9 dolog, amit még véletlenül se dobj a lefolyóba!

Nagy valószínűséggel az emberek többsége azért tisztában van azzal, hogy mit szabad és mit tilos a lefolyóba dobni, de sajnos azért akadnak kivételek. Az alábbiakban olyan dolgokat sorolunk fel, amiket egytől-egyig a szemetesbe kell dobni, ugyanis azon túl, hogy komoly dugulást okozhatnak, némelyek még a vizet is szennyezhetik.

1. Rizs, vagy tészta

Elég csak mondjuk a rizsfőzésre gondolni: berakod a vízbe és néhány perc múlva már sokkal nagyobb lesz, hiszen magába szívta a folyadékot. Ugyanez történik akkor is, ha a lefolyódba dobod a rizst, vagy a tésztát.

2. Tojáshéj

A tojáshéj darabjai a nedvesség miatt egymáshoz tapadnak, ami pedig idővel elég nagy duguláshoz vezethet.

3. Liszt

A liszt egy ragacsos masszává válik, ha víz éri. Ha pedig ez felgyülemlik a lefolyóban, beleragad a többi hulladék is, ami csak rontja a helyzetet.

4. Gyógyszerek

Tilos a lefolyóba dobni, hiszen ez megnöveli annak az esélyét, hogy a hatóanyag bekerül az ivóvízbe. Magyarország szerencsés abból a szempontból, hogy az ivóvizek 95\%-a felszín alatti vizekből származik, ezért ennek jóval kisebb az esélye, de nem minden ország mondhatja ezt el magáról.

5. Haj

Ha a haj a lefolyóba kerül, idővel olyan állagú lesz, ami meggátolja a víz elfolyását

6. Gyümölcsökről, üvegekről származó termékmatricák

Azon túl, hogy ezek nagyon nehezen bomlanak le, még össze is ragadnak a lefolyóban.

7. Építési hulladék

Nyilván nem betontömbökről van szó, sokkal inkább festékes vízről, vagy épp apró kavicsokat, törmelékeket tartalmazó hulladékról.

8. Cigarettacsikk

A csikkel az a probléma, hogy a szűrője olyan szintetikus anyagból készült, ami felszívja a vizet és ezáltal megduzzad. A legrosszabb az, hogy soha nem is oldódik fel. Ezen túl a csikkek olyan káros anyagokat is tartalmaznak, amik szennyezik a vizet.

9. Tampon

Mindenki tudja, hogy tamponokat úgy tervezték, hogy felszívják a nedvességet. Innentől kezdve nem nehéz megmagyarázni, hogy miért rossz ötlet ezeket a lefolyóba dobni.

betöltés...