13 tény, amit nem tudtál Frankensteinről

Frankenstein nevét mindenki valami rosszal azonosítja be. Előttünk nagy egy nagyon magas, szürke ember képe, aki leginkább egy szörnyre hasonlít, mint sem emberre. Az irodalom egyik leghíresebb és legfélelmetesebb figurája. Maga a névvel először egy regényben találkozhattunk, de alapvetően a filmek tették híressé. Mary Shelley akkor még csak 18 éves volt, mikor megírta a könyvet, Frankenstein avagy a modern Prométheusz címmel. Az írónőről tudni kell, hogy sosem árulta el, honnan jött neki az ihlet. Azonban rengeteg érdekesség van a karakterrel és a könyvvel kapcsolatban, amit most megosztunk veletek.

  • Az 1800-as évek elején rengeteg tudós és orvos foglalkozott azzal, hogy feltámassza a holtakat, sokszor ezt a nyilvánosság előtt próbálták megtenni, amire rendkívül nagy érdeklődés volt.
  • Az igazi Frankenstein, Giovanni Aldini volt, aki a Bolognai Egyetemen végzett fizikusként. Kezdetben áram segítségével ért el mozgást kisebb állatokon (béka, pocok), majd ezt megunva nagyon állatokon kezdett el kísérletezni. A nagyobb állatokon (disznó, juh) az áram hatására elkezdtek mozogni a szemek és nyelv, majd úgy gondolta, hogy elérkezett a pillanat, hogy ezt emberen is kipróbálja. Az első emberi alanya az 1803-ban kivégzett George Foster volt. A testet elvitte Royal College of Surgeons orvosi kutatóintézetébe, ahol feltett szándéka volt azt életre kelteni. Ennek a kísérletnek nagyon hamar híre ment, mert az állatkísérletei sikeresnek bizonyultak. Az elektromos áramnak köszönhetően Foster arca elkezdett grimaszolni, a bal szemét kinyitotta, lábával rúgott egyet és úgy tűnt mintha elkezdett volna lélegezni, mert megemelkedett a mellkasa. Ahogy azonban lekapcsolta az áramot, a test mozdulatlanná vált. A mai orvoslásban rengeteget lendített ez a különböző terápiás kezelésekben, amiért később lovaggá ütötték. Talán ez ihlette az írónőt?
  • Frankenstein kastélya létezik, a németországi Hessenben található.
  • A szó jelentése valójában: Frank – egy germán törzset jelent, míg a Stein pedig követ. Szó szerinti fordítása pedig: Frank köve.
  • Sok turista beszámolt arról, hogy a kastély környékén láttak szellemeket és különböző félelmetes hangokat, de ezt bizonyítani még senki nem tudta.
  • Frankenstein nevéről egyből a szörnyre asszociálunk, pedig ez a tudós neve.
  • A regényben a tudós próbál kidolgozni különböző módszereket, hogy hogyan tudja elpusztítani a lényt, amit maga hozott létre. Egyébként a szörny maga is mérges volt a tudósra, amiért ilyen külsőt adott neki.
  • A regény nem nyert el semmilyen irodalmi díjat, ennek egyetlenegy magyarázata van: akkor még nem volt díjak, valamint a maga nemében annyira egyedülálló volt a mű, hogy nem volt még kategória, ahova besorolták volna.
  • Az írónő a karaktert egy furcsa álom után hozta létre. Mary egyébként nagyon képzett és tanult nő volt, aki érdeklődött Galvani orvosi kísérletei után, aki áramot vezetett a békákba.
  • A Prométheusz név azért van a regény címében, mert ő egy görög isten volt, aki agyagból alkotott embereket.
  • Az első filmet Frankensteinről 1910-ben Thomas Edison forgatta, és a film összesen 12 perc volt. Azóta pedig 130 horrorfilmet inspirált a történet.
  • A lény sohasem kapott nevet.
  • Rengeteg feldolgozása megjelent könyvnek, amiben alapvetően a kirekesztett és gyűlölt lénnyel kapcsolatban az olvasó egy idő után sajnálatot és könyörületet fog érezni.
betöltés...