy sziget, ahonnét nem jutsz ki élve

North Sentinel Island az Andaman- és Nicobar-szigeteken található, titokzatos hely ugyanis itt nagy valószínűsége, hogy nem csak eltévedünk, de haza se megyünk többé. A szigetet bennszülött törzsek lakják, akik saját maguk és kultúrájuk védelme érdekében minden egyes betolakodóval elbánnak. Nem érdemes ide merészkedni, mert aki bemegy az valószínűleg többet nem hagyja el élve a szigetet.

15. Egy titkos szoba

Észak-Korea területén számos tiltott hely van és nagyjából mindenhova külön engedéllyel, vagy kísérettel lehet bejutni. A 39-es szoba rejti, az egyik legnagyobb titkot az országban. A név nem egy helyiséget jelent, hanem egy 70-es években létrehozott szervezetet. A világban rengeteg pletyka kering a 39-es szoba titkáról. A legtöbb pletyka arról szól, hogy ez a 100 fős szervezet gyártja a legtökéletesebb hamis dollárokat és drogokat, majd pedig terítik el azokat a keleti piacra, de nyilván sok kitaláció is létezik.

betöltés...