10 változás a testünkben, ami az életkorunknál is előbb mutatja, hogy öregszünk

Gail Saltz, pszichológus szerint az egyik leggyakoribb fóbia az öregedéstől való félelem, amiben napjainkban az emberek szenvednek. Teljesen természetes dolog, hogy életkorunk előrehaladtával testünk folyamatosan változik, ez azonban nem minden esetben jelent problémát. Néhány tulajdonságunk ugyan elvész, de sok újat is szerzünk, ami pedig egészen meglepő módon pozitívnak mondható.

Cikkünkből te is megtudhatod, melyek azok a testünkben bekövetkező változások, amelyek életkorunknál jobban mutatják, hogy bizony az idő repül és öregszünk.

Lecsökken a fogak érzékenysége

Fogaink az évek múltával egyre kevésbé lesznek érzékenyek a hidegre és a melegre. Ez meglepően pozitív változásnak tűnik, azonban negatív hatása is lehet, ugyanis így sokszor észre sem vesszük például, ha kilyukad a fogunk, mert egészen egyszerűen nem érezzük.

Megnő az orr mérete

A testünk fejlődése ugyan 18 éves korunk körül megáll, de néhány testrészünk, mint például az orrunk, életünk végéig nő. Sőt, a növekedési folyamat ötven éves korunk után felgyorsul.

Keskenyebbé válik a csípő

Szervezetünkben a citoszol mennyiség csökken, amely szemmel látható változásokat idéz elő a testben. A nők esetében például a csípő keskenyebbé, a derék pedig szélesebbé válik.

Rövidebbé válnak a szempillák

A szemhéjak nem megfelelő gondozása, pajzsmirigyproblémák és a különféle allergiák befolyásolhatják a szempillák hosszát, illetve vastagságát. A szempillák azonban életkorunk előrehaladtával is változnak. A férfiak és nők nagyjából 44\%-a tapasztalja magán, hogy a szempillái rövidebbé válnak.

Növekszik a libidó

A menopauza közeledtével a hormonháztartás is felborul. A szakemberek szerint a természet így próbálja meg növelni a szaporodás valószínűségét. A reproduktív funkciók csökkenésével ugyanis egyenesen arányosan nő a libidó. A nőknél negyven éves koruk körül kezdődik a szexuális felszabadulás korszaka, ami leginkább annak köszönhető, hogy ekkorra a gyerekeik már kirepülnek, függetlenek, a karrierjük stabil, valamint csökken a nem kívánt terhességtől való félelem is.

Megnő a lábak mérete

Az ortopédusok szerint az évek múlásával lábunk egyre laposabbá válik, ezáltal pedig hosszabb és szélesebb lesz, mint fiatalkorunkban. Ennek oka, hogy a lábunkban található inak és szalagok egyre gyengébbek lesznek.

Eltűnnek a szeplők

A tiszta bőrű és vörös hajú emberek bőrén általában több szeplő található, mint másokén. Ezek gyerekkorban jelennek meg, ám egy bizonyos kor felett halványodni kezdenek, végül pedig teljesen el is tűnnek.

Megváltoznak az ujjlenyomatok

A világ legtapasztaltabb kriminológusai hosszú évekig úgy vélték, hogy az ujjlenyomatok soha nem változnak. A tudósok azonban 2015-ben egy áttörő kísérletet végeztek, amely végeredményben kimutatta, hogy nemcsak egy külső trauma, hanem az életkor is befolyásolja ujjlenyomataink kinézetét.

Megváltozik a színérzékelésünk

Az öregedés folyamatában színérzékelésünk is megváltozik. 58 és 102 év közötti embereken végzett vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy az idősebb szemek egyfajta sárgás szűrőhatást eredményeznek a színek észlelésekor. Ez pedig végső soron megnehezíti a hasonló színek, mint például a kék és a lila vagy a sárga és a zöld helyes megkülönböztetését.

Megváltozik az ízérzékünk is

A nyelvünkön található ízlelőbimbók megújulása az életkor előrehaladtával lelassul, ez pedig befolyásolja az ízlésünket is. Bizonyos termékek, amelyeket fiatal korunkban sosem ettünk volna meg, finomabbá válhatnak, míg másokat megutálhatunk, pedig az is előfordulhat, hogy egész életünkben szerettük őket. A nőknél ez a változás az ötvenes éveik környékére, a férfiaknál pedig a hatvanas évek környékre tehető.

Bónusz: Nő a boldogságérzetünk

Az idős emberek általában boldogabbak, mint a fiatalok. A San Diego-i egyetem kutatói 50 és 99 év közötti embereken végeztek kísérletet, amely kimutatta, hogy minél idősebb az ember, annál pozitívabban áll az élethez, valamint annál jobb a problémamegoldó képessége is.

betöltés...