Reményt adó példa: A világ első dohányzásmentes szigete lesz ez a görög sziget

Az elmúlt évtizedben több mint 60 millió csikket gyűjtöttek össze a tengerből. Az Ocean Conservancy szerint a cigaretta csikkek az első számú szennyezői az óceánoknak. Az egyik görög sziget, Astypalaia lakói azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy szigetüket a világon az első cigarettamentes szigetté teszik.

Sok görög tengerpart tele van szeméttel, köztük cigaretta csikkekkel. Egy görög nonprofit szervezet önkéntesei nap mint nap járják a partokat, hogy összegyűjtsék a hulladékot.

A sziget polgármestere beszélt az Astypalaia cigaretta nélkül elnevezésű projektről: “Ez a lakosok és a látogatók tudatos döntése, nem pedig politikai intézkedés eredménye.” Létrehoztak egy hashtaget is, hogy népszerűsítsék kezdeményezésüket: #ASTYPALEASMOKEFREE

Mind a szigetlakók, mind a helyi hatóságok arra ösztönzik a látogatókat, hogy ne dohányozzanak, helyette az energiáikat inkább olyan egészséges tevékenységekkel vezessék le, mint például a kerékpározás, és váljanak a dohányzásmentes kultúra részeivé. Különös, hogy ezt a kampányt éppen a legnagyobb görög dohánygyártó vállalat, a Papastratos szponzorálja.

Hogy elérje a cigarettamentességet, Astypalaia az egészséges életmódra, a minőségi életre helyezi a hangsúlyt, és felhívja a figyelmet arra, hogy milyen óriási szennyezést jelentenek a cigarettacsikkek a sziget számára.

Igaz, ami igaz, nincs könnyű dolguk, hiszen Görögország cigaretta tekintetében Európában a legnagyobb fogyasztók között szerepel. Olyannyira, hogy kifejezetten fekete báránynak számít az európai országok között, mivel nem követi a nyilvános helyeken való dohányzás betiltásával kapcsolatos szabályok bevezetését.

Az interjú során azt is megkérdezték a sziget polgármesterétől, hogy ezentúl a dohányos turistákat vajon nem szívesen látott vendégként kezelik-e majd. A polgármester elmondta, hogy erről szó sincs, éppen az ellenkezője igaz. Örömmel fogadják a dohányosokat, azt remélik, hogy az ott tartózkodásuk alatt felhagynak a dohányzással és az egészséges életet választják helyette.

BÓNUSZ: Ezek a 2,5 literes palackok tömve vannak csikkekkel, melyeket csupán 2 óra alatt szedtek össze egy strandon

betöltés...