12 kép, ami bemutatja, hogyan változott meg a fürdőruha divat a történelem során

A 18. század végéig az emberek hosszú ruhákban mártóztak meg a tavakban, tengerekben, óceánokban. Ám rájöttek, hogy nem annyira jó buli, ha abban a ruhában folytatják útjukat, amiben belementek a vízbe. Gondolták külön ruhát kellene tervezni, ami kimondottan arra való, hogy ússzanak benne a vízben. Így születtek meg a fürdőruhák. Ezek a darabok a történelem során nagyon sokszínűek voltak. Csináltak hosszú, bő verziót, testhezálló rövidet, kisebbet-nagyobbat… stb. Ma úgy döntöttünk, hogy készítünk nektek egy cikket, ahol bemutatjuk hogyan változott meg a fürdőruha divat az évek során. Kezdjük is mindjárt 1910-el a listát.

1910

A vasúti közlekedés megjelenésével könnyebbé és gyorsabbá vált az emberek számára, hogy több százezer kilométert utazzanak, ami hozzájárult a turizmus fejlődéséhez és a népszerű üdülőhelyek kialakulásához is. De a felső osztály képviselői nem akarták mutogatni a testüket, ezért szükség volt tehát olyan ruhákra, amelyekben nem lenne szégyen a strandra menni. Az első női fürdőruha egy ruha és egy nadrág volt, a férfiaknak pedig egy rövidebb nadrág és zárt felsőrész, hogy ne szégyenkezzenek amiatt, mert szőrős a mellkasuk.

1920

A fürdőruhák megjelenése befolyásolta az olimpiai játékokat. Amikor az úszás bekerült a versenyprogramba, nyilvánvalóvá vált, hogy a bő úszóruhák akadályozzák a sportolókat. 1912-ben az úszók meglepték a nyilvánosságot egy testhezálló fürdőruhával, mely nem fedte sem a karjukat, sem a lábukat.

1930

A 30-as években a fürdőruhákat korszerűsítették az előző stílusjegy alapján. Coco Chanelnek köszönhetően a sötétebb bőrű emberek is egyre népszerűbbek lettek és a nők különböző kiegészítőkkel kezdték hangsúlyozni a barnaságukat. A férfiak pedig végre felfedték mellkasukat és rövid rövidnadrágokban jelentek meg a strandokon.

1940

A második világháború nagyon sok mindent befolyásolt a világon, még a fürdőruha divatot is, így jelentek meg a két részes fürdőruhák. Louis Réard, aki a fehérneműgyártásban tevékenykedett 1946-ban új fürdőruha modellt dobott piacra. Az emberek kezdetben furának tartották eme divatot, mert még nem volt felkészülve teljesen a magamutogatásra.

1950

A fehérnemű és fürdőruhagyártó nem adták fel s próbálkozást és megszületett a bikini. Egyre több lány tetszését nyerték el ezek a darabok.Az első nő, aki ilyen fürdőruhában jelent meg a tengerparton nem más volt, mint Brigitte Bardot.

1960

A 60-as években a divatot kedvelő nők, többnyire olyan fürdőruhát kerestek, mely rugalmas és könnyen száradó anyagból készül. Így jöttek létre a lycra-ból készült fürdőruhák.

1970

A 70-es években a lányok már nem tudtak ellenállni egy bikininek, és miután leküzdötték saját félelmüket, elkezdtek fürdőruhában napozni. A gyártókat annyira inspirálta a bikini iránti igény, hogy minden más fürdőruha elnevezése mögé odatették a “kini” szótagot. Így kapta a nevét például a monokini.

1980

A 80-as években a fürdőruha divat visszatért a zárt darabokhoz, mert egyre népszerűbbé váltak a szállodák medencéi körüli napozás. Akik továbbra is a szabad strandra jártak bikiniket vásároltak maguknak annyi különbséggel, hogy sokkal apróbbak lettek, mint voltak.

1990

A 90-es években nagyon sokan nézték a “Baywatch” című sorozatot, amiben Pamela Anderson lassítva futott a homokos tengerparton egy tűzpiros színű egybe részes fürdőruhában. A sorozat után mindenki ilyen fürdőruhát akart, ezért el is kezdték gyártani ezeket a darabokat.

2000

Egyre népszerűbbek lettek azok a típusú fürdőruhák, melyeknek az alsó részéhez kis szoknya, vagy nadrág járt. A felső rész viszont egyre kisebb lett, ami többet mutatott meg a nők alakjából.

2010

A 2010-es években gyártották a legkényelmetlenebb fürdőruhákat a történelem során. Visszajöttek a monokinik és pánt nélküli fürdőruhákat dobtak még a piacra, amit nem minden lány engedhetett meg magának, hiszen nem mindenki idomain állt meg a csöpp darab.

2019

Ebben az évben a retro fürdőruhák kapták meg a főszerepet, melyek neon színben pompáznak és a régi idők jutnak az eszünkbe.

Te mit gondolsz 10 év múlva, hogy fognak kinézni a fürdőruhák?

betöltés...