11 kétértelmű mondat, amit azonnal törölnünk kellene a szókincsünkből

Néhány szó és mondat egészen egyszerűen beépül a szókincsünkbe, méghozzá úgy, hogy kétértelműségéről néha el is feledkezünk. Az sem mindegy, milyen módon bókolunk, hisz a szavak és hangnem éppen az ellenkező hatást válthatják ki. Cikkünkben erre a problémára mutatunk példákat és természetesen megoldásokat is.

1.

Minden olyan bókot, amiben nemi sztereotípiák vannak, nagyon óvatosan kell használni. Ilyen például az, hogy “Ahhoz képest, hogy nő vagy, jól vezetsz” vagy “Egy férfihoz képest jól főzöl”. Teljesen mindegy, hogy csupán csak a jó szándék vezet, a másik fél számára lenéző lehet.

2.

A hazugságnak tűnő és fátyolos gúnyolódást okozó bókok könnyen megsérthetik a fogadó felet. A “Bárcsak én is olyan bátor lennék, hogy felvegyek egy ilyen kivágott ruhát” kifejezés nem dicséret, hanem inkább arra utal, hogy a másik fél vulgáris.

3.

Ha valaki bókol egy idősebb hölgynek, akkor nem szabad arra utalni, hogy csak fiatal korában volt csinos és most már nem az. Inkább emlékeztessük szépségére finoman, például úgy, hogy a gyermekei vagy az unokái szépségét dicsérjük.

4.

Még véletlenül se hagyja el a szánkat az a mondat, hogy otthonról dolgozni könnyű és nem igényel sok erőfeszítést. Addig ugyanis nem tudhatjuk, amíg nem próbáltuk. A szabadúszók általában még több időt és energiát szentelnek a munkájuknak, mint az, aki nap mint nap eljár dolgozni.

5.

Durva és udvariatlan megsérteni valakit azért, mert sovány. Ugyanez vonatkozik arra is, ha valaki túlsúlyos. Bármelyik hátterében állhat betegség vagy egy számunkra ismeretlen ok.

6.

Minden rendezvényen érdemes körültekintőnek lennünk, mielőtt bármi olyat mondanánk, amivel megsérthetünk valakit. Főleg abban az esetben, ha nem ismerjük túl jól az illetőt, például egy kollégát vagy szomszédot.

7.

Olykor az ember dicsérni szeretne, mégis tapintatlannak tűnik. Ezért minden bókot óvatosan kell megfogalmazni.

8.

A megjelenés változásaival kapcsolatos bókok is kétértelműek lehetnek. Ha valaki a szokatlan és friss jelzőt használja a hajszínre, az leginkább úgy értelmezhető, hogy az előző árnyalat jobb volt.

10.

Mindenki örül annak, ha megdicsérik elért eredményeiért. Azonban, ha rosszul választjuk meg az időt, a bók rosszul is elsülhet.

11.

Ha valakinek bókolsz, akkor állj szemben az illetővel és mosolyogj! Nem illik azt mondani a másik félnek, hogy mosolyogj, mert az a mosoly soha nem őszinte, a kérés pedig udvariatlan is lehet, hisz nem biztos, hogy ismerjük az adott körülményeket.

betöltés...