Az érzékeny és szeretetteljes emberek miért vonzzák gyakran a problémás partnereket

Szeretjük azt hinni, hogy a kedves, törődő emberek megtalálják a megérdemelt igaz szerelmet, találnak egy szerető partnert, akivel egészséges, boldog kapcsolatban élhetnek. Azonban a valóság ennél komplikáltabb. Az érzékeny emberek gyakran önző partnereket vonzanak és mérgező kapcsolatokban élnek. Végül pedig ezeknek a kapcsolatoknak negatív hatásaik lesznek mindkét fél számára.

A nárcisztikus emberek mindenféle empátia nélkül akarják uralni a párjukat

Ha szerelmes leszel valakibe, aki cukinak tűnik, egy idő után előfordulhat, hogy rájössz, mégsem olyan aranyos, mint hitted. Azokat az embereket, akiknek folyamatos megerősítésre van szükségük a párjuktól, nárcisztikusnak nevezzük.

Ebből a két faktorból egy olyan személyiség tevődik össze, aki kihasznál másokat a saját érdekében. Sajnos az ilyen típusú emberek legfőbb célpontjai éppen azok a szeretetteljes emberek, akik hajlandók vég nélkül szeretetet adni még olyasvalakinek is, aki viszont nem ad semmit. A nárcisztikus személyiségek általában nem mutatják meg valódi énjüket a kapcsolat kezdetén, helyette inkább elbűvölően kedvesek. Valójában több ember viseli ezt az álarcot, mint hinnénk, sokszor pedig még maguk sem tudnak róla.

A nárcisztikusok énközpontú céllal keresnek partnert maguknak

Egy tanulmány számolt be arról, hogy a nárcisztikusok kétféle személyiséget tartanak vonzónak: azokat, akik csodálják őket és akik erőteljesen pozitívak (ebben az esetben nagyon vonzóak vagy sikeresek). Ezt a két csoportot énközpontú célpontoknak nevezik, hiszen megtestesítik azt, amit maguknak akarnak.

A nárcisztikusokat kevésbé vonzzák az gondoskodó emberek, mert úgy érzik, kénytelenek viszonozni azt a sok törődést, amit kapnak tőlük. Az odaadó embereket erre “rászorulnak” látják. Helyettük inkább olyasvalakit keresnek maguknak, akikben látják mindazt, amivé ők maguk is válni akarnak. Mintha pozitivitás parazitaként szeretnének ők is részesedni a másik személyiségéből.

Emiatt a nárcisztikusok nem akarnak olyan szoros köteléket kialakítani, ami az egészséges felnőtt párkapcsolatokat jellemzi. Csak azért kell nekik a partner, hogy kiszolgálja az igényeiket. Egy ilyen emberrel folytatott párkapcsolat mindkét fél számára ártalmas. Nemcsak az odaadóbb ember szenvedi kárát, de maga a nárcisztikus is sérül, hiszen önbizalmát nagyban rontja, hogy nem képes jó párkapcsolatot kialakítani. A nárcisztikus emberek az olyan partnert is kerülik, aki próbál fejlődni, pozitív irányban változtatni magán, mivel ettől saját magukat érzik kevesebbnek.

betöltés...