Ez a világ 5 legveszélyesebb extrém sportja, amitől ki fog rázni a hideg.

A legtöbb ember szeret sportolni és egyre több lehetőséget kínálnak számunkra, hogy megtaláljuk a nekünk megfelelő sportot. Nem mindenki marad a szokványos sportoknál, van aki szeret veszélyesen élni. A legtöbb extrém sport nagy kockázattal jár, de éppen ezért olyan izgalmas. A veszély és halálközeli élmény növeli az adrenalin szintet, ami vonzza az embereket az extrém sportok felé. Vajon mi lehet a legveszélyesebb extrém sport? Most bemutatok 8 népszerűbb, veszélyesebb és halálosabb sportágat amit még nem láttál.

1. Szörfözés

A szörfözést ki lehet próbálni kisebb hullámokon, biztonságosan is, de akik egy kis veszélyre vágynak a nagyobb hullámokat veszik célba. A Big Wave világrekordot 2011-ben Garrett McNamara döntötte meg Portugáliában. Garrett egy 30 méteres hullámot lovagolt meg és a csúcsot a mai napig tartja.A szörfözéskor a nagy hullámnak legalább 20 láb magasnak kell lennie. A szörfözés sok veszélyt tartogat mint például: a nagy hullámok rendkívül erősek tudnak lenni ami elsodorhatja a szörfösöket a víz alá vagy a sziklákhoz. A hullám erőssége és nagysága miatt, elveszíthetik az egyensúlyukat így meg is fulladhatnak. Minden nagy hullám halálos lehet az extrém sportolók számára ezért is jelent ilyen nagy kihívást. A szörfösök ezen kívül ki vannak téve még a cápák támadásainak is, egyszóval nem a legveszélytelenebb sport, amit választhat magának az ember.

2. Utcai szánkó

Ki ne szeretné a sebességet, az utcai szánkó pont ennek az elvén alapul. Az utcai szánkó a gördeszkából fejlődött ki sportággá. A gördeszkához hasonlóan az utcai szánkót gyakran sport és kikapcsolódás céljából használják. A gördeszkához hasonlóan a szánkó teste lapos, minél kisebb a szélerősség annál gyorsabban tud a használója menni. Mivel a szánkó teste közel van a talajhoz, az irányítás során könnyen megsérülhet a sportoló ezért kötelezően védőfelszerelést kell használniuk. A leggyakoribb sérülés lehet például: a csonttörés, bokarándulás, esetenként akár halálos sérülések is bekövetkezhetnek.

3. Barlangi búvárkodás

Bár a barlangbúvárkodás nem egy kifejezetten olyan sport, ahol az ember adrenalin szintje az egekbe szökik, ennek ellenére ez a leghalálosabb a felsoroltak között. A barlangok egyben lenyűgözőek de veszélyesek is a látogatók számára. A világban rengeteg barlang található a víz alatt, de az első magyar barlang feltárása 1908-ban történt Hévízen. A barlangbúvárkodás világrekordját 1996-óta a, Nuno Gomes tartja a Legmélyebb barlang merülés címmel. A rekordja 927 láb (282 m) volt Dél-Afrikában. A barlangi búvárkodás legnagyobb veszélye abban rejlik,hogy bár a veszélyek elég egyértelműnek tűnnek, a hibahatár nagyon alacsony, így a legkisebb hiba is végzetes lehet a búvár számára. A merülés során figyelni kell az eltévedésre, a levegőtartalékra, a zárt vagy sötét és be nem láthatatlan helyekre, a víz alatti áramlatokra. A víz alatti járatok tele vannak szűk helyekkel, veszélyes állatokkal. A búvárkodás következménye lehet a:fulladás, dekompressziós betegségek kialakulása, legrosszabb esetben fagyhalál következhet be. 1960 óta több mint 500 búvár veszítette életét a barlangi búvárkodás következtében.

4. Sziklamászás

A sziklamászás nagy népszerűségnek örvend, egyre nő azoknak a száma akik szívesen kipróbálják. A sziklamászás magában nem jelent nagy veszélyt de természetesen, akkor vagyunk biztonságban, ha mászás során védőfelszerelést használunk. Egy új trend alakult ki a sziklamászásban is, a merészebbek védőfelszerelés és kötél nélkül másznak fel más segítsége nélkül egyéni módon. Az új trend nagy veszélyt jelent a sziklamászók számára akik mindenféle védőeszköz nélkül másznak fel sokan őrültségnek tartják. Csak a szerencsére és az ügyességükre számíthatnak. A nagyobb sérülések vagy halál leggyakoribb oka az esés. Az esésnek nagyon sok oka lehet:rossz mozdulat,félrelépés,a sziklák esési szöge, sziklarepedés,földcsuszamlás, időjárási viszonyok mint például hóvihar. A legprofibb sziklamászók is elismerik a veszélyeket, a kockázatot ezért nem is ajánlják másoknak ezt a módszert.

5. Motorversenyzés

A motorversenyzés a világ egyik legveszélyesebb sportja. A versenyzők komoly sérüléseket szenvedhetnek a futam során. Van olyan verseny pálya világban, ahol már több mint kétszáz ember veszítette életét. A motorversenyzés valódi sport azoknak, akik szeretik a komoly gépeket a gyorsaságot egyaránt. Az eddig elért legnagyobb sebesség 340 km/h körüli, ami körülbelül csak 20 km/h-val alacsonyabb a Forma 1-es autókénál. Ilyen nagy sebességnél a legkisebb hiba is végzetes lehet a motoros számára. A motorversenyek több futamból állnak, amelyeken a versenyzők elért helyezésük alapján pontokat gyűjtenek. A verseny győztesét a futamok során szerzett összpontszám alapján értékelik ki. A szponzoráló gyártók is versenyeznek, ezek közül az őket képviselő sportolók összpontszáma szerint hirdetik ki győztest. A motorversenyeket két csoportba sorolhatjuk aszerint, hogy burkolt útfelületen vagy terepen zajlanak. A Flat Track hasonlít a hagyományos salakmotorversenyre, a pálya majdnem meg is egyezik vele. Ebben a sportágban a motorokon van fék, első-hátsó felfüggesztés, indulhatnak kétütemű, és négyütemű motorokkal is. A legtöbb amerikai profi motorversenyző a Flat Track-kel kezdte pályafutását.

betöltés...