Íme néhány gyönyörű melanisztikus állat, akikről képtelen vagy levenni a szemedet

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a természet mennyire egyedi, különleges és utánozhatatlan. De, hogy miért is állítjuk ezt? Mert neki van elegendő ereje, tehetsége és “kreativitása” olyan állatokat, növényeket létrehozni, melyek eltérnek az átlagostól. Kezdetben voltak az albinizmussal azonosított állatok, akik tetőtől-talpig fehér színűek voltak, szemük pedig leginkább vörös színű volt. Azt gondoltuk ezt már nem igazán lehet űberelni, de a természet elfogadta a kihívást és megalkotta a melanisztikus állatokat, akik nem fehér, hanem ébenfekete megjelenéssel mutatkoztak be az emberiségnek és a világnak. Ez a ritka genetikai mutáció bármely fajban megmutatkozhat, van akikben gyakrabban fordul elő és van, akikben ritkábban, de a lényeg, hogy egytől-egyig csodásak. Mai posztunkban elhoztunk nektek pár fajt, akikről képtelen leszel levenni a szemed.

1, A melanista kaiman még inkább félelmetesnek tűnik.

Normális melanint termelő hüllő.

Túl sok melanint termelő hüllő.

A melanin túltermelést értelemszerűen a melanin nevű pigment okozza. Ez az anyag természetünknél fogva megtalálható bennünk és az állatokban is. Minél több melanin van a szervezetben, annál sötétebb egy ember, illetve egy állat bőre. Az ilyen sötét, már-már fekete bőrrel rendelkező állatokat egy úgynevezett “melanisztikus” gyűjtőfogalommal jellemzik.

2, Egyes papagájok gyönyörű színes tollakat viselnek egész életük során, de akadnak, akiknek annyi melanin van a szervezetében, hogy tetőtől-talpig fekete színűek.

3, Sokan azt hiszik, hogy a fekete párducok külön fajba tartoznak, holott ez nem igaz. Ez csak egy jól felépített tévhit. Valójában a leopárdok és a jaguárok fekete színű változatai, akik bundája a melanin túltermelés miatt lett fekete. Ha jól megfigyeljük őket, akkor láthatóak a foltjaik is.

ez egy átlagos példány, akinek normálisan működik a melanin termelése.

Íme itt van két melanisztikus példány is, akiknek jól kivehetőek a foltjaik.

A melanin túltermelés egy örökölhető dolog, viszont mivel a recesszív gének hordozzák ezt, ezért előfordulhat, hogy néhány generációból kimarad ez a jelenség, majd egy idő után újra felüti fejét. Ebből kifolyólag előfordulhat, hogy egy teljesen átlagos megjelenésű jelen esetben jaguár vagy leopárd párnak melanisztikus utóda születik. De ugyanez megeshet fordítva is, vagyis a szülők melanisztikusak, de az utód normális lesz. Az sem kizárt, hogy egy almon belül van melanisztikus és normál melanint termelő csemete is.

Míg az albinizmus inkább a nőstényeknél fordul elő, addig a melanisztikusság a hímeknél. Ilyenkor még a szemük írisze (szivárványhártyája) is sárga színűvé válik. Az albinizmusnál ugyanez viszont vörös, vagy kék.

4, A melaniszikusság a rókáknál sokkal gyakoribb, mint bármely más állatnál. Íme egy teljesen átlagos, hétköznapi példány:

A túl sok melanint termelő rókák bundája inkább szürkés, ezüstös árnyaltú, de nem kizárt az sem, hogy csak részlegesen jelenik meg rajtuk a jelenség. Ilyenkor a vörös és a szürkés fekete szín máshol jelenik meg rajtuk.

Nem kizárt, hogy a rókáknál azért gyakoribb ez, mert éjszakai vadászok és így jobban bele tudnak olvadni a környezetbe. Az oroszlánok esetében azért ritkább, mert ők nappal vadásznak és általában olyan helyeken, ahol inkább a föld színek uralkodnak, gondolunk itt a barnára, bézsre, homokra.

5, A melanisztikus nyulakat sok mítosz övezte. Egy ideig azt hitték az emberek, hogy a fekete színű nyulak vadászata balszerencsét hoz.

6, Az emberek viszont a tengerimalacok esetében inkább a feketéket részesítik előnyben.

7, A melanisztikus szarvasok megjelenése is szemet gyönyörködtető. Íme egy teljesen hétköznapi, és egy ébenfekete színű példány:

8, Mindenki tudja, hogy a lepkék a szivárvány összes színében képesek pompázni és annyi mintájuk van, hogy szinte lehetetlenség megszámolni. Viszont az ő esetükben is előfordul, hogy valamelyik fekete színben tündököl. Nézd csak:

Ezeket a rovarokat ipari melanisztikus lepkéknek hívják, aminek az az oka, hogy az ipari forradalom idején a légszennyezés miatt rengeteg pillangó lett fekete színű. Ez tökéletes álcaként szolgált nekik bizonyos helyeken, de mivel ma már nem olyan drasztikus a probléma, így a melanisztikus csoport tagjai újfent megemelkedtek.

9, A rókákhoz hasonlóan a mókusoknál is előfordulnak fekete példányok. Egyik cukibb, mint a másik.

10, Vannak selyemkakasok, melyek mind fehér és mind fekete színben is pompáznak. Mintha csak egy sakktábla figurái lennének.

11, Hallottatok már a Szerválokról? Ők is a ragadozók rendjébe tartoznak és azon belül is a macskafélékhez, szóval mondhatni a leopárdok, jaguárok, tigrisek, oroszlánok rokonai között vannak. Ilyen különlegesen néz ki egy átlagos melanint termelő szervál.

És így néz ki egy melanisztikus. Ha nem lenne elég, hogy alapjáraton milyen egyediek, ez a különleges védjegy fel is turbózza őket.

Az albínó állatokkal ellentétben, akiknek világos bőrük és szemük érzékeny a fényre, így rosszabbul látnak sokkal kevesebb eséllyel maradnak hosszútávon életben, mint a melanisztikus társaik. Utóbbi védjegy mint kiderült hasznosabbnak bizonyult és fokozta a túlélés esélyét. Sötétben egy ilyen bundájú, megjelenésű állat jobban el tud rejtőzni, s segíti is a vadászatban.

Na mit szólsz?

betöltés...