10 turisztikai látványosság, amit napjainkra már teljesen lepusztítottak!

A turisztikai látványosságok népszerűsége a közösségi médiától függ, ugyanis a turisták arról számoltak be, hogy azok az információk, melyeket az interneten olvasnak, nagyban befolyásolják azt, hova látogassanak el. Sajnos azonban nem jó, ha egy adott hely túl sok turistát vonz, mert akarva-akaratlanul is tönkretehetjük őket, nemcsak azzal, hogy összefirkáljuk, vagy szemetet hagyunk bennük, hanem a puszta jelenlétünkkel is.

Összegyűjtöttünk 10 híres turisztikai látványosságot, melyek hatalmas népszerűségnek örvendtek az emberek körében, ám pontosan ez volt, ami tönkre tette őket.

Maya-öböl a Phiphi-szigeteken, Thaiföldön

Nagyon népszerű lett a turisták körében ez a hely, miután megtudták, hogy “A part” című filmet itt forgatták, melyben Leonardo DiCaprio játszotta a főszerepet. Napi szinten 5000 turista látogatott el ide, majd 2018 júniusában lezárták.

Nagy-korallzátony, Ausztráliában

10 hónap alatt a korallzátony 90\%-a teljesen megsemmisült. Ez sajnos az éghajlatváltozás miatt következett be.

Guaira-vízesés, Brazília-Paraguay határán

A Guaira-vízesés 18 óriás zuhatagból tevődött össze, melyet rengetegen látogattak meg. Ám a brazil hadsereg létre akarta hozni az Itaipu víztározót, ezért 1982-ben a vizet megtörő sziklákat eltávolították, sőt a vízben lévő sziklákat is megsemmisítették, hogy biztonságosabban lehessen tájékozódni a folyón.

Chacaltaya gleccser, Bolíviában

Dél-Amerika egyik legmagasabb gleccsere több, mint 18.000 évvel ezelőtt jött létre. Sajnálatos módon 1980-ban rohamosan elkezdett csökkenni, majd 2009-re a globális felmelegedés következtében teljesen eltűnt.

A gleccser 2002-ben még ilyen állapotban volt, viszont napjainkra már szinte semmi sincs belőle.

Poopó-tó, Bolíviában

Ez a tó az éghajlatváltozás, a mezőgazdasági és a bányászati fejlődés következtében 2016-ra teljesen kiszáradt. A legérdekesebb, hogy a tó már másodjára száradt ki, ugyanis 1994-ben már egyszer megtörtént, csak akkor a sok esőzés miatt visszanyerte formáját.

Esküvői torta szikla, Ausztráliában

Természeti erők alkották meg ezt a mészkő sziklát, amit a helyiek csak “Esküvői torta” néven emlegetnek. 2014-ig rengeteg turista látogatta meg, viszont 2015-ben le kellett zárni instabilitási aggodalmak miatt. A korlát, a bírságok és a rendőrségi jelenlét ellenére, a turisták kiállnak a sziklára, hogy képet készíthessenek rajta.

Korallzátony a Raja Ampat-szigeteken, Indonéziában

2015-ben még csodálatos élővilág volt a tengerben, ám 2017-ben a tengerjáró hajók miatt 1600 négyzetméteren megsemmisült a korallzátony. Sajnos a helyre állása évtizedekbe is telhet. 2019-ben így fest, ami nagyban különbözik attól, amilyen 2015-ben volt.

Duckbill, Oregon

Ez a különleges szikla nagy népszerűségnek örvendett egészen 2016. augusztus 29-ig, amíg egy csoport tönkre nem tette ezt az egyedi turisztikai látványosságot.

Pont des Arts, Párizsban

Ez egy nagyon népszerű híd volt a szerelmesek körében. Minden pár fogott egy lakatot, amibe saját nevük volt belevésve és felrakták a hídra, majd annak kulcsát beledobták a vízbe. Sajnos a híd annyira veszélyessé vált a plusz súly miatt, hogy a kormánynak 10.000 lakatot kellett levágnia róla és egy plexilapot kellett rátennie, hogy ne tudjanak az emberek további lakatokat felhelyezni.

Ezeken kívül még rengeteg népszerű látványosság van veszélyben, mint például a Colosseum, a Holt-tenger, Velence, az Antarktisz, sőt még a Kínai Nagy Fal is, amin a sok turista súlyos károkat okoz. Az emberek nagyon sok szemetet hagynak, graffitiket rajzolnak vagy megpróbálnak egy darabot magukkal vinni a falból, nem törődve annak jövőjével.

Ezeket a helyeket tiszteletben kellene tartani, gondoskodni kellene róluk, hogy az utókor is láthassa ezeket a nevezetességeket.

betöltés...